Winter Blossom
Andra ljuset är nu tänt och vi lämnar glöggen till förmån för en annan av julens härliga drycker - snapsen.
Mixtrade i veckan en hel del med olika sorters snaps i kombination med olika sorters likörer och annat gott. Landade till slut i en variant på en cocktail jag läst om i nån norsk tidning. Minns inget namn, men minns att den skulle göras på en norsk akvavit som beskrevs som lätt sötaktig och med smak av vanilj och nejlika. Spirit of Hvens senaste Winter Schnapps har precis landat på väl valda Systembolag och med tanke på dess smak- och doftpalett blev det hela en enkel match. Ställer ni denna snaps på julbordet så lovar jag att ingen blir besviken. In i munnen dansar en flod av smörkola, nejlikor, kanel, pepparkaka och apelsin. Den höga alkoholen levererar tydliga smaker, men ger samtidigt det strama bett som krävs för att det inte ska bli sliskigt. Det här är en snaps som verkligen ger glädjetårar.
Vad jag urprungligen lockades av i receptet i den norska tidningen var den kaffeinfusionerade (kan man säga så?) vermouthen, dvs en näve kaffebönor som fått ligga och släppa allt sitt goda i en rejäl skvätt vermouth. Gissa hur gott det doftade och smakade! Detta i kombination med snapsen, Fernet Branca, Campari och orange bitters skapade en julgrogg som heter duga. Här fullkomligt bubblar det över av kola, mynta, kaffe, nejlika, pomerens, mörk choklad, kanel, mjuk bitterhet och apelsin. Julkänslan i glaset är i det närmste total, och då menar jag inte Paradis-askar, gnälliga ungar som tjatar efter tomten, juklappsångest, akvavera herrperfym, ister och utmattning, utan allt det där som gör julen värd att fira - Gemeinschaft, kærlighed, värme, ljuva dofter, tindrande ögon och en lätt salongsberusning.
Jag hyser gott hopp inför julen i år.
Winter Blossom
Receptmakare: Johan Karlfeldt
En doft av jul. En smak av Hven.
- 4,5 cl Spirit of Hven Organic Winter Schnapps
- 2 cl kaffeinfusionerad Antica Formula vermouth
- 1 cl Fernet Branca
- 1 cl Campari
- 2 stänk orange bitters (jag använde Bitter Truths)
- Häll vermouthen i ett glas och fyll på med hela kaffebönor så att det täcker.
- Låt stå och dra i en styv timma.
- Sila bort bönorna.
- Blanda alla ingredienserna tillsammans med mycket is.
- Rör runt.
- Häll upp.
- Garnera gärna med lite julkänsla.
- Hälsa tomten.
Skål!
P.S. Om det är någon som tycker att jag gör för mycket reklam för Spirit of Hven, så skiter jag i det. De gör fantastiska drycker i mitt närområde. Bättre än så kan det knappast bli.