”Det är vår!” utropade hönsen i trädgården och satte igång med att värpa för fullt. Vita, rosa, bruna och gröna ägg, varje dag. Äggläggning är en högst energikrävande verksamhet för en höna, så det är ju inte så konstigt att de behöver ordentligt med dagsljus för att hinna äta tillräckligt. I modern hönshållning kan man lätt fixa sommar året runt med tillräckligt med värme och ljus för att produktionen ska ligga på topp, men jag låter mina hobbyhönor få ta en naturlig paus under de mörkaste vintermånaderna. Desto roligare blir det när alla kommit igång igen och det blir verkligen tydligt var vårt äggfrosseri vid påsken bottnar i: vilket överdåd!
När vi nu får in alla äggen i köket och fyllt alla kartonger kan jag kosta på mig att dela med mig av ägg till grannar och vänner. Två flak gick till hemkunskapen på barnens skola.
Jag befinner mig matmässigt i ett mellanläge där jag å ena sidan längtar krispigt vårlig mat, å andra sidan efter något som känns varmt och ombonat så man inte fryser. För ärligt talat: så fort solen går i moln är det fortfarande ganska ruggigt. Så bäst tajmat just nu blir ett äggrecept, fullspäckat med krispiga vårgrönsaker, under ett täcke av varm, fyllig sås. Jag talar förstås om Eggs foo young. De fick lämna plats åt okonomiyakin i min äggkokbok, men tusan vet om det var rätt beslut. Eggs foo young kvalar nämligen in bland allt sådant jag gillar: ägg, billiga och tillgängliga ingredienser, rika variationsmöjligheter i form av rester, bra brunch som lätt utbyggda kan bli lunch eller middag och som ger ett fantastiskt elegant resultat för liten insats. Du kommer, kort sagt, att bli förvånad över att du inte har lagat dem tidigare.
Första gången jag hörde talas om eggs foo young var när de serverades på Hawaii 1943 i Woulks Krig och hågkomst, som jag läste någon gång i tonåren. Det beskrevs som något alldeles extra, så jag lade receptnamnet på minnet och beslöt mig för att hitta det. Det tog ett bra tag. Att författaren lagt in rätten som tidsmarkör är inte så konstigt för kinesisk mat kom att trenda i USA redan under trettiotalet genom immigranter som inte sällan arbetade i restaurangbranschen. Den där omvägen gör att jag håller mig till amerikansk stavning, även om foo yung, yong eller foo jong eller fu yung också förekommer.
Eggs foo young är alltså små, gyllenstekta omeletter med krispiga grönsaker och någon form av kött eller skaldjur. De serveras under ett täcke av den allra ljuvligaste sås. Jag skriver ner ett ganska löst recept här, för jag gör dem lite olika varje gång, beroende på vad jag har hemma. Du kan naturligtvis nörda till det här receptet med specialingredienser, men jag lämnar fältet fritt för sådana övningar och vill påvisa enkelheten, den där som gör att man lagar ett recept ofta.
Helst baserar jag såsen på en hemmakokt buljong av kycklingskrov, men du kan byta mot räkskalsbuljong, ox- kalv- eller grönsaksbuljong med (fast tänk på att grönsaksbuljongen i så fall inte ska domineras av libbsticka, den drar iväg åt fel håll). Köpt fond går också bra om du själv tycker den duger.