Recept: En mycket behärskad tomatsoppa

 Jag skyller numera allt på oxytocinet. Inte bara det att jag helt otippat börjat baka småkakor; jag har också börjat visa prov på något som skulle kunna tas för tecken på mognad – nämligen återhållsamhet. Ja, du läste rätt. Jag som i vanliga fall brukar tycka att för mycket av det goda är ännu godare har plötsligt börjat höra en röst i mitt huvud när jag lagar mat. Häromdagen lade den sig i när jag precis fått ihop en bra grund till en tomatsoppa: "Du Winbladh, jag tror vi tar och håller det där va?" Rösten hade en svagt nasal skånsk klang, och tonen var fryntlig – ja, snudd på kamratlig. Men där fanns en kärna av stål. Och till min häpnad lydde jag. Jag bokade av garam masalan, koriandern, vitlöken och det nästan obligatoriska citronskalet och "höll det där". Innan du ringer lämplig myndighet eller ställer diagnoser i kommentarsfältet tycker jag att du ska smaka på tomatsoppan. Om det här är att vara sjuk, vill jag inte vara frisk. Och när den besserwissriga köksängeln hade fikapaus, och döv och blind för omvärlden slafsade i sig nektar och ambrosia,  smög jag för säkerhetsskull dit en äggsallad med sardeller, kapris, dragon och krasse. Den får ni kanske recept på i morgon. Eller någon annan dag.

Tomatsoppa utan krusiduller

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh samt möjligen någon ärkeängel

Portioner: 8 till förrätt

Tid: 1 dygn

Tomater i kubik. Riktigt bra tomater är naturligtvis ett måste. Jag använde ekologiska från Årstiderna.

  • drygt 1 kg tomater
  • fin olivolja
  • herbamare
  • ännu finare olivolja
  1. Halvera tomaterna på tvären och lägg dem i en långpanna med snittytan uppåt. Sätt in i ugn 100 grader tills de är smått skrumpna, ungefär 6 timmar om tomaterna är stora.
  2. Lägg tomaterna i en burk och slå på någon dl olivolja. Täck över noga tills du ska använda.Det går bra att göra detta dagen innan soppan ska ätas.
  3. Mixa tomaterna och spadet mycket hastigt i matberedare, bara några sekunder så att de blir lättare att passera. Om du mixar länge förlorar du förfärande mängder aromer.
  4. Passera genom fin sil.
  5. Nu är det upp till dig att visa dina talanger. Eller rättare sagt hålla igen. Späd med vatten till önskad konsistens och smakstyrka. Låt intensiteten avgöra konsistensen, soppan är mycket god när den är tjock. Smaka av med herbamare och lite salt. Om du av någon anledning knusslat med tomatkvaliteten kan du få dispens för en nypa socker och några droppar pressad citron.
  6. Servera soppan kyld och ringla lite svindyr olivolja över.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh