Soppa med grillad karré och glasnudlar

Hur lång tid det tar att laga soppa beror helt och hållet på när tidtagningen börjar. Enligt gängse uppfattning startar tillagningstiden när kocken sätter kastrullen på spisplattan. I själva verket kan soppkok starta långt tidigare. En kväll hösten 1992 satt jag och människan jag då var ihop med, en rar och mycket hårig hårdrocksbasist som gillade att dricka läsk, lyssna på Rush och kedjeröka, och tittade på ett nytt humorprogram som hette Glenn Killing i manegen, då jag plötsligt insåg att jag befann mig i fel soffa, sammanhang och stad, och snarast borde flytta till Stockholm, lära känna lite svängiga människor, jobba med media och på så vis hitta den diffusa punkt i tillvaron där saker och ting så att säga hände. Ibland undrar jag – var det i själva verket i det ögonblicket allt började – den tidsresa som slutligen skulle kulminera i fyra tallrikar soppa med grillat fläsk på toppen?

Soppa med grillad karré och glasnudlar

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 25 minuter (enligt gängse uppfattning)

  • ca 100 g glasnudlar
  • ca 500 g mager fläskkarré
  • 1 l mörk köttbuljong (vatten + 2 tärningar)
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 1 tetra svarta bönor (380 g)
  • 1 stånd broccoli
  • 1 liten bit pepparrot
  1. Blötlägg nudlarna i kallt vatten, ca 10 minuter. Slå bort vattnet.
  2. Trimma bort fett från karrén, hetta upp en grillpanna (eller vanlig stekpanna) penslad med lite olja och lägg i köttet. Grilla på båda sidor.
  3. Koka upp buljongen. Tillsätt soja och socker, smaka av med salt och peppar.
  4. Skiva det grillade köttet fint.
  5. Tillsätt bönor, broccoli och glasnudlar till soppan och sjud en minut under lock.
  6. Slå upp soppan på tallrikar. Toppa med kött och riven pepparrot.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren