Koka buljong
Vi är på väg mot Sydafrika. I grönsakslådan finner jag följande: Trötta morötter i tre kulörer, lök, vitlök, rödlök, en ruska gulnad persilja, ingefära två klumpar, tre sorters chili, fyra stycken citrongräs, några citroner, några lime, en apelsin, två trötta tomater samt en stjälk rabarber. Gör som jag: skär ner i grova bitar, släng i stor kastrull, häll på vatten så att det täcks, låt koka en timme, finns där någon slatt vitt vin – i med den också. Sila bort grönsakerna, häll på burk, låt svalna och frys in.
När jag var yngre, mer i precis i mitten av 2007, brukade jag raljera över folk som kokade egen buljong. Gud vad jag har slutat med det. Buljongkoket är den nya skivsamlingen. Inget är så hett som buljongkok just nu. Och det är bara att koka på helt random! Man kan göra fransk-italienska buljonger med selleri, morot, lök, vin och persilja. Man kan göra asiatiska dito med chili, citrongräs, lime, citron, kaffir-lime, ingefära och vitlök. Man kan göra fina rosa buljonger genom att låta en bit rödbeta koka med ett slag. Man framför allt kan man få ut någonting värdefullt och vackert med hjälp av massa trista grönsaker som man egentligen tänkt kasta. För att man ska ut på långresa till exempel.
Taxin väntar. Vi ska till något naturreservat vid havet utanför Kapstaden. Valar brukar dra dit för att göra nya valar. Jag hoppas att de inte väsnas hela nätterna så att man kan få sova lite. Jag är tillbaka i mitten av december. Vi hörs.
Kommentarer
Vilken bra blogg!
Är det månne till Hermanus du är på väg?
Dit vallfärdar valarna varje år. Det är riktigt mäktigt att kolla på 100-tals valar som "umgås" så de nästan strandar.
Jag saknar Sydafrika....
Mitten av december - dit är det ju en eeeevighet... hur ska vi klara oss tror du, utan din inspiration? Jag bara undrar...
ha en trevlig semester!
Önskar Er trevlig resa.
Ser fram emot många och långa reportage om den spännande sydafrikanska maten.
Men gud vad jag uppskattar din blogg. Kom snart tillbaka!
Å, vad det låter bra Lotta! Ha det så fint i Sydafrika och tänk så fint, att buljongen ligger och väntar på er i frysen när ni kommer hem! Anna
Åh, när jag läser din blogg så känner jag att jag också vill ha en hemmafru!
Helt platoniskt alltså; vill du bli min? :o)
//Kamillah
Jag känner igen det där. Mitt tonårsjag skulle gjort slut på det på studs om han visste hur hans gubbjag tillbringar helgerna lystet stirrande i grytor, oroligt bevakande buljonger och surdegar...
frun! tack vare dig så bubblade buljongen mången timme igår och ikväll ska vi smaka på guldet - stort tack!
lotta, vart har du tagit vägen? får undertiden tröstläsa på gamla bloggen. ser fram emot en återkomst
Nu är jag hemma. Jag har saknat er.
Sidor