Liten arg tant. Nördig matskribent, inspirerande föreläsare, sisådär semivegan (fegan) av klimatskäl och vindrickare av guds nåde. Har drivit bloggen Matälskaren sen 2005. Favoritämnen? Konstiga kryddor, matkemi, smarta knep och lite insiderrapporter från krogvärlden.
Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström lättbegripligt och underfundigt om vad som händer i köket och hur du lyckas med matlagningen.
Efter sin succé med boken Matmolekyler är Lisa Förare Winbladh äntligen tillbaka. Den här gången med en helt oumbärlig kokbok. Lisa skriver långa recept med många ingredienser.
Kommentarer
Det blir ofta pyttipanna här när det finns potatis över. Och ris blir rispytt.
Lite gamla vetebullar blir strålande om man gör en lätt vaniljkräm och bakar en brödpudding.
Uppstekta pannkakor eller gårdagens palt som man steker ganska hårt och serverar med lingonsylt och en klick smör.
Soppor som blivit över kan bli liggande...
Kanske inte kvalar in som rester men vi gjorde just dulce de leche på en dryg liter mjölk som annars skulle ha hällts ut. Lite ovanligt att det "riktiga" sättet (starta med mjölk) går snabbare än "fusksättet" (kondenserad mjölk).
Jag lägger bara upp det på en tallrik, kompletterar med lite grönsaker, parmesanost i bit och några oliver, tar ett glas vin och drömmer mig söderut
Min mor hade en del knep för att ta hand om
rester. Överbliven spagetti lades i en omelett
innan den var klar. Inte alls dumt faktiskt.
Själv äter jag inte pasta längre,den är mest
bukfylla.
Efterblivet potatismos brukar läggas över diverse slattar tomatsås, grönsaker och bönor, och gratineras i ugnen med groteska mängder ost. Efterbliven pasta brukar blandas med sin sås och gratineras i ugnen med groteska mängder ost.
Och så vidare.
Helt ärligt tror jag att sallad är det enda som inte går att förbättra med varken ost eller en vända i ugnen.
Inlagd stekt strömming. Genialiskt.
Efterblivet potatismos? :)
Mannagrynsgröt! När jag inte orkar äta mer rör jag ner ett ägg i det som är kvar i kastrullen. Dagen efter så skär jag ut skivor av gröt och steker dem, serveras med blåbärssylt.
Wok är en bra vardagsrätt när man ska städa ur kylskåpet, jag strimlar ner allt möjligt. Överblivet potatismos får gärna täcka en shepherd's pie och kokta potatisar är ju aldrig fel i omeletter, pyttipannor, varma sallader mm.
Sommarens bästa eftersläntrare var skordalia.
Gårdagens kokta potatis mosas med olja, vitlök och salt. Sedan spär man med mer olja till majonnäskonsistens. Kryddning efter behag. Chili och lime blev nog favoriten.
Det här fungerade med enbart gaffel som verktyg ombord på båten, men blir lenare om man hemma meckar mer och klämmer geggan genom en trådsil. Faktiskt fungerade färskpotatisen, å andra sidan är man inte så kräsen på en kobbe bortom civilisationen.
Skordalian kan användas som sås till andra resträtter eller som dip.
En enkel liten omelett på söndagen är perfekt tycker jag. Ner med lite svamp, en tärnad köttbit, lite rostade rotsaker eller vad som nu blev över från lördagens middag. En utmärkt utgångspunkt för en brunch.
Vi gör pyttipanna någon gång i veckan på korv- och köttrester. Det är inte så raffinerat, men jag älskar verkligen hårt stekt potatis, lite korv, lök och morot med det stekta ägget och rödbetorna.
Surdegsbröd med hemlagat rotmos och fläskläggsstrimlor och massor av senap. Älskar det men det är jag ensam om här hemma.
Coop-länken till potatisbullar i slutet av artikeln funkade inte.
Testa istället mina ”tapasbullar”:
http://gubbrora.taffel.se/2010/05/15/potatisbullar-%E2%80%9Dtapas-style%...
Vi har en gammal glassburk i frysen där vi lägger överblivna köttrester: dvs någon skiva stek, ett par korvbitar, en halv kotlett osv. När det är tillräckligt mycket där gör vi pyttipanna. De där pyttipannorna blir för det mesta hur goda som helst och känns som en bra idé både för plånboken och för miljön.
Sedan vill jag också, precis som Pelle, slå ett slag för omeletten. Ett mycket bra sätt att använda rester på.
Omelett är standard här för att ta hand om resterna!
Förresten slänger vi ner rätt mycket i soppor, både på sjön och hemma. En kryddstark buljong, en näve pasta eller couscous om det är bråttom, sedan ner med både grönsaker och kött eller fisk bara för värmning. Bönor på burk är också bra i soppan. Det är typiska helgluncher hos oss när frukosten varit sen.
På båten har det mesta av rester kunnat gömmas i wraps som snabbt värmts i stekpannan. Ibland med lite majjo eller gräddfil om det varit torra rester.
Funkar väldigt bra med restsleptiska barn, wraps går alltid hem.
Grillad polenta med gorgonzola.
Alla: Mn ehjälp vad mycket bra idéer. Jag blir sugen på både skordalia, stekt palt och en härlig restomelett.
Jag tycker om att ta 2 helt olika rester och blanda dem och se vad som händer.
Det verkar som att potatisrester är de bästa eller enklaste. Är det kulturellt måntro? På samma sätt som Italien har sina älskade resträtter av bröd.
Fisksoppa har jag svårt att spara. Fisken blir nästan alltid torr om man värmer den på nytt.
Jag tror jag måste börja laga mer potatismat för att kunna göra alla dessa resträtter! Själv ansluter jag mig till omelettfalangen. Idag rödbetor, broccoli och getost i någon slags skallös paj.
Palt är jag otroligt sugen på att laga, inte minst för att den uppstekta är så god. Min farmor (från Tärnabytrakten) lagade alltid uppstekt gröt, till oss barnbarns stora förskräckelse, men det kanske inte skulle vara så dumt ändå...?
Sidor