Vi presenterar Matmolekylers illustratör: Jenny Mörtsell
Visst är ni nyfikna på hur det går med boken? Lustigt nog börjar det bli läge att kvotera in några män i det populärvetenskapliga projektet. Jag och Malin har Maria Ramdén som redaktör på Damm Förlag. Vi har en kvinnlig faktagranskare och nu en kvinnlig illustratör. Hoppeligen blir det dock en manlig korrläsare (den i ordets alla bemärkelser grymmaste av dem alla), någon ordning får det ju vara.
Vi är så vansinnigt glada att vi har fått superduktiga Jenny Mörtsell som illustratör till Matmolekyler. Extra roligt eftersom tidigare Jenny uppskattat mina ohyggligt långa och nördiga texter i Gourmet och alltså vet vad hon ger sig in på. Jenny Mörtsell bor i New York och när hon inte jobbar stenhårt med så här viktiga projekt förströr hon sig med att teckna för små tidskrifter som New York Times Magazine, Vogue, ELLE UK och sånt. Samt små företag som Diesel, Whyred, Urban Outfitters och Top Shop.
Jag gillar hennes realistiska, men paradoxalt nog lite aviga stil. Svalt och uttrycksfullt samtidigt. Man känner igen hennes alster direkt. Jag mejlade några frågor till henne. (Fotot taget av Ruvan Wijesooiya)
1. Varför tycker du att det ska bli så roligt att illustrera Matmolekyler?
Jag ser fram emot att det är en bok om det som ligger bakom matlagning och inte bara piffiga maträtter. Böcker med snygga bilder på färdiglagad mat finns det så mycket av, det ska bli kul att fokusera mer på utensilier och enskilda ingredienser.
2. Finns det någon maträtt som är omöjlig att illustrera?
Jag kan föreställa mig att jag skulle ha mycket svårt att få fram den rätta känslan i en slät soppa.
3. Har du tips på någon ruggigt snygg kokbok eller två?
Oj massor. Carl Butlers kokbok är den första jag kommer att tänka på. Drömsnygg. Jag är även rätt svag för steg-för-steg-kokböcker för barn där alla bunkar och decilitermått och smörpaket och vispar är tydligt utritade. Mikrovågskokböcker är överlag också ett säkert kort om man som jag upskattar matfotografi med långt skärpedjup och luftig typografi. Fast snyggast är nog ändå min farmors gamla receptpärm som förvaras i familjens sommarstuga, ett otroligt ambitiöst collageprojekt med utklipp från dags och veckotidningar varvat med intakta receptfoldrar av typen "Festligt med Prädd" "Köttinformation informerar" osv. Jag har läst den så många gånger att jag kan vissa citat utantill. Te.x utklippet ur en frågespalt om hur man undviker att komma hem med härskna valnötter från butiken, där en upprörd matlagerska lyckats förstöra "en Sallad Waldorf à 12 personer". Intressant vilka saker man lägger på minnet. Minns dock ej hur man undviker att köpa hem härskna valnötter.
Kommentarer
det här är en bok jag ser fram mot, när kommer den?
Den kommer i höst om gud vill och hängslena håller. Vi har börjat lämna manus.
@Jonas Välkommen som affectionado. Glöm inte systerbloggarna på Taffel. Än mer läsning till din glädje.
(Klicka på Taffel.se längst upp så hittar du dem alla.)
Jenny är fantastisk. Ett mycket gott val.
Hittade precis den här fantastiska bloggen. Vilken bonus att det finns en bok att se fram emot! Med lite tur hinner jag läsa igenom alla inlägg tills dess :)
Sparsmakade illustrationer av ovanstående typ känns helt rätt. Gratulerar till gott val.
OT Ang bildkostnärers "stil"
Läste någon gång om "Apelsintestet"-
Låt konstnären teckna/måla frukten.
Kunnig betraktare skall sedan (i blindo) kunna identifiera konstnären till bilden.
Grattis till att Jenny valde er, säger jag! Hon är en stjärna. Konkreta bilder med verkshöjd -- perfekt för er bok.
Så suveränt det verkar bli alltihopa! Ser framemot boken.
Fatta vad jag kommer att köpa den här boken!
Sidor