Italiensk fänkålssoppa med apelsin och samiska glödkakor

Det kunde man ju ge sig tusan på att samer och italienare trivdes ihop. Smaka på det här lyckliga förhållandet! Den ene raffinerat elegant med smak av apelsin mot anis. Den andre enkel och rustik med brända sirapstoner. Båda lika hängivna uppgiften att lyfta fram den andres förtjänster. Och så är dom så gulliga ihop också! Ja. Det är nästan lite för mycket av det goda. Faktiskt. Hallå? Ursäkta? Kan ni lägga band på er medan vi äter? Det sitter barn vid bordet. Tack.

p1040200.jpg

Italiensk fänkålssoppa med apelsin och samiska glödkakor

Receptmakare: lotta Lundgren

Portioner: 4

  • Soppa:
  • 3 stånd fänkål
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 1/2 tsk anisfrön
  • 1 ekologisk apelsin, saft och zest
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • körvel (kan uteslutas)
  • Glödkakor:
  • 2 tsk torrjäst (1 msk jäst- och bakpulvermix om du har brådis)
  • 2 dl kornmjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt
  1. Vi börjar med glödkakorna: Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vatten och sirap och bearbeta för hand eller med maskin några minuter. Låt jäsa till knappt dubbel storlek.
  2. Ta en degklutt stor som en valnöt, kavla ut på väl mjölat bakbord nästan lika tunt som när du gör pepparkakor.
  3. Slå en gnutta olivolja (gäller bara första glödkakan) i en het stekpanna, lägg i degrundeln, sänk värmen ett par snäpp och grädda på båda sidor (bröden blåser upp sig som stora kuddar under gräddningen och det är helt i sin ordning). Håll varma i foliepaket i ugn på ca 100°C.
  4. Rosta anisfröna i torr panna tills de ryker och doftar. Krossa i mortel eller kaffekvarn.
  5. Skala och klyv potatisen. Koka ordentligt mjuk i vatten.
  6. Ansa rotstock och sega toppskott från fänkålen, och skiva grovt. Lägg i ny, separat kastrull tillsammans med skalad och klyftad gul lök och anisfröna. Häll på vatten så att det täcks. Sjud tills fänkålen mjuknat helt.
  7. Mixa fänkål, lök och spadet de kokat i, till puré i matberedare.
  8. Pressa och tillsätt potatisen (potatis körd i matberedare kan få klistrig struktur).
  9. Tvätta apelsinen, raspa av det yttersta skalet och pressa ut juicen. Tillsätt juice och zest till fänkålspurén.
  10. Tillsätt grädden (du kan ta mer än 1 dl om du är på det humöret) och smaka upp med salt och peppar (börja med 1/2 tsk salt). Värm och servera med lite körvel på toppen.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren