Rostade grönsaker med glacerade mandlar

Vi tar en skala. I ena bortre änden placerar vi Min kropp är mitt tempel. I motsatta änden sätter vi Min kropp är min gillestuga och i den har jag skräp. Nu tar vi sikte på skalans mittpunkt, och därifrån följer vi den streckade vertikala linjen ända ner tills vi kommer till en gnetig liten text satt i Times New Roman, en text som lyder Min kropp är mitt äldreboende.

Sensmoral: Ät mer grönsaker.

Rostade grönsaker med glacerade mandlar

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 35 – 45 minuter

  • 2 små auberginer
  • 1 purjolök eller 2 rödlökar
  • 1 huvud blomkål (gärna lila!)
  • 1 dl sötmandel
  • 1 msk lönnsirap
  • olivolja och flingsalt
  1. Sätt ugnen på 185°C.
  2. Skiva upp lök och auberginer. Bryt ner blomkålen i små buketter. Sprid ut på plåt (jag lägger alltid bakplåtspapper emellan). Pensla med olivolja och strö över flingsalt. In i ugnen.
  3. Rosta mandlarna ganska hårt i torr stekpanna – de ska bli aningen brända.
  4. Ta stekpannan från värmen, tillsätt lönnsirapen och rör om snabbt så att sirapen kommer åt att täcka mandlarna överallt. Sprid ut mandlarna (som är klibbiga men ännu kan lossas från varann om man är lite flink i fingrarna) på bakplåtspapper.
  5. Grönsakerna är klara när de fått lite färg. Toppa med mandlarna. Servera med eller utan kokt råris.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren