Vallmobagels med blåbär, rökt lax och pepparrot
Höstens vackraste dagar är nu, det lyser gult överallt och ännu har inte någon egentlig kyla infunnit sig. Luften är krispig och öppnar man munnen på vid gavel och ställer in smaklökarna kan det leda till vilka hallucinationer som helst. Den här vallmobageln, till exempel. De amerikanska blåbären är slut för säsongen här i Sverige, men eftersom de nyligen dykt upp i ekologisk tappning i grönsaksdisken tvekade jag inte en sekund. Jag visste ju vad jag skulle ha dem till: bagels bakade på äppelmust, rostad och fullproppad med rökt lax, pigg pepparrot med cream cheese och gurka. I detta sällskap beter sig blåbäret mer som en grönsak och den fasta konsistensen ger härligt tuggmotstånd. Lök ville jag ha i också, drivor med rödlök. För att den inte skulle ta över alltsammans förvällde jag ringarna lite snabbt och kylde sedan av den i kallt vatten. Vallmofrön har ett härligt knaster och jag hade visst en hel skål full som jag omsorgsfullt sopat ihop efter att fotografen David Back använt dem som bakgrund till ett foto vi tog för Mat och Vänner för ett tag sedan. Tyvärr lyckades jag - innan jag kom ihåg fröna i skålen - ta fel burk (det är ju inte så lyxigt att man kan få baka koncentrerat här hemma) och vräkte i brådskan svartpeppar över en halv bagel. Torkade av den så noga jag kunde och ämnade äta den själv. Tyvärr fick yngsta dottern den istället och undrade förvånat om de skulle smaka peppar ... [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10162","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-571","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"756","title":"bagel_korg_MG_8681","alt":"bagel_korg_MG_8681"}}]]
Sirapskokta vallmobagels
Receptmakare: Ilan Shofer/Anna Billing
Portioner: 8 stora
Tid: 2 timmar 45 minuter
Grundreceptet till de här bagelarna har jag fått av Ilan, Falafelkungen som ni kanske minns från tidigare inlägg. Han tipsade just om hur äppelmusten i degen får bagels att bli om möjligt ännu godare, att man gärna blandar i durumvetemjöl för att få till den önskade segheten och om att man ska blanda mörk sirap i kokvattnet, samma tänk som i Montrealbagels. Tja, vad väntar vi på? Det är bara att sätta igång:
- 10 dl vetemjöl
- 3 dl durumvetemjöl
- 25 g jäst
- 1 msk strösocker
- 2 tsk salt
- 2 1/2 dl vatten
- 2 1/2 dl äppelmust
- Kokning:
- 3 msk mörk sirap/liter vatten
- Topping:
- 1 burk vallmofrön, blå eller vita
- Smula jästen i en bunke eller bakmaskin och lös upp den med socker, salt, vatten och must.
- Sikta ihop mjölsorterna och blanda ner i degvätskan. Bearbeta degen kraftigt i tio minuter för hand (om du orkar) eller fem i maskin. Degen ska vara riktigt fast och släppa kanterna ordentligt. Om den ändå klibbar, tillsätt extra mjöl. Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek, vilket tar ungefär en timme.
- Banka ner degen och dela den i åtta lika stora delar. Forma varje del till en rund bulle och se till att du får en "snyggsida". Ta ut ett hål i bullens mitt med två fingrar och snurra bullen så att hålet vidgas till diametern av dubbla femkronor (lugn, degen kryper tillbaka igen).
- Låt jäsa på plåt, övertäckta, i ungefär 45 minuter. Ställ in ugnen på 180 grader så den är varm.
- Koka upp rikligt med vatten i din vidaste gryta eller kastrull och tillsätt sirapen.
- Koka de färdigjästa bullarna i ett par minuter på varje sida, ett par stycken i taget så de kan flyta fritt. Vänd genom att tippa dem med hålsleven på kanten så kantrar de lite snyggt. Du ser att de är klara när de liksom puffat upp.
- Var nu inte bekymrad över om de ser ut som rynkiga yoghurtmänniskor, det där trollar vallmofröna bort (eller pepparen ...) men övning ger färdighet, som det så vackert heter. Ilan rekommenderade att doppa ovansidan i ett fat med vallmofrö, en och en, direkt när de kommit upp ur sirapsbadet. Då fastnar fröna på den klibbiga ytan och du behöver inte pensla med ägg och sådant där. Mot slutet, när jag började få ont om vallmofrö, övergick jag till att strö ur burken.
- Grädda dem i mitten av ugnen, med goda avstånd i ungefär 35 minuter. Kolla efter 20 hur mycket färg de har fått, jag ökade på till 200 grader på slutet.
- Låt svalna och servera med smör och ost eller med min fyllning ovan: rökt lax, 1 matsked cream cheese utrört en härlig driva riven pepparrot, en näve blåbär, skivad gurka, rödlök och vattenkrasse. Jag gjorde den här dagen därpå och rostade då bagelhalvorna i ugnen.
- Du kan frysa bagels, och de blir mycket gott att rosta halvorna. Ska du bjuda bagels till frukost kan det vara smart att kalljäsa dem över natten.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10163","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-572","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"742","title":"bagelcut_MG_8688","alt":"bagelcut_MG_8688"}}]]
Kommentarer
Du berättat om din inspiration.
Slår mig att det tidsmässigt råkar sammanfalla med att TV-programmet "Hela Sverige Bakar" förra veckan hade bagles som obligatorisk bakning.
OK kanske du såg programmet, men plockat fram eget intressantare recept.
Örjan: Hördudu, vad var det där? Om jag skulle bli inspirerad av ett tävlingsprogram i tv hade jag väl skrivit det? Nu tittar inte jag på sådant för jag är helt ointresserad. Ser inte dessertmästarna heller (förutom att jag snappade upp kommentaren "Han dissade mina nötter" när jag zappade förbi). Jag fick det här receptet i somras och var tvungen att avvakta innan jag bloggade ut det för att det förekom i ett receptjobb. Håll tillgodo!
Men MUMS alltså! Och älskar sista bilden med bageln i sin 'wrapper'.
Och tack för att du bjuder på dig själv! Kramar
Tack så mycket Hanna! Nu lättade jag upp :)
Åh vad gott!!! http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/
Ja det är det, Sara. Fin blogg du har!
Sidor