Vikingarna: Vad åt de och vad fan ska jag laga?
På Valborg har jag råkat hamna som ansvarig för en aningen udda - men väldigt spännande - uppgift här på Adelsö. Jag ska laga vikingamat åt ca 40 personer i vikingagänget här på ön. Över eld. Med hjälp av ett gäng extra händer och gott om tid åt att förbereda.
Javisst, sa jag glatt när jag blev tillfrågad. Sen kom jag på att jag inte kan ett endaste jota om vad vikingarna åt. Eller ja, jag vet att de av lättbegripliga skäl åt rovor i stället för potatis och att de drömde om gris till den milda grad att de fantiserade om att festa loss på Särimner i himlen. Vilket i sig tyder på att de inte åt tillnärmelsevis så mycket gris som de skulle vilja.
Jag tror mig dessutom veta att de bakade platta bröd på heta stenar, men jag vet inte om de var osyrade eller om de uppfunnit surdegen (vilket de borde gjort, med tanke på att de hade tillgång till honung). Jag vet att de knappast hade några mängder exotiska kryddor att lattja loss med, men de bör ju haft rejält med inhemska örter att kompensera med. Samt nässlor, vilket jag hoppas kunna engagera föreningen i att plocka åt mig.
Till den vegetariska rätten funderar jag på en mättande soppa på torkade bondbönor, korngryn, rotfrukter och nässlor.
Kötträtten får jag klura lite extra på. Någon slags fläskgryta känns ju onekligen vettig, men om jag kunde få ett nyskjutet vildsvin vore det onekligen vildsvinsgryta smaksatt med torkade lingon och dito svamp ett alternativ.
Och till förstås glödbakat bröd, smör och någon örtspäckad färskost. Hade vikingarna får? Getter? Som ni märker har jag inte hunnit läsa på någonting ännu.
Självklart ska jag googla ögonen blodiga efter vikingamat, men jag tänkte också rådfråga er läsare. För visst har ni örnkoll på vikingamat? Spåna gärna loss i kommentarerna.
PS Det här arbetet gör jag helt ideellt, så det är inte så att jag använder er kunskap och era idéer för att tjäna pengar. Basånivet och ingen blir upprörd.
Uppdatering: Det ser ut som om jag kan komma över vildsvin. Förhoppningsvis nklusive slag plus ben och rester. Alltså kan jag göra vildsvinsgryta, koka egen buljong och dessutom sätta Magnus på att göra stångkorv av inälvorna. Om vikingarna åt stångkorv vete katten, men de hade i alla falla alla ingredienser till det.
Kommentarer
Ingen aning. Men det låter väldigt väldigt spännande.
Jag var på en vikingagÅrd på Gotland och inte för att jag vet om de vet men kålrötter och helstekt lamm och lammtestiklar åt vi.
Vad roligt! Du måste ju ha mjöd också, men jag har ingen aning det som kallas mjöd på bolaget har någon likhet med det som dracks på vikingatiden.
Småvilt, fisk och fågel. Frukt och bär, torkade så här års. Nötter, frön och ollon. Allt nygrönt, ägg och rökt eller torkat kött och fisk. Korn och bönor, rovor, rötter och lök. Rätt lite kött av boskapstyp, det var dyrt att hålla djur och de gav mer näring i form av mjölk än kött. Mjölk, smör, grädde, skir (typ färskost). Inte så mycket svamp, det är en senare grej. Inte ens under nödåren på 1800-talet åt man svamp, då åt man lav och bark hellre. (Det finns protokoll där prästen i byn fått ta emot bekännelser av folk som ätit svamp. De var mycket ångerfulla och försäkrade att de aldrig hade gjort det om det inte var så att de hade svultit annars. Men i efterhand verkade de ändå inte riktigt tycka att det var värt det.) Tänk på att de inte hade gafflar, man åt med kniv och sked och fingrarna.
GUD SÅ KUL!! Jag ska genast kasta frågan vidare till arkeologerna i min krets. Vi har iallafall haft tolerans för laktos i vår del av världen i 10.000 år, så mjölkprodukter var poppis. Bröd och kött var en lyx tror jag mig ha läst någonstans. återkommer.
Ett tips är också att höra efter noga var ambitionsnivån för evenemanget ligger, folk som håller på med sådant här kan vara riktigt rabiata. Förhoppningsvis är inte ditt gäng det! De lär ju kunna en del om mat också, de kanske till och med har ett menyförslag och recept?
Julia: Eller hur? Jag är ovanligt taggad!
Patrik: Jag tänker inte helgrilla något, det törs jag inte göra med publik. :)
Kent: Det finns en hel del mjödbryggare här på ön, så det är nog inget problem. De är dessutom medlemmar i föreningen som av ett underligt sammanträffande. :)
Kajsa: Tack för mycket intressant information! Med allt vilt är problemet att man måste hålla någon slags budget också.
Christina: Vad kul att du blev taggad! Väntar gärna på info.
Katja: De verkar vara ett rätt avslappnat gäng - fick riktlinjerna "det är inte så noga", typ. De har tydligen tom en rätt stor potatisfalang i gruppen. Men jag vill självklart hålla mig så nära verkligheten som möjligt! De har tydligen bara en handfull recept, så jag tänker mig att det är roligare att överraska dem. OCh framför allt kunna motivera varför alla ingredienser finns där.
Inte helgrilla?! Då föll ju min idé om helgrillad kulting, eller nått liknande. Tyckte nog dina egna idéer ovan lät fint.
Helgrillad kulting kräver för stor insats på alla sätt: dels måste jag läsa på mer, dels måste vikingagänget köpa in kultingar, någon måste bygga spett, jag måste ägna exakt hela dagen åt att punktbevaka en gris/vildsvin osv.
Det hade varit skitballt, men det fungerar inte riktigt. Framför allt inte som förstagrej man lagar.
Thor: Superintressant, tack!
Under vikingatiden har du, precis som när som helst i historien olika samhällsskikt. Bönder åt rotfrukter, fläsk, fisk och svamp, man bakade bröd men det var oftast ojäst, korn av olika sorter åts givetvis, mycket under vintern då dessa kunde förvaras torrt. Mat kryddades milt och om det kryddades så var det med örter, troligen gräslök och liknande, får slå upp vilka örter som funnits i sverige. En otippad sort är Ruccola som funnits i sverige som ogräset "Peppargräs/Senapsgräs" (Förmodligen hade det ett helt annat namn på fornnordiska) så länge man vet. Det åts nästan aldrig nötkött eftersom kossorna till skillnad från grisar och getter behövde beta på samma mark som du ville odla. Då vill du alltså inte ha så många på din gård (vikingar hade inte storjordbruk ska vi betänka, inte ens plogar i någon större utsträckning.) så om du har en ko så har du den för att göra ost och smör.
Herrskapsfolk och handlare däremot hade till och från tillgång till alla kryddor, kött och lyxvaror som producerades i hela europa, och stora delen av västra Asien. Här kan du ta allt från koriander till nejlikor och dylikt. Dock så var det förmodligen ganska milt kryddat, då kryddor, om än tillgängliga, fortfarande var dyra.
Bara några lösrykta tankar, är ingen historieprofessor, bara hobbyist.
MVH
Thor
Gud så roligt! Kan berätta om den mest impopulära julfesten någonsin som vi anordnade för personalen i vikingabyn Foteviken. Det tog flera månader innan de hade förlåtit oss för att de fick äta gröt med träsked ur samma fat istället för att få kolla på Joe Labero-show.
Tänkte på valborg: sill måste de ju ha käkat och fläskkorv med timjan (som i Röde Orm) den kan ju Magnus fixa! Kanske majrovor istället för träiga jättebetor? Och så finländskt mjöd på det, tjolahepp!
Mina tankar gick direkt till sluring, och då inte den senare sopprätten, utan vikingavarianten: man åt inte på tallrik utan använde urgröpningar i bordet, och sluringen var det som blev över när man förde ihop allt som var kvar i urgröpningarna. Sörjan serverades sedan den som stod lägst i rang.
Men det där är som sagt bara en historia jag fick höra när jag var liten. Sanningshalten kan jag inte uttala mig om! Under alla omständigheter är det ett bra ord: sluring.
En modern tolkning skulle kanske kunna vara något i stil med en risotto på korngryn och fläsk?
Vad heter den: korngrynssoppan med fläsk och mjölk?
Anna: Trist att det var besvikelse, men ändå begripligt. Personalfest är så förknippat med shotsplankor att det kan göra ont att skiljas från idéen.
M: JAg misstänker att det snarare är en berättelse för att göra historien begriplig. Det dinns hur många varianter som helst av sluring. De flesta inbegriper rester, fläskflott eller billiga råvaror. Jag tror helt enkelt allt som utspisades till de lägre i hushållet kallades sluring, nästan oavsett vad det var. Men nu fabulerar jag fritt.
Maria: sluring? Iaf i bonniers kokbok från 1980:talet. Fast då var det gula ärter med också.
Jag får bud från en vikingavän om att honung användes ganska friskt, samt enbär. Utan att veta hur pass mycket nytta denna information gör så tänker jag använda den som ursäkt att komma med glada tillrop och hoppas på en uppdatering om vad det blir. Heja!
Sluring verkar coolt, du får nog till en kulinarisk variant!
Ärtor tillhörde stapelfödan på vikingatiden...
Två olika varianter av vikingamat ur egen fatabur
1. försäljningsstånd av mat till åskådare på spel om Sigurd Fafnesbane på plats nära runristningen Ramsundsberget, Jäder utanför Eskilstuna
2. dito vikingatema för 200+ gäster Eskilstuna Segelflygklubb. (med uppträdande avskådespelare från Fafnesbanespelet)Serverades i början juni månad.
OK de 200+
Kokt Lammgryta (dessutom var ju lammen/fåren naturliga "gräsklippare" på segelflygfältet)med rotfrukter, naturligtvis inkl kålrot. Kokta hela dinkelfrön.Grahamsmjölredning, men minns ej om med/ utan mjölkprodukter.
Serverades i djup tallrik med sked.
OK med surdegsbröd, vilket nog var fel. Ingen hade då ännu kommit på att mura ordentlig ugn ör gräddning.
Med anledning av dessa evenemang läste jag på
-Mälaren kanske då hade bräckt vatten dvs halstrad strömming/mälarlöja ej fel.
-kunskap om rökning av fisk/kött fanns
-dito om osttillverkning
-hasselnötter/honung/ägg fanns -för ev dessert
-färska ormbunksskott- äts idag utomlands. Kanske även vikingarna? Om inte så finns ju stensöta som krydda
-inga ugnar utan öppen häll med kokgrytor och trefot
. Grytorna tillverkades av utplattade, med nitar sammanfogade järnplåtar. Första kokningen var med mjölk som tätade grytans håligheter.
Enligt text och bild i Vikingabok fanns spiralformade halsterjärn och små stekpannor (brödgräddningsjärn)att användas över öppen eld.
Tyvärr hittar jag inga bilder på internet, men skall försöka fota mina i morgon. Grann(konst)smeden har tillverkat dem.
Finns/fanns en gotländsk kokbok om vikingamat utgiven för +10 år sedan. Gav ej mig mycken autentisk info.
Tips- dessert. Använd råmjölk på något sätt.
Kryddor- använd utvalda i riklig mängd. Hänvisa till din storman som nyligen återvänt från Miklagård.
Om naturens kryddor.
Peter Jägerbro kan förhoppningsvis komplettera med info.
Ja, var är Peter? Ypperlig genomgång Örjan! Tack!
Jag har hört att det fanns gott om vitlök i norden på "vikingatiden". Ramslök borde det också ha funnits, det var varmare då.
Hej,
ett tips kan vara att kontakta http://www.storholmen.org/ för info. De leker vikingar där året runt har jag för mig.
Finländsk mjöd,skrev Anna. Oh vilket härligt barndoms minne!Mammas recept är med vatten,öl,socker,citronskal och russin-underbart god.
Borde du göra Gitto,men den måste ju jäsa några dagar.
Klart att de åt mycket nötkött, varifrån kom annars hornen de hade på hjälmarna?
(Ja ja jag vet, men jag kunde inte hålla mig, alltid retar det upp nån.)
Jag har inte en susning om vad man åt på den tiden som är värt att äta idag. Funderade på lamm i kokgrop, men det tar ju en del tid.
Om ni tar ormbunksskott så pass på så att det inte är örnbräken ni hittat. http://www.naturochtradgard.se/atbart_i_rabatten_fiddleheads.html
Lite dansk inspiration:
http://podfreaks.com/view/soerenrygepraesenter/15018
Claus Meyer hade vikingamatstema i första avsnittet av "Smag på Norden". Vet inte hur autentiskt det var men han gjorde något med råa knivmusslor, högrev i en grop i marken och typ råggröt med bär och grädde (om jag förstod danskan rätt). Kanske kan ge lite inspiration:
http://www.dr.dk/DR1/Smag_paa_Norden/Programmerne/20110113124144.htm
Claus Meyer TV-program ”Smag på Norden” var lustigt, det var helt identiskt med NRK:s Den Nordiske Smaken" (med kocken Kjartan Skjelde). Och eftersom flera inslag var inspelade i Sverige så misstänkte jag att SVT också skulle göra en egen version? Jag tror att det var sponsrat av Nordiska Rådet?
http://www.nrk.no/programmer/sider/den_nordiske_smaken/
Peter J. Visst måste de ha ätit lite hornboskap. Varifrån hade de annars fått sina korvstoppningshorn?
Annat ätbart ur naturen lite senare i maj.Almfrukter (men bara 2-3 dagar).
Bleka späda maskrosblad, ängsyra.
Gran och tallstrunt(-skott) Björksav. Obs kräver markägartillstånd.
Kocken i Fäviken. Vilka vilda växter/örter plockar han? Gissningsvis användes de redan på vikingatid? Förutom skogssvamp som verkar vara nytt påfund.
Blodkorv med mejram, om du vill associera till julblotet med Orm och Toke hos Harald Blåtand i den välkända romanen.
Nej jag vet, du skulle troligtvis aldrig göra det.
Har redan läst om din blodpudding för lillebror.
Vad kul! Själv var jag kock för ett femtontal personer på en veckas medeltids-lajv en gång. En rekommendation: se till att någon bygger ett regnskydd över kokgropen. Och om du fuskar lite och använder kastrull, se till att ha många mycket små stickor för att få bra reglering av elden. Vid sen vikingatid hade överklassen börjat få spett och infört halstring och grillning över öppen eld, men det var ännu något lyxigt. Kokärl tror jag existerade, men annars fick man ju elda i en grop och sedan använda den som kastrull ...
Helstekt vildsvin är något fantastiskt, fick det på ett finskt bröllop för några år sedan och känner ännu smaken i munnen.
Glöm inte ostronen! Kanske vår mest ursprungliga kost.
Du är min idol nu.
Örjan: "Det är timjan i, sade Toke med bruten röst" (s. 145).
OK timjan, förlåt mitt minnesfel.
Tack för all ljuvlig inspiration och kunskap! Det här kommer bli spännande, det kan jag lova.
Oh, vilket fantastiskt exempel på crowd-sourcing! (Själv har jag inget annat att bidra med än glada tillrop.)
Fota för guds skull massor, urkul!
Sidor