Just nu puttrar klyftor av röda, krunschiga äpplen på spisen; ovanligt goda äpplen med tydlig, nästan parodisk, doft av övermogna smultron och schersmin. De minsta äpplena ska jag sjuda in hela men skalade med äppelcidervinäger, råsocker och juliga kryddor i morgon. Kanske en bit rödbeta i lagen, bara så att frukterna rodnar en smula?
Det är sällan jag får lust att ställa till storkok hemma, orsaken är att vårt kök visserligen är älskat, men kanske inte som man förväntar sig en matskribents kök. Gasugnen har en lägstatemperatur på 140°C och har bara undervärme. Dockdiskmaskin i kombination med mitt hat att diska sätter fälleben för mången storslagen plan. Bristen på förråd besvärar och hyllorna är så belamrade att jag ofta får saker i huvudet när jag råkat stöta till en hylla. Barnen får inte plats att laga som de borde, och de har blivit alltmer intresserade.
Det har varit dags att gå vidare ett bra tag nu. Inte bara på grund av köket.
Igår skrev vi på kontraktet.
Från och med december bor vi i ett litet rött 60-talshus i tegel, ganska oansenligt men perfekt för just oss. På promenadavstånd (om man gillar att promenera) från supergemytliga Långbro värdshus, ett par köttbullekast från Långsjön och med ungefär en halvtimes resväg till Matlabbet. Nu dagdrömmer jag om äppelträd, kryddodlingar, libbsticka, rabarber och vinbärsbuskar. Vi är väldigt lyckliga och inte så lite förvirrade över sakernas nya tillstånd.
Berätta i kommentarerna vad ni tycker att jag ska odla i sommar. Vad passar en nybörjare som får allt att vissna?

Kommentarer
51 svar till ”Vi i villa”
Grattis! Vad roligt!
Grönmynta, oregano, timjan och gräslök är nästan omöjliga att ha ihjäl. Och mycket smultron!
Vad kul Lisa! Så nu blir du med både nytt kök och trädgård. Det kan ju inte bli bättre för dig.
Varma Värmlandshälsningar
Grattis :) Haha känner igen detdär med att inte riktigt ha kök som matchar ens ambitioner i köket, det blir problem att röra sig i mitt om det befinner sig mer än en person där…
Fett! Klart alla ska få plats i köket. Håller med Viveca och Kurt som föreslog kålrabbi hos mig tidigare, tänk dig ett helt land med ufon. Plommon och surkörsbär, päronträd har också vackra blad. Indiankrasse går inte att misslyckas med, färgerna gör en glad och så går den att äta. Min blommar fortfarande på balkongen.
Jag byter också upp mig, numera har jag ju ugn och en diskmaskin står och väntar på att bli installerad. Det är disken som ligger ivägen för storslagna matprojekt och ett lyckligt äktenskap.
Kul! Grattis! Man vet att man är matnördig när det första man tittar på i ett hus/lägenhet är köket. Ingen ugn? Kokplattor? Näpp, I’m out of here. Nästa hus?
Om Långbro sjukhus fortfarande var i bruk så hade ni haft nära om någon av er blir galna under eventuell renovering ;).
Se till att krukodla vissa örter för sig själv, t ex kungsmynta/oregano. Den mobbar ut alla andra örter i örtagården.
Jag skulle odla hallon. Älskar hallon.
Grattis till husköpet! Jag är helt ny i odlarbranschen, men känner absolut att jag vill ha jordärtskocka i min koloniträdgård. Den lär dessutom vara ganska lätt att lyckas med (man blir aldrig av med den heller säger de som vet).
Vi har mängder med bär och det är helt fantastiskt att ha frysen full inför vintern.
Tack alla!
Det enda jag lyckats med tidigare är faktiskt libbsticka, squash och mynta. Myntan tog tyvärr över allt annat så den kommer jag att odla i stor kruka den här gången. Och odlar man fem sorters mynta kan man ge sig fan på att det är den äckligaste sorten som vinner terräng mest.
Håller med Viktoria om jordärtskocka.
Sista rotsaken att gräva upp på hösten, och finns några kvar över vintern, första på våren innan omplantering.
Å grattis till er båda/alla!
Röda tegelvillor från 60-talet är fantastiskt trevligt och praktiskt och snyggt! Bor själv i en från 1962. Grattis till husköpet och lycka till!
Roligt med trädgård!
Bra att odla för nybörjare är persilja, gräslök, citronmeliss och rosmarin.
Frukträd skall ni sätta redan första året om det inte redan finns. Likaså bärbuskar och en rabarber.
Mitt bästa råd förövrigt är att skaffa en bra perennbok och VÄNTA ett år innan ni börjar gräva och dona så ni kan se vad som redan finns i trädgården och slå upp vad det är i boken.
Många perenner ser oansenliga ut på våren och det kan vara svårt att identifiera vad man redan har.
Växter är dyrt, så vänta ett år och titta först vad som kommer!
Lycka till!
/Mimmi
Grattis! :D
Jag experimenterar väldigt mycket: i år blev det mexikanska tomatillos och många solrosor. Zucchini (olia sorters) växer alltid bra och man kan passa på att äta blommorna som är så svåra att köpa/få tag på i Sverige. Epazote, koriander och andra örter, morötter, amarant (huazontles) är lätta att odla.
Vad kul för er!
Jordärtskockor är jättelätt. Ungefär det enda som växer på mitt land. Tyvärr är det väl så att det som är lätt att odla är billigt att handla; typ potatis och lök. Men är det hemodlat-känslan man är ute efter, så gör det ju inte så mycket.
Satsa på krukor i af första året, i kombo med att ni börjar träna upp uteplanteringarna; kryddor och tomater. Det tar lång tid att få till en bra jord; min är bördig men leraktig. Jag har aldrig lyckats med morötter.
Sallad; enkelt och går att odla i allt. Har odlat sallad och kryddor i en gammal grill och i skottkärra. Fördelen med att odla i krukor mm är att sniglarna får svårare att komma till.
Jag tycker ni ska odla en lite kisse också, nu när ni bor i villa.
En massa olika sorters timjan. Oregano. Sedan älskar jag våra blåbärsplantor och åkerbären som växer under dom (gillar samma sorts jord…). Perfekt att trädgårdsmumsa på…och dessutom snygga på hösten.
Myskmadra såklart.
… frodas till och med på min balkong.
SVARTRÖTTER – och hör sen!!
Glömde: Marockansk mynta – i stor kruka då:-))
Kan du inte sätta lite hallon. Om du är hemma i månadsskiftet juli-augusti är de fantastiska. Just nyplockade funkar de bra och de verkar helt resistenta mot dålig trädgårdsvård. Lycka till med trädgården!
Grattis, vad kul!
Uteplats = tomater!
Köp en god körsbärstomat på kvist i din butik. Halvera tomaten och skrapa ur fröna på ett hushållspapper. Ät upp resten av tomaten. När fröna torkat (detta gör du i januari-februari) så petar du ner fröna i jord. Omplantera när de kommit upp en bit, men se till att plantera plantan djupt så de första hjärtbladen kommer under jord. När frosten garanterat är över petar du ner de små liven i en hink (eller flera, en planta i varje)som har hål o botten. Gärna en zinkhink för det är så fint. En lång grov pinne eller annat att binda upp plantan med allt eftersom den växer.
Vattna som en galning, ta bort tjuvskotten, och ge näring ibland. Har du plantorna vid en solvägg så får du tusen och tusenfallt åter! Solmogna, saftstinna, röda och söta hänger de där i klase efter klase! Plocka, ät och njut! Man blir helt lycklig när man vattnar och pysslar och inser att man har det godaste som finns inom räckhåll! Jag fick tvåhundra tomater på en planta! Hur många får du?
Köp några blåbärsbuskar i vår och komplettera med hallon (mormorshallon) så har du snart en trädgårdsflora som stärker och motar det illasinnade i kroppen. Plus, förstås, sätt genast ner vitlöksklyftor, NU! Framåt senvintern sår du givetvis frön av goda tomater inomhus och sköter dem väl tills utplantering när frosten är över. Så också lite sallat och du reder dig väl.
Åh vad spännande med flytt!
Persilja växer som ogräs, Spenat likaså – men måste plockas in ofta så bör odlas i omgångar. Sockerärter är aldrig fel och så jordgubbar förstås! Ett måste i en trädgård.
Lycka till
Haha, odla kisse. :D
Grymma människor! Här blottar jag min inkompetens som odlare och ni föreslår hårdhjärtat att jag ska öka på mina komplex genom att som första projekt driva upp tomat från frö. Med tanke på att jag genom tiderna har lyckats hålla liv i ca 3 krukväxter en längre period är detta ett rent hån.
Som andra redan tipsat: jordärtskocka, det är det absolut enklaste som går att odla. Mina står på ett avgränsat område, för att de inte ska sprida sig okontrollerat, och jag lyfter knappt ett finger för att sköta dem. Har aldrig planterat om dem. När jag behöver några är det bara att gå ut och krafsa. De klarar sig i jorden över vintern, jag har skördat mitt i vintern med hjälp av spett för att komma igenom det frysta lagret.
Ta det lugnt första året. Ni kommer säkert ha mycket och göra med huset. Om du hinner (och behöver och vet var dom skall stå) satsa då tiden på att plantera fruktträd, bärbuskar och rabarber. Glöm inte att gräva jättegropar för träden, typ 70 cm med i diameter och minst 50 cm djupa och sen helst fylla på med kompost eller åtminstone annan bra jord. Sedan sätter du ett höga hönsnät runt trädet som är kvar i FLERA år för att skydda mot rådjur.
Grattis till husköpet! Mitt tips är att inte gå ut för hårt i trädgården. Sparrispotatis är himla gott, och potatis är inte svårt att odla. Rabarber och pepparrot sköter sig själv (fast sniglarna gillar den senare, och odla den på en avgränsad plats för den sprider sig mer än du tror att du vill)
Mangold tycker jag var rätt lätt att odla, men så var det det där med torkan… Du måste vattna regelbundet när de är små, men det är så otroligt gott att bara gå ut och skörda stora frodiga mangoldstjälkar i vackra färger!
Have fun!
Att odla:
* Potatis, såklart. Den kommer snällt upp, det blir ganska mycket av den per insats, och så är det gott.
* Gurkört – växer som det ogräs den är – för de vackra blommorna.
* Spenat. Också snällvuxen. Odla för att det är gott, och nästan omöjligt att få tag på den lite kraftigare välvuxna sortens spenat som är den som smakar bäst.
* Morötter, växer snällt och så är de ju godast direkt dragna ur landet och avsköljda.
* Sockerärtor. Färska sockerärtor direkt från plantan är ju fantastiskt…
Hm. Jag borde nog också skaffa trädgård :-)
Jag tycker du ska följa råden från Mimmi och Annika K. De vet helt klart vad de talar om. Börja med fruktträd, bärbuskar och rabarber, ett litet kryddland och möjligen ett litet, litet odlingsland. Det senare utökar du de kommande åren, enligt strikta principer för växelbruk. Ägna första året åt att studera trädgården, tänka och planera, så slipper du många misstag. Jag kommer gärna och hjälper till.
Jag antager att tomten redan har ett antal frukt och bärträd samt bärbuskar.
Är dessa förvuxna, tag hjälp av proffessionell med rejäl beskärning.Det kommer att löna sig.
Kryddland- fleråriga.
Salvia- jag har i soligt läge lyckats få fram rejäla “buskar”, men det tar några år.
Timjan- dör normalt för mig under vintern
Fransk dragon – har trivts bra och skjutit många sidoskott genom åren.
Libbsticka – tänk på, vid val av planteringsplats, att den kan bli jättestor.
Alla dessa kan köpas förodlade på plantskola, men är ganska små.
Libbsticka och dragon kanske du kan få, halvstora, som gåva, från någon annans trädgård?
Myntor är du redan väl förtrogen med.
Bland örtfröer vill jag nämna att jag, i varmt vindskyddat läge, lyckats med både genovese och thailändsk basilika.
Tomater har jag aldrig lyckas med. Har försökt för barnens skull, men nu är de äldre och jag slipper! :-) Odlar saker som inte är lätta att få tag i eller som är mycket dyra i Sverige. Fast jag hade glömt ärter/sockerärter i min lista här ovan. Vackra växter som man kan äta hela!
Börja med koskit, hönsdito eller grispiss tidigt tidigt på våren.
Förodla fänkål i kruka inomhus och plantera ut. Växer som fasen.
Röd- gul- och cirkelbeta är annars några favoriter.
Handla kvalitetsfröer på http://www.impecta.se. Dom har typ allt utom marijuana….
Grattis grattis grattis! Ni vann till slut!
Grattis,
Be alla dina rara odlarvänner om tåliga sticklingar och plantor av deras tåliga och lättskötta sorter i vår.
Eller så ber du dem om smakprover nästa höst och plantor våren därpå…..
Tack för alla fantastiska tips! Annelis tips var bäst: be alla om smakprover. Hehe! Undrar hur många är det håller? Jag kanske kan låta någon lägenhetsmänniska arrendera trädgården mot lite av avkastningen? Eller helt eneklt stycka upp den i ett par kolonilotter. Any takers?
Grattis! Mitt bästa tips är att inte så för mycket fröer, det blir lätt överväldigande. Tomat, peppar m.fl. kan köpas som planta vilket sparar massor med tid och plats för annat. Och de är lika goda som om du hade frösått dem.
Ta inte i för mycket, ta lite i taget. Och köp inga plantor förrän platsen där de ska stå är grävd! Märks det att jag talar av egen erfarenhet?
Och så som flera har sagt, vänta gärna ett år med större förändringar. Både trädgården och ni hinner ändra sig betydligt på den tiden.
Vedartade kryddor som tex olika sorters timjan, salvia och rosmarin klarar både torka occh kyla hyfsat bra. Så om man sätter dom nära en husvägg i skyddat söderläge kan man också skörda försiktigt nästan hela stockholms-vintern igenom dom flesta år. Grönkål är också kul att skotta fram och muntra upp vintermörkret med.
Har ingen aning om hur mycket yta / odlingsintresse det är frågan om.
Med en liter täppa ska du odla kryddor. Potatis måste man väl inte odla, men om odlingarna är nya så kan potatis vara en bra start. Satsa på lättodlat det första året. Squash är enkelt, rödbetor likaså.
Precis som med mat gäller det att våga misslyckas.
Ni är världens bästa! Har fått mycket fina idéer här, framför allt har jag bestämt att ta det mycket lugnt första året. Passar bra eftersom det är en miljon saker som ska renoveras.
Sockerärtor, ljuvligt gott, somrigt och
världens vackraste små plantor blir det!
Grattis! Ser fram emot alla intressanta bloggposter ert nya liv som villaägare kommer generera, både vad gäller kök och trädgård. Själv är jag en usel odlare, så jag har inget at bidra med på den punkten.
Med en Gröna Johanna varmkompost får ni världens bästa jordförbättring. I Johannan slänger ni det mesta, från potatisskal till gammal kyckling. Bara att varva med vanligt trädgårdsavfall inkl ogräs. Hiva i lite torv om det blir för blött.
Att odla – lunga puckar första sommaren är klokt. Men hösthallon är en sån glädje i augusti/september när allt är skördat och bara rönnbär återstår. Då lyser de sena hallonen som juveler, och oj vilken arom de har!
Kompost är nog det enda jag lyckats odla ;-) Tack för påminnelsen, så klart vi måste ha en.
Förvintern är ju annars trädgårds-böckernas tid. Jag såg just Måltidsakademiens kokboksprislista för 2010, och påmindes om “Djungelguka, isört” som jag av någon anledning inte köpte (ok, reskassan skulle räcka till ett sista krog-besök) när jag stod och förtjust förundrades över den i Helsingfors i somras. Nåja, beställde den precis nu istället från adlibris.
Måltidsakademiens motivering (klassen nordisk måltidslitteratur):
”I finländska Ekenäs tycks allt kunna odlas. Purpurkål, skörbjuggsört, kiwano, djungelgurka och tomatillo. Mary Kuusisto övertygar oss med de rätta odlingstipsen, osannolika bilder och spännande recept”.
Kan det växa i Ekenäs borde det växa i Långbro. Och visst måste något litet nörderi få plats också i en novis-trädgård?
Mary Kuusisto – “Djungelgurka, isört”
http://www.soderstrom.fi/Book.php?id=1284759542
Jag måste puffa för hösthallonen också!
Sen finns det ju alltid en viss status i att få en rosmarin att övervintra…
Instämmer också med den som rekommederade färdiga plantor. då får man en av varje, men var ute i god tid de kan ta slut fort
Lavendel är fantastiska och det finns en mängd sorter, man sveper med handen över dem och tänker sig bort till ett fält i Provence…
Sen gillar jag sommarblommor i en mängd färger och sorter.
Oj – vilken grej med ett hus! Och nära Långbro värdshus också! :-)
Jag har inga idéer om vad ni kan odla, men Edward föreslår att ni lägger trädgården under vatten och odlar ris (fråga mig inte varför han kom på det).
Baljväxter, baljväxter, baljväxter! Bondbönor och brytbönor av olika sorter och höjder. Inget annat ger så mycket för arbetet under så lång tid. Sedan spenat och rödbetor. Timjan och salvia i söderläge. Grattis! Tegel är fint och praktiskt.
Vi flyttade in i vårt hus för ett år sedan och jag visste att jag ville ha en liten täppa! Rabarber har vi redan på tomten, men vi grävde bort grässvålen och hade sex pallkragar fyllda med jord och täckta med fiberduk. Kan bara konstatera att rädisor är fantastiskt lätta att odla, i alla fall på försommaren och den tidiga sommaren. Växer snabbt och man kan hinna sätta nya åtminstone ett par gånger. Morötterna blev fantastiskt fina liksom mandelpotatisen (som räckte till tre middagar) – men så har vi också väldigt sandig jord. Bladsalladen, däremot, misslyckades vi kapitalt med. Jordärtskockorna spurtade iväg (och jag kan tänka mig att de är fantastiskt lättodlade) men hann tyvärr inte utvecklas ordentligt innan vi fick för kallt – men så bor jag också i Lappland. Sockerärtorna gick hyfsat, men jag kan inte påstå att de var särskilt lättodlade.
Summa summarum: en hel del (utom typ kålväxter och sparris) är lättodlat så länge man anpassar sig efter den jord man har!
Grattis Lisa!
Jag säger bara jordärtskockor. Det blir först långa stjälkar, säkert två meter, med gula, sagoboksblommor. Sedan kommer rotknölarna som räcker hela hösten.