2010-11-17 av Kinna Jonsson
Visste du att…
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8006","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-382","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"hasselbackspotatis","alt":"hasselbackspotatis"}}]]
Den lilla godingen hasselbackspotatis har många år på nacken, närmare sisådär en 70 år eftersom den uppfanns på 40-talet. Läckerbiten kommer från restaurang Hasselbacken på Djurgården. Jag ser att jag får bättra på varianten på bilden och använda ströbröd. Är det någon som vet vilken kock som är upphovsman/kvinna?
Källa Wikipedia
Kommentarer
Ja det hänvisas oftast till "40-talet". Hasselbacken blev tydligen restaurangskola 1947, finns också hänvisning till "viss rektor " som 1955 skulle ha uppfunnit den:
http://samzodiac2.wordpress.com/2007/06/30/hasselbackspotatisen-en-kort-...
Det finns en mera utförlig artikel om Hasselbackspotatis och dess historia i tidskriften salt 19 Feb 2009 sid 12
http://issuu.com/salt/docs/namec0d0b4
vi gör det fortfarande ibland, med ost på
P.S.
ströbröd använder vi inte till nåt
Hannele - ost var något nytt. Undrar vilka fler varianter det finns...? =)
Lite goolge-fu pekar mot rektorn på Hasselbackens restaurangskola 1955, men jag hittade inget namn. Sen finns det finns naturligtvis fler teorier, http://issuu.com/salt/docs/namec0d0b4 .
Jag gjorde faktiskt just Hasselbackspotatis till gåsmidda'n förra helgen, men använde naturligtvis gåsfett istf smör som man alltid bör när man har med potatis att göra. Och panko.
Fredrik - tack för tipsen. Tänk om man inte hade Google ;-)
Sidor