Vilse i pannkakan
Efter att ha bloggat om både socca och lompe insåg jag att det finns en hel del roliga tunnbröd och pannkakor där ute i världen som bara väntar på att lagas i mitt kök. Jag passade därför på att förkovra mig på wikipedia och hittade snabbt ungefär tjugo olika bröd och pannkakor som pockade på min uppmärksamhet. För visst är det fascinerande att något så enkelt som något slags mjöl, vatten, salt och eventuellt lite jäst kan få så olika textur och smak beroende på hur man bearbetar dem och vad man blandar i?
Igår bestämde jag mig för att testa kinesiska salladslökpannkakor (cong you bing) eftersom jag har en förkärlek för alla sorters bröd man steker. Det är få saker som går upp mot kombinationen fett och snabba kolhydrater. En hemsk last, jag vet. Men ack så ljuv.
Det här är en översättning av ett utmärkt recept på bloggen Nook & Pantry, med fina steg-för-stegbilder som gör det hart när omöjligt att misslyckas. I stället för smör gjorde jag hälften av pannkakorna med ankfett och andra hälften med ister (det finns ett bra polskt lökister att köpa på Coop). Båda sorterna blev härligt frasiga på utsidan och skönt sega inuti. Enkelt och jättegott, om än vansinnigt onyttigt.
Överblivna pannkakor kan kavlas ut och frysas mellan lager av plastfolie. Perfekt att poppa ned i stekpannan som ett litet snacks eller som bakfyllefrukost.
Cong you bing
Receptmakare: Amy
Portioner: 8
Tid: 120 min
- 6 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl sjudande vatten
- 1 dl kallt vatten
- 3 msk rumsvarmt matfett (ister, ankfett, smör eller jordnötsolja)
- 3 msk hackad salladlök eller purjolök
- Matfett till stekning
- Blanda mjöl och salt i bunke eller en matberedare (helst med degkrok).
- Slå på det sjudande vattnet och blanda snabbt samman. Låt svalna.
- Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman mycket väl tills du får en elastisk deg som inte klibbar.
- Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfolie eller ett lock och låt degen vila 1 timme i kylskåpet.
- Dela degen i åtta delar och kavla ut en degbit i taget till en tunn pannkaka. Fördela lite matfett på varje pannkaka och strö över den hackade löken. Rulla ihop pannkakan till en rulle.
- Forma varje rulle till en rund spiral (ungefär som en kanelbulle eller ett snäckskal) och nyp fast den yttre änden. Låt spiralerna vila en halvtimme i kylen.
- Kavla ut spiralerna till runda pannkakor, 12-15 centimeter i diameter.
- Stek pannkakorna på medelhög värme i rikligt med fett på båda sidor, 3-4 minuter på varje sida.
- Låt pannkakorna rinna av på hushållspapper, skär i små tårtbitar och servera eventuellt med lite soja att doppa dem i.
Kommentarer
Åh jag älskar dessa trots att jag i vanliga fall inte gillar saker på viyy mjöl.
Ankfett? Är detta en gitt.. pretto ingrediens som gör sig fint eller gör den någon egentlig skillnad? Luktar som Jan Hedhs tonkabönor.
Lisa: De är omöjliga att inte älska!
O: Nej, jag hoppas inte att det framstår som pretto... Jag är den sista att hajpa onödiga ingredienser, men eftersom jag hade en burk ankfett hemma (från en anka min mor stekte) så tyckte jag att det var värt att testa. Och det är faktiskt ett fantastiskt fett att fritera i (vilket jag tidigare konstaterat när det gäller potatis). Det har en väldigt hög ryktemperatur, ger en knaprigare yta och ger íngen bismak alls. Testa gärna själv, och återkom gärna med dina åsikter. Märker du ingen skillnad har vi ett mycket bra diskussionsunderlag!
Men som jag hoppas att det framgår i texten kräver jag varken ankfett eller ister av mina läsare. Jordnötsolja eller vanligt smör fungerar lika bra.,
Sidor