Liten arg tant. Nördig matskribent, inspirerande föreläsare, sisådär semivegan (fegan) av klimatskäl och vindrickare av guds nåde. Har drivit bloggen Matälskaren sen 2005. Favoritämnen? Konstiga kryddor, matkemi, smarta knep och lite insiderrapporter från krogvärlden.
Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen.
Efter sin succé med boken Matmolekyler är Lisa Förare Winbladh äntligen tillbaka. Den här gången med en helt oumbärlig kokbok. Lisa skriver långa recept med många ingredienser.
Kommentarer
Nåt puffat? Nåt gammalt?
Om bilden är tagen på väldigt nära håll (så att skålen är stor som en ölkapsyl ungefär) så skulle det kunna vara poppad amarant.
röksvamp? stek i smör och lägg på macka.
Nördpoäng på att gissa på poppad amaranth även om det avr väldigt fel!
Hmm, poppade duvärter? Eller dito jackfruitfrö?
Nä, ärligt talat har jag ingen aning. Jag tycker det ser ut som någon konstig variant av lotusfrön, men det lär det ju knappast vara!
Poppat? Nä, jag håller på puffat...fortfarande. Trotsar kökslagar, då är det något ohygieniskt, mjäll? Blötlagda hudflagor?
Jag gissar på puffad quinoa. Jag har dock ingen aning om hur man ska använda det..
Vanliga popcorn som någon råkat sätta sej på (är väl för enkelt...)?
Japp hade ocksa gissat pa popcorn. Vettigaste sattet att ata dem pa ar pa Bio med goda vanner alternativt med en partner.
Håller med om att det ser ut som något rostat, det är väl för simpelt med vete eller ris hm....
Puffat bovete?
hmm... det här var inte lätt. poppat amaranth brukar se mindre ut & popcorn är det inte... jag tror att jag får gissa på poppad bovete tills jag har kommit på nått bättre.
Kan det vara rostade lotusfrön???
Mitt gastronomiska nörderi omfattar drycker (och ännu mer specifikt än så) snarare än mat, så min högst okvalificerade gissning är rispuffar!
Men nu har jag blivit väldigt nyfiken på vad det är, kommer att följa tävlingen med spänning. Den här bloggen också, för den delen.
Ibland kan man lista ut bildgåtor genom att läsa informationen om bilden, denna är tagen med en Nikon D50. Men det gav ju inga ledtrådar till vad den föreställer.
jag gissar på puffade melonkärnor.
Ser ut som bovetepuffarna jag använder när jag gör egen müsli (men fotograferade nära i en liten skål). Fungerar som gamla hederliga rispuffar (men smakar mer) och går alltså också utmärkt att blanda med smält choklad och klicka ut när barnen vill göra enkelt godis (lagom treåringsnivå på godistillverkning om mamma smälter chokladen). Jag har vid något tillfälle sockerrostat puffarna i en torr stekpanna med lite muscavadosocker och vaniljpulver så att de blivit lite knisprigare och söta och använt de för att stö över efterrätter av typen glass med frukt.
Makhana, poppade lotusfrön:-)
Jag tycker att det ser ut som kokonger av något slag. Som öppnat sig på några och släppt ut en....fjäril? Jag gissar alltså på något slags "insektstilltugg".
Oh, tack för alla inspirerade gissningar. Ett par eav er är uppenbarligen nördigare än jag eftersom ni gissade rätt: phool makhana är namnet. Men vad i helsike gör man med dem? Rätt sega, som gamla popcorn och utan mycket smak.
Utlsagsgivande gren är alltså: tillredning!
Den där ingrediensen har jag sett i müsli som http://www.finefood.se gör. Har tillochmed för mig att den är prisbelönt!
Här nedan ett tips jag hittade på nätet:-)
http://andhraparis.blogspot.com/2006/03/phool-makhana-curry.html
Hej Lisa, länken till dina favvoböcker funkar inte, går det ordna? Är nyfiken!!
Sidor