Att sätta etiketter på saker, fenomen, människor, restaranger fyller flera funktioner. Bland annat är det effektivt med etiketter, det besparar den tidspressade omständiga beskrivningar av saker, fenomen, människor restauranger eller vad annat denne kan tänkas vilja kommunicera till sin omgivning. Alla substantiv är etiketter. Problemen uppstår när de befintliga etiketterna inte räcker till för att beskriva fenomenen man möter, eller när etiketterna har olika betydelse för olika individer. Det uppstår med andra ord väldigt ofta problem med att beskriva något i substantiv och etiketter istället för i adjektiv. Problem som gynnar det som varit men som kan försvåra att skapa något nytt, när inte bekanta och bekväma etiketter fungerar.
Omfattande är drivkraften att vilja definiera sig själv i etiketter. Problemet då är ofta att man utgår från etiketten istället för produkten man vill skapa, sig själv eller mer relevant i detta sammanhanget en restaurang. Bistro är en populär etikett, brasserie en annan, finkrog möjligtvis en tredje. Att utarbeta en produkt efter en etikett istället för att utforma en etikett efter en produkt är väldigt rätt i väldigt många sammanhang. I min nya hemstad Umeå (Ja, det är sant. Jag bor här. Jag har en egen flygel med vinkyl, madrass, en lampa, walkin garderob, balkong, stora tomma ytor och en kompis som heter Muhammed.) ligger bara hundratalet meter ifrån platsen där jag bor ett bistro som började med etiketten, sedan lagade och lagar man löksoppa, getostgratinerat bröd, potatis- och purjolöksoppa, sniglar i vitlök, nötkött i bourgogne och så vidare. Man tar en beprövad, välkänd etikett vars betydelse har allmängiltighet, formar produkten efter den och för arvet vidare till kommande generationer. Bra, trevligt, gott och rent av underbart men inte spännande, nytt eller överraskande. För att något ska kunna vara spännande, nytt eller överraskande måste etiketterna vara missvisande, orsaka missförstånd och verka irrelevanta. För etiketter kan bara beskriva gamla saker.
Den etikettdiskussionen jag har uppfattat kring VOLT illustrerar väl problemet. De utomordentligt sympatiska och kunniga herrarna bakom Östermalms nya stolthet lanserade tidigt sin nya satsning som ett Gastrobistro i linje med bistronomique-vindarna ute på kontinenten. Dessvärre är det bara Malmö i detta landet som tillhör kontinenten, geografiskt som kulturellt. Min personliga uppfattning är att Gastrobistro är en etikett som uppfunnits för att beskriva produkten det vill säga restaurangen. Mat med höga ambitioner blandad med elegantare rak husmanskost serverad i en avslappnad och formellt avskalad miljö där servicenivån är mycket hög men koncentreras till att tillgodose basala behov. Istället för att älska produkten och sedan omfamna etiketten klamrade många fast sig vid etiketten redan när de bokade bordet och spenderade kvällen med att förgäves leta efter attributen som aldrig fanns i upphovsmännens etikettbeskrivning. I min uppfattning gjorde ägarna rätt men tänkte fel. För sällan har förekommen kritik varit så fokuserad på något så irrelevant som en etikett. Samtidigt är uppmärksamhet alltid positivt.
Pure elegance.
Torsk, svartrot, citron, brynt smör.
En udda fågel. En bit av bistro bland finkrogsanrättningarna för att använda etikettspråk. Sött, syrligt, salt och gott i adjektiv.
Om jag under knivhot tvingades välja mellan att under resten av livet bara äta gris eller bara äta alla djur förutom gris skulle jag välja grisen. Med kniven över pulsådern som andrahandsalternativ.
Inte helt balanserat. Men med goda intentioner. Fänkål och massa söt vit choklad.
Toalettinredning i internationell mästarklass.
Den minimalistiska entréskylten som ytterliggare spär på etikettsförvirringen och mystiken när restaurangchef tillika delägare Johan kör mig på porten.
Kommentarer
Ok. Ska dit och äta i helgen. Får bli till att äta den om den finns kvar på menyn.
Hej Arvid!
Det var rå pilgrimsmussla som bas, med hjärtmusslor, knivmusslor och jag minns inte vad. Kvällens bästa rätt, grymt bra.
Hej!
Fina bilder! Vad är den översta rätten för något?
/A
M: Solen skiner, snön smälter, ganska många restauranger lagar riktigt god mat och en av dem gör en riktigt spännande ombyggnad över påsk. Jag tar det lungt och funderar lite över sommaren.
Peter: Mycket väl värda ett besök!
Det där var riktigt snygg mat, och jag tror dig när du säger att den var god.
Vad händer i Umeå?
Sidor