Dag 5, energin har börjat komma tillbaka. Två dagar i rad har jag inte känt det sedvanliga, akuta behovet av att lägga mig under skrivbordet vid 14.30-rycket, alltid nåt. Igår var det dessutom aningen utmanade när Johanna, som jag delar kontor och kök med, bakade äppelmos-fyllda muffins som hon sedan doppade i smält smör och kanel och socker. Hela kontoret doftade typ nygräddad donut. Jag tog en dadel och stängde dörren till köket.
Å på tal om dadlar. Läste i Food Pharmacys nya kokbok i helgen. Brudarna som satt charmen med tarmen på agendan, det är anti-inflammatoriskt och synbiotiskt så det förslår. På vissa grejer har de mig, på andra inte men kontentan är i stort typ så jag äter nu dvs skippa vete, socker och rött kött, få i dig gröna blad och sen pratar de väldigt mycket om raw och att sänka temperaturen. Ursäkta men får jag inte äta smör måste jag ändå få steka min mat, nån slags malliardreaktion måste jag få gå och länga efter tack så mycket. Men, ett stort kapitel i boken handlar om att njuta utan raffinerat socker. De sötar med dadlar, och oboy kan man tro att de är sponsrade av dadelodlingar världen över. I ett recept på kolabollar är det 20 (!) daldar på menyn. De är ett extremfall, i chokladbollarna, äppelkakebollarna och andra gottebitar är det mindre men jag blir ändå lite skeptisk.
Läser man på om vad dietister och kunniga säger om dadlar är svaret ofta att de innehåller en massa annat bra än bara socker. Jo, men för att tillgodose sig mängden vitaminer och mineraler de innehåller måste man sätta i sig en halv palm, och då är vi åter tillbaka på ursprungsproblematiken, de innehåller fortfarande 60% sockerarter. Och det kan bero helt på min totala brist på karaktär men jag inbillar mig att det oftare blir två eller tre rawbollar jämfört med chokladbollen gjord på smör och strösocker, och att det gäller för fler än mig. Och då kommer vi ner på den enkla ekvationen - energi in, energi ut. Jag tror kanske att rawbolls-kulturen har hamnat lite i samma fälla som lightprodukterna på 80-talet, åhå, det är light, då kan jag äta dubbelt så mycket. Visst, gör det, men räkna inte med att du inte ska få i dig mindre energi. I fallet light-produkter lär du dessutom gå upp i vikt eftersom de är förstärkta med strärkelse dvs kolhydrater istället för fett och det omvandlas ju till fett om det inte förbrukas så tji fick light-bantarna.
Men jag kanske har missat nåt? Finns det något i lovsången om dadlarna som jag inte har hajat bara?
Upplys mig!