Färskost med dragon, Herbamare och lite annat krafs
Bebisen har senaste veckan lärt sig vinka. Visserligen enbart i liggande tillstånd och bara när den har lust. Men det är en bra färdighet eftersom bebisen är mycket social och gillar att ha folk omkring sig. Bebisen grips av ohygglig tillgivenhet för, i en sjåpig mors ögon, olämpliga föremål. Sist var det en måttligt ren och mycket butter taxichaufför som utsattes för charmoffensiven. När han fäste bebisen i barnstolen, fick han en smäktande blick, sedan smekte bebisen taxichaufförens långa flottig hår och drog ömt i det. Och min motvilja och svartsjuka förbyttes i en jublande insikt. Att en av de många underbara sakerna, kanske en av de bästa med att skaffa barn, är att man i en bebis ögon aldrig någonsin har a bad hair day. Behöver jag säga att det blev en monumental dricks?
Vad som istället bekymrar mig är att hela min täppa har a bad hair day. Spretig, vanvårdad och framför allt – den håller på att vissna. Ännu har vi galna mängder dragon i täppan; en källa till glädje som förvandlas till oro när man hör höstens hotfulla stöveltramp närma sig. I går när vi hade gäster lyckades jag bli av med en del genom att göra en färskost på utgången tjockyoghurt som smaksattes med dragon, basilika, mynta och mjukmikrad vitlök. Myntan friskar upp den lite överdrivet söta och platta dragonen på ett fint sätt. Lite libbsticka i hade gjort susen, men eftersom jag pinsamt nog misslyckats med libbstickan efter en alltför våghalsig utplantering, blev det en dos av det libbstickerika örtsaltet Herbamare i stället. Det fina brödet på bilden är osötad surdegslimpa från fantastiska Finska hembageriet.
Färskost med örter
Receptmakare: Lisa förare wimbladh
Portioner: Beror på
Tid: minst 4 timmar
Larvigt enkelt och gott.
- 1 l tjockyoghurt
- 1 msk dragon, finstrimlad
- 1 msk basilika, finstrimlad
- 1/2 mskl mynta finstrimlad
- 2 klyftor vitlök, eller efter behag
- Herbamare efter behag
- några matskedar fin olivolja
- Hetta upp yoghurten på svag värme tills massan precis kommer i rörelse av värmen och ett par små bubblor syns. Långsam och lång värme ger rundare smak och trevligt torr konsistens. Rör om då och då under upphettningen. Dra av värmen och låt svalna till fingerljummet.
- Häll upp i kaffefilter eller ett durklsag med ren handduk. Låt rinna av minst 4 timmar till önskad konsistens. För över ostmassan till en bunke. Vasslan kan sparas till bak eller som en del av spadet i en redd grönsakssoppa.
- Zappa de oskalade vitlöksklyftorna i mikro 500W tills de börjar pysa, ca 7 sekunder per klyfta. Pressa ner dem i ostmassan. Tillsätt resten av kryddorna. Låt helst stå och dra i kyl några timmar.
Kommentarer
Åååå... jag som är nyfrälst dragonmissbrukare! Perfekt recept för mig. Tack tack! :)
Det där måste jag ju testa!
gräm dig inte över libbstickan utan se till att få rötter av någon (bodde jag närmare skulle jag kvistat över och grävt ner)- det tar några år att få ordentlig fart på den.
Ann-Louise: Då är vi två!
Inger: tack för tanken! Jag hade rötter men var för optimistisk vid uptlanteringen. Stenhård lerjord och för mkt konkurrens. Den fick aldrig fart.
En liten fråga - varför micra vitlöken?
Ska absolut testas!
Christina: För at den ska bli mild och fin. Rå vitlök i osten till frukostmackan kan få förödande konsekvenser för ditt sociala liv hela dagen.
Annika: Gammalt som gatan, men got ändå. :-)
Alltså, barn. De har någon slags inneboende radar när det gäller att ge kärlek. En gång var det en mycket sliten medelålders man med ryckiga rörelser som lutade sig ner i barnvagnen och strök min son över kinden fortare än jag hann tänka blandmissbrukare. Sonen - då 4 månader - fyrade av sitt mest underbara tandlösa leende mot mannen som faktiskt fick tårar i ögonen. Han sa något om "en sån gla bäbi" på fyllegöteborgska och vinglade iväg. På något vis kände sonen på sig vem som behövde ett smältande leende bäst den dagen. Det var en gripande stund, jag minns den än fast det var 15 år sen.
Hej Lisa!
Först och främst vill jag gratulera dig till bebisen och den lycka (och alla andra känslor också för den delen!) ett barn kan skänka. Sedan måste jag också tillägga att du i ditt "nya" liv blivit (om möjligt) ännu bättre, roligare och vassare på att skriva! Stort lycka till även med de andra "bena", Bok och Bokmässa!
Bästa hälsningar
Monika
Hej Lisa,
Tack...praktiskt och enkelt recept.
Mina frukostar blir lite annorlunda.
Hur kommer jag i kontakt med dig för ett förslag?
Bästa hälsningar,
Jose
Sidor