Inkokt lax med varm caesarsallad
Hur mycket inkokt lax kan jag ha ätit de senaste tio åren räknat i portioner, kilo, laxliv eller tusenlappar? Jag vet faktiskt inte. Jag vet bara att mina utgifter för inkokt lax måste genererat enorma rikedomar i producentled, i detta fall Restaurang Blå Porten. Vad hade jag varit idag om jag istället satsat mina pengar i låt säga skog, läkemedelsindustri, vindkraft eller högriskprojekt som Koeningsegg eller Rhapsody of Circus? Svaret spelar ingen roll. Jag placerade i inkokt lax. Jag köpte dyrt; men då ingick å andra sidan potatis. Hade jag gjort annorlunda om jag vetat vad jag vet idag? Ja, för tusan – då hade jag kokat in själv! Det är så enkelt att inte ens stollen som förvaltar min pension skulle kunna misslyckas.
Inkokt lax med varm caesarsallad
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 1 timme
- 600 g laxfilé, tjock bit
- 1 liter vatten
- 1 citron
- 1 liten gul lök
- 3 lagerblad
- 1 msk salt
- 1/2 kg färskpotatis
- 1 knippe sparris, vit eller grön
- 1 burk kronhjärtan
- 3 msk olivolja
- 50 g parmesan
- Skär bort skinnet från laxen, skiva i 2 cm tjocka skivor och dela varje bit på hälften.
- Koka upp vatten med halva citronen i skivor, skivad lök, salt och lagerblad.
- Värm i micron en ugnsfast form ca 2 minuter eller tills den är genomvarm. Lägg laxen i formen, slå på lagen så att fisken täcks och låt stå och svalna ca en timme.
- Skala och koka potatisen mjuk i en lite större kastrull. Lägg ett durkslag eller en sil över kastrullen, lägg i sparrisen och ångkoka under lock tills den är mjuk med viss spänst.
- Blanda saften av den återstånde halva citronen, olivoljan och fint riven parmesan. Smaka av med nymalen svartpeppar.
- När någon minut återstår av potatiskoket, tillsätt urkramade kronhjärtan. Låt allt bli varmt och slå bort kokvattnet.
- Blanda de kokta grönsakerna med dressingen och servera med laxen och citronklyftor.
Kommentarer
Kör du den ugnsfasta formen alldeles tom i micron? Kan man det? Måste det inte finnas något i micron som tar upp energin?
Ni är underbara.
Tackar för tipset. Trevlig midsommar!
Veckans höjdpunkt är att läsa dina blogginlägg här, jag skrattar lika mycket varje gång! Tack!!
Jag vet att det inte är en riktig caesardressing men jag hade inga sardeller hemma och orkade inte joxa med ägg och senap. Mycket gott ändå.
Tack. och nu är middagen räddad!
Inkokt lax är ju så gott och superenkelt att göra:) Riktig sommmrmat, tack för att du påminde. Nu ska här kokas in!
Ja, denna stackars caesar är nu reducerad till…parmesan? Men var är jordgubbarna och ananasen? ;-)
Man kan betrakta rubriken som reklam. Folk är ju tokiga i caesarsallad. Och jag var trots allt copywriter en gång i tiden.
Frukten? Den har jag ätit upp.
Om man är receptmakare men vill bli copywriter, vad är smartaste vägen då?
Reklamskolan Berghs har rykte om sig att vara den trevligaste arbetsförmedlingen i Sverige. Sök.
Enligt mina erfarenheter går det utmärkt – det är den tomma formen som ska värmas upp. Är du orolig kan du ha en liten skvätt vatten i.
Hej vilken fin blogg du har, nu måste jag läsa tidigare inlägg!
Ha en fin midsommarhelg
Kram Gunilla från Singapore
Inkokt lax. Mat som nästan lagar sig själv. Hemma blev det ca. 95% så gott som på Blå Porten. Det tackar jag din blogg för.
Gott nog!
Fina krabbor du plåtat! http://www.erikwahlstrom.se/
Sidor