Malin har alltid gillat mat, men lagar sällan mat efter recept, utan föredrar att smaka och känna efter vad som fattas – vilket innebär att hon aldrig lyckas laga exakt likadan mat två gånger. När hon är ute och reser brukar hon leta bra mataffärer snarare än restauranger, och oftast är det första hon saknar sitt eget kök.
Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen.
Kommentarer
Jag äter Arlas ekologiska yoghurt varje morgon. I med lite tärnad frukt och en blandning av frön (solros och pumpa tex.) och lite torkad frukt. Då blir fukostmåstet en njutning!
Arlas fullfeta ekologiska yoghurt är riktigt god. Jag brukar nuförtiden äta nästan samma sorts frukost som Maria: yoghurt, nötter och torkad frukt (pekannötter och aprikoser, oftast).
Och glasburk känns lite lyxigt, det kan jag hålla med Jessika om - men det är inget emot de små lerkrukor med yoghurt man kan hitta i Frankrike.
Är det för övrigt någon av läsarna som vet om man kan göra egen yoghurt på laktosfri mjölk (jag kom att tänka på det när jag såg Saras och Kurts kommentarer samtidigt)?
Om vi talar fruktyoghurt står sig Sverige mycket bra i den europeiska konkurrensen. Jag är inte ett dugg imponerad av franska yoghurtprodukter.
Men det har förstås också med vana att göra. Svensk fruktyoghurt är mycket moderat sötad jämfört med central- och sydeuropa.
Förr innehöll all fruktyoghurt animaliskt gelatin men det togs bort i Sverige för cirka 20 år sedan. Jag tror inte att någon EU-tillverkad yoghurt idag innehåller gelatin.
Valio säljer ju laktosfri yoghurt. Man kan ju prova att göra egen på laktosfris mjölk. Lactobacillerna kan nog växa där ändå, om än lite långsammare. Men det kanske finns risk att de inte bildar kapsel på samma sätt som när det finns gott om socker, och då får man ingen yoghurtkonsistens!
fantastiskt att detta uppmärksammas. jag har i många år skämts för min fäbless för små förpackningar med len krämig yoghurt. efter den tjufemte är det jag som pallrar mig iväg till cajsa warg och köper efterätt, om man säger!!!!
Franska yoghurt tillverkare brukar ha väldigt mycket e-nummer tillsatser i sina produkter, tidigare fuskade också en del av dem genom att använda gelatin för att modifiera konsistensen. Men gelatinet har de förhoppningsvis slutat med numera. Att packa yoghurten i små förpackningar har jag ingen som helst förståelse för.
Lactobacillus bulgaricus är för övrigt ett gammal namn, den skall numera heta Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus .
Weiss, N., Schillinger, U. & Kandler, O. (1983). Lactobacillus lactis, Lactobacillus leichmannii and Lactobacillus bulgaricus, subjective synonyms of Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis comb. nov. and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus comb. nov. Syst Appl Microbiol 4, 552–557.
Jag är helt med Malin: sötad yoghurt vill jag ha i små förpackningar som lyx. Eller i alla fall små portioner om man nu vill tänka på miljön. Ogillar starkt idén på att man ska äta jättetallrikar med sockrad mat till vardags.
Då äter jag ekologisk mild yoghurt med fetthalt på över 4% varvat med acidofilus som är mycket god och mild.
Fotomodellen på bilden var för övrigt sisådär.
Jag äter yoghurt i stort sett varje morgon. Aldrig smaksatt, nästan alltid ekologisk. Arla är favoriten, krämig med god smak. Den känns sund och äkta. Dessvärre har min lokala butik slutat att sälja den och säljer istället Milkos yoghurt, en blaskig variant som inte alls är god.
Ganska ofta mixar jag min yoghurt med lite frysta bär. Enkelt och supergott. Ibland till frukost, men även som mellanmål innan träning.
Använder även yoghurt i maten. Brukar bl.a. laga en indiskinspirerad fiskgryta som jag rundar av med lite yoghurt.
De smaksatta franska yoghurtarna har jag inte så mycket till övers för. Har kanske inte smakat tillräckligt många.
Yoghurt är bra.
Jag drömmer och önskar att det fanns bättre laktosfria yoghurtar, vårt utbud är inte särskilt roligt och framför allt väldigt dyrt. Jag saknar en tjock härlig yoghurt (likt den turkiska) som man kan ringa honung över och strössla lite nötter på.
Jag är som Lisa, vill ha lite men gott. Brukar ta turkisk yoghurt och göra den till efterrätt. Det är gott att ha i kokos eller lönnsirap eller allehanda frukter.
Den franska yoghurten på glasburk känns lyxigare än de i plastförpackning :).
Jag saknade recept på hemgjord yoghurt, det är ju mycket enkelt om man använder lite köpt yoghurt med levande yoghurtkultur som ymp. Då kan man ju också själv välja vilken fetthalt yoghurten skall ha.
Det är ingen hit att göra yoghurt på laktosfri mjölk, det är ju laktosen bakterierna äter. Däremot är det VÄLDIGT ovanligt att laktosintoleranta inte tål yoghurt. Just naturell yoghurt är väldigt laktoslåg och verkar dessutom vara extra lättsmält pga överlevande bakterier i tarmen eller whatever som jag inte orkar fördjupa mig i efter två goda glas vin.
Det ska bli intressant att prova lite finare fransk yoghurt. De som finns i vanliga mataffärer är jag inte alls imponerad av, blev väldigt paff av att nu få veta att fransk yoghurt är en delikatess.
Själv gillar jag ordentligt syrlig yoghurt, både till frukostmüslin och att ringla honung över. En annan favorit som tyvärr inte finns längre är Arlas "Bifilus", som såldes i halvlitersförpackningar. Den var otroligt mild och krämig, saknar den mycket. Den funkade väldigt bra som efterrätt utan att vara sötad.
Jag har inte provat laktosfri yoghurt eller fil, men kan man kanske få tjockare konsistens genom att låta den rinna av lite i ett kaffefilter, som med de vanliga varianterna?
Meze yoghurt är min favorit.
Inga konstiga tillsatser.
Den är mild och krämig.
Fetthalten är 10%,men det börjar bli mer
och mer klart att det inte är fettet som
är farligt.Se upp med kolhydraterna i stället!
Malin, Kurt och ni andra nördar, har ni inget recept på goa gör-det-själv-yoghurtar?
På det stora hela brukar en laktosintolerant person tåla ett normalt dricksglas mjölk per dag. Yoghurt går vanligtvis bättre. Det är mindre laktos i feta mejeriprodukter än det är i lättprodukter.
Nougat och messmör och kondenserad mjölk innehåller extremt mycket laktos.
Den som upplever att den inte tål någon laktos alls bör kolla upp om så verkligen är fallet. Anledningarna till laktosintolerans kan vara många, ofta är den sekundär, som en effekt av något annat.
Jag har en något sydländskare förälder, min förmåga att tåla mjölk avtog med min ålder men jag tål fortfarande, ge och ta, det där glaset. Inte på en gång kanske och jag äter inte messmör. Jag använder låglaktosprodukter och är en aning försiktig i övrigt men behöver aldrig vara överdrivet försiktigt i termer av mjölkprodukter bara jag inte frossar i dem.
kb: Mamma prenumererade ett tag på nåt slags "gör din egen yoghurt" - det kom små påsar med smak och yoghurtkultur hem med jämna mellanrum, det var termometrar och speciella flaskor och stort ståhej. Nån banbrytande smakupplevelse var det inte heller, och jag tror att jag på brutalt rationellt barnvis bestämde mig för att det där med att göra egen yoghurt var alldeles för meckigt i förhållande till utdelningen. Varefter jag inte kommit mig för med att tänka på att prova själv.
Men det vore faktiskt rätt kul, nu när jag tänker på det.
Eftersom termosar har olika volymer så anges volymerna i "termosvolymer"
Fyll en termos med vatten (gärna en mattermos med större öppning),
häll över vattnet i gryta 1 och koka upp.
Fyll termosen nästan ända upp med mjölk (av valfri fetthalt),
häll över mjölken i gryta 2, skölj ur termosen.
Häll över det kokande vattnet i termosen och sätt på locket, sätt på mjölken på plattan och VAKTA den.
När mjölken nästan kokar, lyft av den och ställ grytan i kallt vattenbad, sätt i en termometer i mjölken.
Kyl mjölken till 42 grader Celcius, häll ur det varma vattnet ur termosen och häll i mjölken i stället.
Ympa med ett par tsk eller en matsked färdig yoghurt.
Låt stå minst 7-8 h eller över natt.
Häll upp den färdiga yoghurten i en tillbringare, rör om, och ställ i kylen.
Om den blir lös och slaskig har inte syrningen fungerat och man börjar om från början med en ny kultur.
Kommentar: Det varma vattnet i termosen skall pasörisera denna, av samma skäl värms mjölken upp innan den avkyls. Man kan ympa med olika sorters syrade mjölkprodukter, bara de har levande bakterierkultur som kan odlas vid rätt temperatur. Yoghurt fungerar alltid, filmjölk fungerar inte att ympa med. Tyvärr fungerar det inte att frysa yoghurtkultur i tex ispåsar, det hade annars varit praktiskt.
Det sägs att priset på mjölk väntas stiga med 26 procent i Frankrike pga att antalet mjölkbönder minskar kraftigt i landet. Undra hur det kommer att påverka yoghurtmarknaden...
mendet är väl ändå inte viktigt? Hahaha, yoghurt? :p kokos ska det va ;D
JA!
Fram för yoghurt på franskt vis! Det är SÅHÄR som yoghurt smakar som bäst. Efter lunchen!
Ta turkisk yoghurt med lite saint Dalfour-sylt (Fyra frukter är min favorit)MUMS!
PS Till frukost ska man inte äta yoghurt, utan ägg!
Skrev precis om en misslyckad svensk yoghurtlansering av Skånemejerier.
Hej! Tack för ditt svar, jag har tänkt som du att jag provar sâ länge det funkar, har använt samma youhurt nu i en mânad, ca tvâ gânger i veckan, och det är fortfarande samma resultat. Fast jag har tänkt att vid varje tillverkning borde ju youhurt kulturen föröka sig och bilda nya bakterier, sâ dâ borde det ju hela tiden komma nya som ersätter de som dör.
Hej! Jag har läst ovanstaende inlägg och jag förstar inte varför det skrivs sa mycket om den franska youhurten. Jag bor i Frankrike och den franska sötade youhurten är precis lika hemsk som den svenska varianten. Men det var inte det jag ville skriva om, Jag har börjat göra youhurt själv, jätteenkelt, jag blandar en liter mjölk en en liten 2dl youhurt och häller i sju sma burkar, som jag ställer i en speciell burk som haller 42 grader i 8-10 timmar. Speciellt för youhurt tillverkning, kostade 13 euro. Sen äter jag 6 st och spar den 7:e till nästa sats. Blir jättegott, men vad jag nu undrar över är om nan vet hur länge man kan använda samma youhurt. I min bruksanvisning, star det att man bör byta ut start youhurten efter ca tio ganger. Men jag har för mig att jag hört nanstans att man kan använda samma youhurt kultur för evigt eftersom det är en levande produkt. Funderar pa om det kanske är för att fortsätta att sälja youhurt, som det star sa. Vore kul om nan hade erfarenhet av detta.
Malin: nä, gillar man inte sockret så spelar ju resten av yoghurten ingen roll. Men ser man den som en (söt) dessert tycker jag att den franska fullfeta yoghurten slår den svenska i konsistens, och så gillar jag att det finns så absurt många smaker...
Men till frågan! Eftersom kulturen är levande bakterier och så gott som inget biologiskt är odödligt skulle jag gissa att man så småningom får byta till ny startkultur, men hur lång tid det tar är svårt att säga. Jag skulle helt enkelt fortsätta tills det inte fungerade längre (borde märkas på smaken), och kanske ha ett extra "startkit" med liten yoghurt hemma utifall att.
Ja, så länge bakterierna mår bra bildas ju nya. Om de däremot börjar må lite småtaskigt så småningom -- eller om yoghurten blir kontaminerad med ''fel'' sorts bakterier -- blir det ju däremot färre och färre bakterier i varje omgång, dvs du kommer även starta med färre och/eller mindre krya bakterier eftersom du använder förra gångens yoghurtkultur. Men det borde i så fall kännas på lukten/smaken på yoghurten.
Jag äter yoghurt till frukost varje dag, alltid Arlas och jaa oftast vaniljen fast den innehåller socker. MEN anledningen till att jag blev så lycklig över det här inlägget var att jag för bara någon vecka sedan upptäckte att NK Saluhall har små glasburkar med yoghurt från La Laiterie de Vichy. Jag började med att smaka den som är smaksatt med äkta vaniljstång och sedan var jag såld. Helt och hållet. Se bara här http://jattegott.blogspot.com/2010/02/himmelen-i-en-liten-glasburk.html
Nu har jag även upptäckt att Ica Värtan har dem och jag har en ny last. Tack för en bra artikel!
Jaha, då måste jag ju ge mig iväg till NK Saluhall ögonaböj. Tack för tipset!
Sidor