Vintermat: Ribbenstek med cider
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7853","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-45","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"vinter","alt":"vinter"}}]]
Mat ska inte vara särskilt svårt att få till och ju färre ingredienser desto mer intressant. Ibland känns det som om många ingredienser inte tillför något mervärde. Det är därför jag är i full beundran av läckra, fina råvaror, några få kryddor och som resultat en underbar doft och smak.
I närmaste närbutik finns sällan kött med svål så jag passade på när jag var i Söderhallarna att botanisera runt. Hittade då till Sandströms fina köttdisk där det fanns ett varierat utbud. Blicken stannade vid en stor skinkstek visade sin bästa sida. Medan svålen skars med en mattkniv i 1/2 cm i tjocka skåror och köttet slogs in hade jag och säljare informationsutbyte. Bl a berättade han att före jul säljer de ca 500 kg grisfötter. Under övriga delar av året säljs knappt några. Vidare tittade vi på grissvansen som kan se ut som en fyrtaktsmotor när man vrider den på ett visst sätt. Det har jag sett vid slakt när jag var liten. En liten köttbit som låg i disken hette grisens hemlighet men hur den anrättas får jag återkomma till. På själva disken runt om låg bra recept på olika delar av det kött man kunde köpa. Klart att flera receptblad fick följa med ner i påsen.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7852","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-43","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"skinkstek_DSC_0001","alt":"skinkstek_DSC_0001"}}]]
Så, varför var nu svålen så viktig. Jo, ett gammalt sätt att tillaga skånsk fyllt sidfläsk är att man skär rutor i svålen som sedan blir läckert knaprigt när fläsket steker i ugnen. Länge har jag velat prova men det längsta jag kom till var fyllt sidfläsk på mormors vis. Nu ville jag prova Ribbenstek med cider från Danmark, ett recept jag hittat i Buffé nr 10/2009. Bara 4 ingredienser; fläsk, äppelcider, salt och peppar. Resultatet var underbart gott. Till saken hör att jag glömde köpa cider och blandade en del äppelcidervinäger med 3-4 delar vatten istället. Vilket blev minst lika bra.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7854","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-46","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"b\u00e5tbojar_DSC_0033","alt":"b\u00e5tbojar_DSC_0033"}}]]
Ribbenstek med cider
Receptmakare: Ur Buffé 10/2009
Portioner: 6-8
Tid: drygt 1 timme i ugn
- 1 1/2 kr färskt sidfläsk (skinkstek med svål går också bra)
- 5 dl äppelcider, gärna torr (jag tog 1 dl äppelcidervinäger och 4 dl vatten)
- 4 tsk salt
- knappt 1 msk svartpeppar
Servera med höstiga grönsaker. I mitt fall är det rotfrukter som bakats i ugn ca 35-45 minuter. På bilden har jag tillagat en skinkstek vilket krävde längre tid och då användes ugnstermometern för att fastställa när köttet var klart. I Buffé står det "billigt sidfläsk ger mycket fest för pengarna." och jag håller med. Köp köttet vid manuell disk och be att få svålen "randad" med 1/2 cm mellanrum. Snitten ska precis gå igenom svålen.
- Sätt ugnen på 200°
- Randa svålen om du inte redan fått hjälp i affären. Mattkniv fungerar bra.
- Gnid in svålsidan med salt. Krydda med peppar runtom.
- Lägg i ugnssäker form med svålen nedåt. Sätt mitt i ugnen.
- Vänd köttet efter ca 20 minuter.
- Häll på vätska så att det täcker upp till hälften av köttet.
- Flytta upp köttet till övre delen av ugnen och låt bräsera i ytterligare 45 minuter.
- Täck eventuellt med aluminiumfolie så att svålen inte bränns. Den ska bli knaprig!
- Skär upp i tunna skivor vid servering.
Kommentarer
Förlåt kritik.
Men Ribbe på danska trodde jag betydde revben.(?)
Då tänker jag på revbenstek (Kotlettrad)tillagade med ryggbenen och med svålen kvar.
1.Snitta svålen med vass kniv
2.Lägg steken i långpanna med kokande vatten, svål nedåt, under 5-15 min.
3 Tag upp stek, krydda, och stek till perfektion
Förhandskokningen i vatten gör att svålen blir mörare, knaprig och delikat.
Ovanstående prodcedur med kokning och efterstekning använder jag med fördel även till den billigare fläsksidan
Inte helt säkert att det ska vara ben. När jag slår på nätet hittar jag fler exempel där benfritt kött använts - men du ska veta att jag uppskattar att du kommenterar och ifrågasätter. http://www.tareq.se/dansk-ribbenstek-med-applechutney-2 Har också försökt hitta översättningen till Ribbe men det finns inte i Google translate...än. Intressant med att vatten gör svålen mörare. Det visste jag inte.
Enkelt test om jag har rätt ang svålen.
Nästa gång med dina kanelkryddade morötter(?)och färskt fläsk.
Skär bort svålen.
Strimla svålen, koka del av den i vatten 1-2 min.
Stek varianterna separat, och se om du finner någon skillnad
Nu, mitt i natten, kommer jag på vad jag tror det heter på danska, dvs kokotlettraden med god svål.
"Svinekamstek"
Örjan, ser fram emot ditt test. Svinekamstek låter ju väldigt spännande. Får ta och googla lite...
Det där inte bara ser utan låter ju helt fantastiskt. Har inte ätit skinka med svål sedan barnsben men har sista tiden funderat på att laga till det. Och det där receptet måste jag ju bara testa, och eftersom jag bor ett stenkast från söderhallen blir det ju dessutom en piece of cake att fixa skinkan.
Det var också fantastiskt. Du kan även använda fläsk som du kanske ser i receptet.
Sidor