Läsarfråga: Skyddar avokadons kärna guacamolen?
Andreas2 undrade: Lisa, är det en sant eller myt att guacamolen håller sig fräsch längre om man låter avocadokärnan ligga med i skålen under förvaring?
Ja, det är en myt. Jag har faktiskt testat själv. Orsaken till att det ser grönare ut under avokadokärnan är att din guacamole inte exponeras för syre just där. Därför oxideras den inte. Det bästa är att pressa lite lime över den färdiga guacamolen (tänk då på att den ska ha lite mindre syra än behövligt innan) och sen lägga plastfolie direkt mot ytan och släta till.
Kom ihåg att guacamolen är godast nygjord! Gör du den i mixer finns risken att den blir besk och oxiderad i smaken på grund av all luft som piskas in. Och vill du hetsa upp barn kan du berätta att avokado fordom kallades alligatorpäron (vilket även kan uttolkas som ful flickas föräldrar).
Frågvis? Ställ dina frågor här!
PS Jag svarar på en till fråga senare ikväll, igår blev det inget för att jag är i Reykjavik och glömde min sladdur till min datur.
Kommentarer
Avokado är gott. Guacamole också.
Ser fram emot din Islandsrapport.
Hoppas du blir bjuden på många lokala specialiteter som du kan berätta om.
Jag hoppas verkligen inte jag lovat någon Islandsrapport, i såna fall var jag full. ;-) Jag är här på konferens och sitter övrig tid mest på rummet och jobbar. Kort sagt har jag inte mycket att komma med.
Lisa, måste bara säga att denna idén med att du svarar på frågor och ger härliga och utförliga svar är en super bra idé!!!
emma: Tack söta! Det är rent självförsvar. Dessutom är jag tom i bollen och kan inte blogga på grund av all stress, så mina kreativa läsare kommer med förslag.
Nej du har inte utlovat någonting.
Men hoppas är jag tillåten att göra.
Om man måste göra sin guacamole i förväg så kanske en gnutta askorbinsyra skulle kunna hjälpa till att hålla oxidationen stången? Det funkar ju fint med äppelmos m.m. Fördelen gentemot metoden med limejuice ovanpå torde vara att avsmakningen kan göras direkt.
Har dock inte testat i avocadomos...
Hans: Askorbinsyra används ofta i färdiglagad guacamole som finns i butik. Poängen med att ha mycket lime överst är att det är där oxidationen främst sker och att riktig citrus ger godare smak än askorbinsyra. Eftersom du ju ändå vill ha den fina limesmaken i guacamole känns det konstigt att tillsätta askorbinsyra och risken är att det blir för surt om du använder båda delarna. Själva idén är att ha hög koncentration av antioxidativa ämnen just där det behövs. Då räcker det med en totalt sett mindre mängd.
Helt klart är det nog en metod som bäst lämpar sig för bulktillverkning. Guacamole är ju oftast något som käkas upp åtminstone samma dag som den görs, och inte behöver sparas länge som t.ex. säsongens äppelmos.
Sidor