Ångad torsk med tomat och citron

Plötsligt är östersjötorsken tillbaka. Från att ha varit snudd på utrotningshotad finns den plötsligt i mängder. Det hela är svårt att förklara. Experterna pratar om lyckosamma barnakullar och fiskerestriktioner som givit gott resultat. Själv är jag jublande glad för den reproduktiva torskens skull och hoppas nu att allmänheten har möjligheten att rikta uppmärksamheten mot en annan utrotningshotad art. Nämligen tomater som smakar tomat.

Ångad torsk med tomat och citron

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

  • ca 700 g tomater med tomatsmak
  • 2 citroner, helst ekologiska
  • 1 tsk socker
  • 1 krm kanel, mald
  • 1 kruka basilika
  • 4 portionbitar färsk torsk
  1. Tärna (eller skiva om du anvnder körsbärstomater) tomaterna och ta bort det gröna kvistfästet.
  2. Tvätta, raspa zesten av citronerna och pressa ur saften.
  3. Måtta upp rejält med olivolja i en kastrull, tillsätt tomater, citronzest, honung, kanel och citronsaft efter smak. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Fräs på låg värme tills tomaterna mjuknat något och ta från plattan.
  4. Salta, peppra och ånga torsken (lägg i finmaskigt durkslag eller sil, häng ner i en kastrull med kokande vatten som inte når upp till fisken och lägg på locket) tills torsken delar sig i lameller vid tryck.
  5. Plocka bladen från basilika och tillsätt tomatsåsen. Låt bli varm. Servera med fisken, cous-cous eller kokt potatis.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren