Vi låter örtbomben brisera
Sublima smaker i all ära. Nyligen ville jag verkligen örtbomba en rätt så att det gröna slog igenom hårt som en trädgårdshammare. (Vet inte om det finns något som heter trädgårdshammare men som stadsbo kan man ju anta att det gör det.)
Tidsbrist har gjort att det blivit pinsamt få besök på familjelantstället den här sommaren. Men jag och Boel passade på att göra en hit and run i växtriket i samband med en kräftskiva nyligen. Jag gick bärsärkagång i landet och roffade åt mig färsk sallad, mangold, persilja, salvia och rosmarin innan hösten bestämt sig för att ta kål på rubbet. Det blev lysande stoff till lammfärsbiffar som nästan var mer gröna än lammfärgade. En skämmigt smal skörd av karljohan och taggsvamp blev snart god vän med örtbiffarna. Inget fasligt nyskapande, men sövande gott i all sin naturtrogenhet.
Örtbombade lammfärsbiffar med mangold
(Skön tidig höstmiddag för två)
- 300 g lammfärs
- 1 1/2 dl hackad persilja
- 1/2 dl hackad färsk salvia
- 2 msk finhackad färsk rosmarin
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1/2 liten finhackad gul lök
- 1 msk olivolja
- 100 g färskost av får eller get
- 6-8 stjälkar mangold
- Färsk potatis
- Blandsvamp från skogen eller köpta kantareller
- Blanda lammfärsen med hackad lök, pressad vitlök och olivolja. Vänd i persilja, salvia och rosmarin. Dela upp och forma till fyra små lammbiffar. Salta och peppra.
- Ångkoka mangolden omkring 15 minuter. Slå på lite smör precis när det är klart.
- Stek lammbiffarna på medelvärme i olivolja och smör omkring åtta minuter. Vänd efter halva tiden.
- Servera med kokt färskpotatis, smörstekt svamp och lite len färsk får- eller getost.
Kommentarer
Vart har ni tagit vägen?
Längtar efter ett nytt inlägg!
Örtbomber är det bästa som finns! Gjorde något liknande idag med quornfärs, men skulle minst behövt en trädgårdshammare ;) för att banka ihop skiten till mer hållfast konsistens. Snyggt vart det inte, men gott som allt örtbombat!
Persilja är en grönsak, helt rätt tänkt
Olle och Boel, ni är grymma! Både på att skapa intresse för mat och på att uttrycka er i skrift. Är mycket förtjust i er blogg, tack för den!
Strålande! Har länge varit på jakt efter ett recept för lammfärsbiffar och det här lät ju bra! Visserligen äter jag inte kött, men det finns ju andra som gör det. Kram
Sidor