
Spaghetti Bolognaise
Spaghetti med köttfärssås, Spaghetti Bolognaise med ett finare namn, är de svenska hushållens kulinariska motsvarighet till missionären; ett regelbundet återkommande inslag i vardagen som den stora majoriteten av alla vuxna i någon utsträckning lärt sig bemästra och uppskatta. Med tidens gång händer det emellertid att en och annan börjar fråga sig om själva grundkonceptet möjligen går att utveckla, förfina eller bara variera litegrann?
Och då svarar jag: Har du provat med morot?
Spaghetti Bolognaise
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4 – 6
Tid: 35 minuter
- 2 – 4 morötter
1 burk hela tomater
3 vitlöksklyftor
400 g kalv- eller lammfärs
2 msk tomatpuré (kan uteslutas)
1 msk honung
1 kruka basilika
100 g färsk babyspenat
1 citron
- Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet. Puréa tomaterna. Ställ åt sidan.
- Hacka löken fint och vitlöken finare. Fräs i olivolja några minuter på medelvärme, tillsätt därefter färsen och stek igenom.
- Tillsätt morot och tomat, tomatpuré och honung. Salta (var inte för snål) och krydda med nymalen svartpeppar.
- Tvätta och raspa skalet (den gula zesten) av citronen och pressa ur saften. Tillsätt zest och saft efter smak.
- Plocka bladen av basilikan och rör ner i såsen tillsammans med spenaten. Servera med spaghetti och riven parmesan.
Kommentarer
Oh yes - har kört den med morot men fördrar sagda morot till lasagne. Råriven!
men annars, Spaghetti Bolognaise, så ofta som möjligt - ja tack!
Provat morot? Yes!
Personligen tycker jag att kanel är nyckeln =)
Ser gott ut! :-) Men ska det vara 2 burkar hela tomater eller 1? Det står "1 burk hela tomater" två gånger?!
Oj. En burk tomat ska det vara. Och kanel låter som ett intressant tips!
Jag har gjort en nu med buljong som var över från en långkokad fläsklägg, och med rotsellerijulienne och rejäla mängder salvia. Den blev bra. Och så brukar jag bryna färsen först och hälla av fettet i ett durkslag så blir det både godare och nyttigare.
Köttsärssåser är roliga att pyssla med tycker jag, man kan roa sig med att testa kryddningar och kombinationer utan att det behöver vara vare sig dyrt eller att det kräver långkok.
Efter ha konsulterat både Heston Blumenthal och Mario Batali kokar jag in både mjölk och vitt vin i min bolognese, och det fungerar förträffligt. Det kanske inte är renlärigt.
Jag använder alltid morötter i köttfärsröran, men jag råriver dom och blandar ner i köttfärsen när jag bryner den. Supergott och saftigt blir det, plus att man lurar i barn grönsaker på ett mycket smakligt sätt. Däremot använder jag varken tomatpuré eller mjölk/grädde/creme fraiche, bara buljong, krossad tomat (eller färska om det är säsong), lök, vitlök och kryddor. Vin om jag har hemma.
Mer, mer!
Här är receptet till Heston Blumenthals version av bolognese. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6530258
Det blir faktiskt riktigt, riktigt bra, men tar en jäkla tid om man följer receptet i sin helhet - vilket jag bara gjort en gång. Om ni bara tar med er en sak från receptet, ta med kombon lök/stjärnanis.
Intressant drag med babyspenaten, det skall jag prova.
åh, det här åt jag så sent som igår. med morot!
en annan fin sak att ha i är smått smul av ett gäng soltorkade tomater. det blir lite sött och gott.
och så kan man ploppa i några halvor färska cocktailtomater på slutet också.
och så är oregano inte helt dumt till.
mmmm!
honung och citron i köttfärsås måste jag prova:) och morot är absolut ett bra tips!
Men däremot använder jag inte permesanost på spaghetti & bolognaise tycker det tar över smaken.
morot? istället för missionären?
måste vi pröva?
Ja.
Brukar har blekselleri också.
Intressant fakta är annars att Spaghetti Bolognese inte är en italiensk maträtt. Man äter nämligen inte Spaghetti i Bologna, utan penne och pappardelle har jag för mig.
Frågan är vart vår spaghetti-craze kommer ifrån?
Selleri är nog faktiskt det enda jag inte äter. Jag vet att den ska vara med, men jag kan inte förmå mig.
Vi är ett folk av stärkelseätare vi svenskar. Tänk vad glada folk måste ha blivit när spaghettin introducerades. Att få äta mjöl till middag! Det var ju vad många hade drömt om i eviga tider.
Med tanke på att t.ex. pasta carbonara inte är stort mer än en raffinerad variant av kolbullen så förstår man att pastan snabbt gick hem i stugorna.
Som student drygade jag ut köttfärsen med riven palsternacka (och morot ibland). Har fortsatt med det även efter studenttiden bara för det var så gott.
Bara en varning, jag gillar Hestonreceptet men tycker det ibland blir väl sött, både stjärnanisen och den stora mängden mjöl hjälper troligen till. Att använda mjölk i början av tillagningen är vad jag förstår i högsta grad renlärigt, bidrar till att skydda mot attack från syra från vin. Jag har typ några recept här, här, här, här och här.
och för dom som tror jag är dum i huvet (kan vara sant) det ska stå "den stora mängden lök". lök lök
Absolut använder jag morot, och ibland oxå lite rotselleri, Men jag finriver eller skär små små tärningar. Ger god smak!
Patrik, Heston-ragun eller vad man vill kalla den blir åt det sötare hållet för mig också, men inte så det störde. Det beror nog mycket på hur den serveras också. Jag serverade den ungefär som han föreslog, "on top" i ganska liten mängd. Laddad med smak blir den i alla fall.
Tipset att överladda med olja och "steka" tomatsåsen tar också fram en del söthet skulle jag tro, men vilken smak det blir!
hahaha
"har ni provat morot till missionären?"
Dagens goda skratt. Tänk att mat kan bjuda till sådana skratt, tack Lotta
Ja detta var dagens riktig stora garv! Alla råden verkar passa för en singel...
Sätter också min veckopeng på palsternackan i bolle-såsen.
Hahahahahahaha... En ordkonstnär av klass!
Åh ja, morot i bolognese är nästan ett måste för mig! Den kommer med lite extra sötma och så är det ju inte fel att det blir lite extra också :-)
Nu har jag provat varianten med rårivna morötter vs kokta och puréade och min slutsats är att de rårivna är bättre. Tack för tipset – jag tänker ändra i receptet ovan.
Bolognese ja...funkar alltid.
Ett litet tips som jag tycker funkar är att pytsa i lite curry och chili i den. Servera med en klick creme fraiche på. Funkar !
renlärigt ? Icke ! men vad vore kokonsten idag om vi inte vågade testa infall hela tiden ? :o)
Så här lagas köttfärssåsarnas Rolls Royce.
http://herrcarlsson.blogspot.com/2009/02/herr-carlsson-ar-ocksa-hemmafru...
I södra Grekland har vi en variant då vi smular ned feta i köttfärssåsen mot slutet av tillagningen så den hinner bli genomvarm, mjuk och mustig!
öh, tusen år senare, här finns recept på ultimat köttfärssås
reklamreklamreklam
Haha du är härligt rolig - och god
Hahaha! Fantastiskt inlägg. Hittade precis till din blogg och här blir jag kvar. Härliga bilder, språklig finess. Länkar till dig från min blogg om det är ok?
Sidor