Rostade grönsaker med glacerade mandlar
Vi tar en skala. I ena bortre änden placerar vi Min kropp är mitt tempel. I motsatta änden sätter vi Min kropp är min gillestuga och i den har jag skräp. Nu tar vi sikte på skalans mittpunkt, och därifrån följer vi den streckade vertikala linjen ända ner tills vi kommer till en gnetig liten text satt i Times New Roman, en text som lyder Min kropp är mitt äldreboende.
Sensmoral: Ät mer grönsaker.
Rostade grönsaker med glacerade mandlar
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 35 – 45 minuter
- 2 små auberginer
- 1 purjolök eller 2 rödlökar
- 1 huvud blomkål (gärna lila!)
- 1 dl sötmandel
- 1 msk lönnsirap
- olivolja och flingsalt
- Sätt ugnen på 185°C.
- Skiva upp lök och auberginer. Bryt ner blomkålen i små buketter. Sprid ut på plåt (jag lägger alltid bakplåtspapper emellan). Pensla med olivolja och strö över flingsalt. In i ugnen.
- Rosta mandlarna ganska hårt i torr stekpanna – de ska bli aningen brända.
- Ta stekpannan från värmen, tillsätt lönnsirapen och rör om snabbt så att sirapen kommer åt att täcka mandlarna överallt. Sprid ut mandlarna (som är klibbiga men ännu kan lossas från varann om man är lite flink i fingrarna) på bakplåtspapper.
- Grönsakerna är klara när de fått lite färg. Toppa med mandlarna. Servera med eller utan kokt råris.
Kommentarer
haha, ja så kan man ju se på saken också...
Grönsakerna blir saftiga och goda – du behöver ingen sås till. Möjligtvis kan det vara trevligt med en grillad kyckling i sammanhanget.
Visst kan du klicka på lite matyoghurt eller bryta chèvre över som får smälta lite över de varma grönsakerna. Fast inte för barnens skull. Min erfarenhet av barn och mat är att barn älskar att äta torrt. Ju torrare desto bättre!
Sås betraktas med djup (och ibland välmotiverad) misstänksamhet – den som serverar sås över sin mat har antagligen någonting att dölja.
Ett arv från stenåldern.
Låter ljuvligt gott! Kan man göra nåt blask till detta om man serverar med ris? Jag menar någon slags sås eller röra. Tror det blir mer attraktivt för barnen då.... Vad tror du?
Fina ord. Tack.
Dina texter ägnas högläsning här hemma. Briljanta. Bilderna är små mästerverk. Att utspills mat kan se så lockande ut.
Tyvär brukar jag glömma att läsa recepten Jag lovar bättring.
Som alltid bedårande vackra bilder och smilbandskittlande texter, tack Lotta!
Smulade Chevre (nog världens godaste ost i mitt tycke) över låter faktiskt helt gudomligt, blir nog någon version av detta i framtiden. Jag har någon slags kronisk ovilja att följa recept rakt av...
ser helt underbart gott ut..:)
Och religiös blir man när man får syn på de där mandlarna...
Fantastiskt fina grönsaker du har i ditt äldreboende. Och mandlar med en massa nyttigheter. Då blir kroppen riktigt glad och gammal ;)
Tack, tack, välkommen – men bli nu för jösse namn inte för entusiastisk – jag uppdaterar (som alla gamla läsare vet) skitsällan.
Vilken fantastisk blogg!
Så spännande recept, vackra biler och finurliga texter!
Underbar!!
Puss.
Jag hoppas att du inser att det är ett stort lidande att tvingas läsa "Min kropp är min gillestuga" och inte ha en enda svensktalande person inom räckhåll som man kan skratta hysteriskt tillsammans med.
Fy skäms, Lotta. Du är alldeles för rolig.
Japp alldeles för sällan, jag behöver få dra på smilbanden mycket oftare och ibland, när jag glömmer bort mig, går jag in flera dagar på raken och hälsar på dig och blir så arg så arg över att inte få bli glad så glad. /k
Ser riktigt gott ut!
Det där bör man höra oftare! Tror jag ska skriva upp det och repetera för mig själv lite då och då. Sitter och tjusas av dn blogg. Vilka maträtter, vilka bilder! Jag blir riktigt sugen att prova ett par recept!
Linnéa
http://tantnea.webblogg.se/
Visst gör det! Titta och njut – här kommer inte bloggas på evigheter för jag ska ut och resa!
Underbara människa, den inledningstexten ska hädanefter reciteras för tonåringarna till varje mål. Tack! (Och trevlig resa.)
Sidor