Spaghetti med gulbetor, citron och vitlöksrostade pumpakärnor
Är det rätt att stjäla från adeln? Ja, det är en fråga som stötts och blötts genom århundraden. Det här receptet har jag stulit från en italiensk medeltida adelsman. Hans version är visserligen på ravioli fylld med pumpa och parmesan, men för det första går det inte att få tag på bra pumpa nu för tiden och för det andra gör jag klassrevolt i väldigt små portioner.
Spaghetti med gulbetor, citron och vitlöksrostade pumpakärnor
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 50 minuters väntan + 10 minuters matlagning
- 5 gulbetor (röd- eller polkabetor går också bra)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 ekologisk citron
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 dl pumpakärnor
- nypa havssalt
- rucola
- parmesan
- Skala gulbetorna, klyv i två delar om de är stora, svep in dem i aluminiumfolie och baka i ugn, 200°C, ca 50 minuter.
- Riv vitlöksklyftan, raspa det yttersta gula från citronen och pressa ur saften. Slå lite olivolja i en stekpanna, hetta upp och tillsätt vitlöken, pumpakärnor och havssalt. Rör runt och ta från värmen när pumpakärnorna sväller upp och ändrar färg från grönt till brunt.
- Ta ut och klyfta gulbetorna.
- Blanda betor, skal och saft från citronen med pumpafröblandningen i pannan, och arrangera på den nykokta pastan tillsammans med riven parmesan och rucola.
Kommentarer
Ha ha, uttrycket viltkadaver späder ev. på den politiska inkorrektheten lite. Men grejen var ju att jag skulle byta mot en matföreläsning av Lotta. Men det är klart. Jamie Oliver är väl inte helt fel det heller ; )
Hej!
Alla din recept ser helt fantastiska ut och jag blir väldigt inspirerad! Synd att det inte finns någon funktion för att maila recepten från er site.
Vad gör du mer än att blogga på Taffel, jobbar du med mat på något annat sätt?
Hello, Bra sida du har, all mat ser riktigt god ut! Ska nog testa ett recept nån dag... ;)
Hej Cecilia.
Vad rar du är. Tack.
Jag gör recept och skriver om mat för tidningar som Gourmet, Laga Lätt och Ica-kuriren. Egentligen är jag hemskt ny i matvärlden. Jag har arbetat som copywriter på en rad stora reklambyråer de senaste 15 åren, men tröttnade helt nyligen på att behöva tillbringa så mycket tid utanför köket.
Du är underbar!
http://www.familyliving.se/bloggare/redaktionsbloggen/2008/10/16/lottago...
Hej Lotta och tack för att du höjer kvaliteten i blogguniversum med flera hundra procent!
Jag har en fråga och ett önskemål:
1. Inte är det väl du som tar de fantastiska matbilderna också?
2. Jag råkar vara gift med en storjägare som släpar hem ofantliga mängder älgkött och jag börjar bli trött på mina egna älgrätter. Blev inspirerad av din goda älggulasch. Kan du inte hitta på nåt mer gott att göra på älgkött?
Haha. Med flera hundra procent. Det var inte dåligt.
Svaret på din fråga är jo, det är jag som tar alla bilder. Jag har den stora turen att bo i en lägenhet med ljus från många olika håll. Fönstret i trappan upp till övervåningen vätter i nord-västlig riktning och ger ett mjukt, ganska kallt ljus som gör sig bra för matfoto. Där sitter jag och knäpper. Sen äter vi.
Jag ska se vad jag kan göra på temat älg. Om jag hittar älgkött på Coop Gröndal. Allvarligt talat vet jag inte vad sannolikheten för detta är. Ständigt detta bedrövliga Coop Gröndal. Varför envisas jag med att handla där? Det undrar jag också.
Jag blir gång på gång förundrad över de vackra bilderna till dina recept, de är som målningar fast med mat istället för färg. Din krabbklo pasta kommer nog förevigt ligga i mitt minne som en av de vackraste bilder på mat någonsin, all respekt till dig (dessutom är ju recepten fantastiska med).
Testade idag, klantade mig lite och drog i skalet från citronen direkt..
Men det blev bra ändå. Jag hittade bara mögliga gulbetor så det blev en kombo av röda och polka.
När du skriver "Det går också bra med.." Har du verkligen provat eller är det bara gissning taget ur luften som du hoppas att aldrig någon testar?
Rödbetor funkade inte alls. Det blir en bitter smak kombination, polka däremot var grymt gott.
/Jerry
Provade ditt recept igår och det blev väldigt gott! kommer definitivt att prova fler av dina kreationer!
Gjorde en variant av ditt recept i onsdags, men med pumpa istället (jag är glömsk). Den orange klumpen kom från Sydafrika via ICA Ringen.
Supergott! Tack för det, hemmafrun.
Jag gjorde som Emma och tog pumpa i stället. Bor i Kanada och här dignar affärshyllorna av pumpor just nu men gulbetor kan man titta sig i stjärnorna efter. Provade med butternut squash och det blev jättegott! Tack för inspirationen!
Jaha då var det som misstänkte att du inte bara har koll på bokstäverna och det kreativa utan även färg och form. Det är bara att gratulera. Som straff för alla dessa fantastiska egenskaper är du dock dömd att handla på bedrövliga Coop Gröndal. Eller nåt. Skulle mycket väl kunna tänka mig att byta några kilo älgkött (eller rådjur eller annat vilt) mot en liten matföreläsning. Men då måste man ju ta sig till den kungliga huvudstaden förstås...
Hej,
vill bara berätta att jag inte har lagat ett enda av dina recept...men jag har i alla fall din sida under mina favoriter. Älskar din coola stil! Och en dag, vem vet, kanske jag till och med lagar något av allt som du föreslår! Allt verkar väldigt gott, men jag är inte så duktig på att komma längre än till korv och makaroner. Den här fisken gav mig lust att försöka. Ska bara hitta citrongräs i min franska butik här på hörnet...
Fortsätt skriva för allt i världen!
Hälsar Eva
Nu har jag precis lagat, och ätit, den här rätten. Det blev hur gott som helst!
Eftersom jag varit hemma med sjuk dotter i två dagar har jag haft mer tid än vanligt att handla, och laga mat, idag tyckte min fru att det var som att vara gift med Jamie Oliver. Jag är inte helt säker på vad hon menade, men antar att jag får vara nöjd. Min tvååriga dotter verkade också tycka att det var smaskens, kanske framförallt pastan och parmesanen. Gulbetorna passade uppenbarligen bättre på väggen.
Hon åt t.o.m. fiskrätten som jag gjorde igår!
Hur som helst, jag är en hungrig kille som älskar kött (även om dagens politiska korrekthet hindrar mig från att basunera ut detta) så nästa gång tror jag att denna rätt får bli en förrätt istället. Då ska jag också låta bli att använda fruktpressen för att strypa ut varenda droppe citronsaft bara för att min dotter tycker det är kul, så blir det nog lagom surt.
Du med älgkött i överflöd: om du är beredd att släpa viltkadaver på tåget så betalar jag gladeligen en biljett till kungliga huvudstaden.
Jerry – så konstigt. Betorna brukar vara fullt utbytbara. Jag har använt gula i det här receptet för att de röda färgar så.
Rödbetor är lite lömska. Ibland smakar de gammal björkved och målarfärg. Små ekologiska brukar nästan alltid vara goda.
Sidor