Vessel 75
Bilder kan vara förföriska. Bara skymten av något vackert kan skapa otyglade lustar. Stötte nämligen på en bild av just denna cocktail, Vessel 75, och blev hänförd. Bärnstensfärgad bourbon i botten och ett kritvitt skum på toppen med en tjusig bit citronskal som kröning. Fällde ett par aligatortårar när det gick upp för mig att Martins Peychaud's bitter var på Hven. Fredagskvällen ägnades således till sorg, lätt ackompanjerad av Hélène Bennos och Peter Apelgrens slakt av Doreen Månsson och Hans Rosling i "På spåret". Jag hade nämligen laddat sen förmiddagen för tjugo minuters kontemplation under förberedelsen av denna vackra skapelse. Bebbo Cocktail och Remember the Maine smakade inte illa. Men det var inte nytt, det var inte lika vackert och det var framför allt inte lika åtrått.
Martin, min käre kumpan, upplyste mig senare på kvällen att jag ju kunde fuska till mig en Peychaud's bitter genom att slå i några droppar absint tillsammans med Angostura bitter. Jag skulle då få något snarlikt. Sen blev det lördag och då var vi inte hemma. Sen blev det söndag och då var vi inte heller hemma. Sen blev det måndag och då var vi hemma. Vessel 75 #2 (kan vi kanske kalla den).
Vessel 75 är en skapelse av Jamie Boudreau. En av dagens världsstjärnor när det gäller mixologi. Han kan till exempel stoltsera med utnämningen "en av Amerikas 10 bästa bartenders, 2009", allt enligt Playboy Magazine. Bara en sån grej... Jamie Boudreau basade tidigare för baren på Vessel i Seattle, en av Amerikas mest ansedda cocktailrum. Man kan väl inte annat än ana att Vessel 75 just är en kreation för denna nordostamerikanska inrättning.
Förberedelserna och presentationen av denna cocktail var nästan mer intressanta än smaken. Visst, bourbon med bitter är ju gott bara rätt upp och ned. Och visst var skummet härligt. Och visst var det hänförande när en liten skvätt vaniljsöt, kärv bourbon med bitter dansade tango med det söta lönnsirapsskummet, över läpparna, omfamnade min tunga och fnittrande rutschade nedför strupen. Visst var det alldeles, alldeles underbart. Men, det var ännu härligare att bygga den. Faktiskt.
Denna drink kan föra sig i ganska eleganta sällskap. Den kan med lätthet stå som inpiration till ett existentiellt resonemang i ett ekpanelsbeklätt bibliotek, två gentlemän emellan och till tonerna av Schubert och cigarrdoft. En intellektuell cocktail, som inte krusar sin gäst. Jag ger mig fan på att man skulle kunna föra ett hyggligt samtal med den. Så är det.
Vessel 75
- Bourbon efter behag, 6-9 cl.
- Några rejäla stänk Peychaud's bitter (Finns inte detta, vilket det i regel inte gör i svenska hem och på svenska barer, så byt ut det mot rikligt med Angostura och några stänk absint eller pastis.)
Rör tillsammans med rikligt med is i glaset på en Boston-shaker .
Häll upp i ett Old Fashioned-glas och toppa med lönnsirapsskum.
Gnid citronskal längs glaskanten.
Garnera med citronskal.
Servera.
Skål!
Lönnsirapsskum
- 1 st äggvita
- 1,5 cl vatten
- 3 cl lönnsirap
- 0,5 cl citronjuice
Blanda alla ingredienser och vispa till en tjockt skum.