Sardeller som caviar
På mässan Älska Mat i helgen hittade jag många trevliga produkter. Bland annat fanns där Bustamante som specialiserat sig på spanska olivoljor och vinäger. Trevliga grejer men det som framförallt fångade mitt intresse var de exklusiva sardellerna de just tagit in sortimentet.
Här pratar vi inte om små ettersalta hårda firrar som mixas ner i såser eller höjer smaken på hemmapizzan. Cantabricum marknadsförs i små exklusiva förpackningar som för tankarna till caviar och champagne. Fisken är starkt skyddad, får fångas endast under en begränsad tid i Biscayabukten. Under minutiös kontroll rensas och saltas fisken och lagras sedan under minst 12 månader.
Resultatet är mycket mjälla sardeller med fint balanserad sälta, syra och en mycket rik smak fullsprängd av umami. Fantastiska att äta rakt upp och ner eller som topping på löskokta ägg och sköljas ned med finosherry.
En veritabel delikatess är det med ett uppskattat butikspris på 90 kronor för en burk på 50 gram. Ändå bara en fraktion av priset för rysk caviar. Faktiskt mycket godare också.
Kommentarer
Jädrans, dem missade jag i skogen av olivoljor! Hamstrade du en burk extra kanske vi kan byta lite ;) ?
Med lite ihärdighet fick jag prova. Det var inget som stod framme.
Inte omöjligt att vi kan fixa ett byte. Vad har du att erbjuda?
Hm ska kolla i skafferiet och återkommer. Verjus kan du förstås få, men det låter som det krävs något mer...
Sweeet! Vet du var de finns att köpa? är ju sardelltokig!
Jag tror inte de finns hos någon återförsäljare än, men kolla hos importören.
Sjukt sugen på svårfångad firre.
Skall försöka beställa sardeller från Bustamante (och kanske lite olja och kapris också). Hör av er om ni vill hänga på. Leverans till Stockholmsområdet kan t ex ske under Det Goda Köket. Hör av er om ni vill hänga på.
Sidor