Fiskgryta med feta och bakad fänkål
Jag tillbringade stora delar av mina barndoms somrar vid sjön Teen, belägen i det lilla samhället Hasselfors i Laxå kommun. Teen är en liten sjö, knappt fyra meter djup på det minst grunda stället och kantad av breda bälten bladvass nedanför sanka stränder. Namnet kommer sig av vattnets färg, mineralhaltigt och mörkt som Earl Grey; men det är inte färgen som gör att de bofasta skyr Teen som badsjö och hellre väljer den mindre natursköna Toften några kilometer därifrån. Utan dess grumliga, hemliga, djupt oroande innehåll av, med bybornas egna kryptiska ord: "... arter som hör hemma bland fiskarna, och arter som hör hemma någon annanstans".
Fiskgryta med feta och bakad fänkål
Receptmakare: LOtta Lundgren
Portioner: 4 – 6
Tid: 45 min
- 2 stånd fänkål
- 4 potatisar (kan uteslutas)
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tsk fänkålsfrö
- 2 morötter
- ca 1/4 rotselleri
- 2 lagerblad (kan uteslutas)
- ca 2 dl torrt vitt vin
- 1 msk grönsaksfond (Fond du Chef t ex)
- 1 burk (400 g) körsbärstomater
- 2 dl grädde
- 500 g skinnfri lax- och/eller sejfilé
- 200 g fetaost
- Sätt ugnen på 200°C.
- Klyv eller klyfta fänkålen grovt. Skala och skiva potatisen. Sprid ut i ugnsfast form eller långpanna, pensla generöst med olivolja och strö på flingsalt. Baka i ugn tills potatisen blivit gyllene.
- Hacka vitlöksklyftorna fint och fräs med krossade fänkålsfrön i en skvätt olivolja.
- Skala och tärna morötter och rotselleri och tillsätt (jag slantade morötterna, det var ett infall). Låt grönsakerna få lite, lite färg.
- Smula i lagerbladen och slå på vin, fond, tomat och låt bubbla några minuter. Späd eventuellt med lite vatten om du tycker att kokfonden ser för snål ut för fisken att koka i. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt grädde och fisken skuren i stora bitar. Sjud två minuter, tillsätt tärnad feta och servera med fänkål och potatis.
Kommentarer
Susanne – det var underbart sagt! Tack!
Vilken fantastiskt god fiskgryta! Jag var dödligt trött på allt vad fiskgrytor hette, men den här väckte min lust igen :-)
Hittills har allt jag lagat från dina recept blivit ljuvligt gott!
Den är proppfull med fisk Teen. Fisk och annat konstigt.
Kul att läsa några ord om sjön Teen, som liten vistades även jag ofta vit Teen, min pappa köpte en båt som låg i sjön, så det blev en del fiskande där.
Jag undrar vad vi sådde för att få skörda detta.
Vilket väder vi har fått!
Det finns ingen snyggare i Skandinavien, med handen på hjärtat.
Hahahaha! Du är rolig du. Puss!
Aloha! Trodde jag kommenterade din mat för ett par dgr sen men det avslöjar bara hur mycket jag bloggar och kommenterar på nätet. ALLA pratar om din blogg och alla mina kompisars män är kära i dig. Dessutom ska jag göra fiskgrytan i morgon. Puss
Jag blir så GLAD! Tack härliga människor! Nästa vecka ska brunsåsen handla om barnen och deras bruna influens på svensk matkultur!
Hej. Håller med Ruby, jag skrattade gott i onsdags ;)
Jag har tittat igenom dina recept, de är också riktigt bra. Den här fiskgrytan får det att vattnas i munnen.
(Ja, utan selleri då för min del. Den enda grönsak jag inte kan med)
Ser fram emot nästa avsnitt av Landet Brunsås :)
jag vill bara tala om att jag tycker att DU och hela landet brunsås är helt fantasktiskt!! Det bästa på tv typ... nånsin! Jag skrattar så jag nästan dör varje gång och ni får mig minsann att tänka på det här med mat och hur vi behandlar och ser på naturen som något som är väldigt skilt från oss själva.vilket är väldigt lustigt..
Jaja. ni är grymma iaf!!! kärlek från Gbg
Brunsås! Älska dina inlägg.. röst och look mixad sådär som i en härlig rukkolasallad. Har du en dotter?
Jag måste fråga: Fotar du dina anrättningar på ett ljusskåp?
Nej. På en vit tallrik av märket Baucher. Sedan äter jag upp maten.
Jo men, det skulle jag äta om det bjöds!
*älska fänkål*
Det var bara det jag vill säga. ;)
Oh, dessutom gillar jag alliterationen.
Mmm, jättegott!
Ha!
Som utflyttad (men stolt) bybo gjorde detta min dag. Jag upptäckte din blogg idag och började läsa. Gillar skarpt! Och så hittar jag ett inlägg om Teen. Så spänannde!
"mörkt som Earl Grey"
På pricken!
Sjön är sågverkets bakgård, så fisken är präglad av minst hundra års nedsmutsning som Svartån har dragit med sig. Så att äta den fisken har aldrig känts rikigt rätt. Men gott om fisk finns det alltid.
Wow! Vad roligt Jakob!
Det är så sjukt mycket fisk i den där sjön. När jag var barn fick jag en gädda som var så stor att det inte gick att få upp den i båten. Den låg där och dunkade mot skrovet ett tag tills den tröttnade och gjorde sig fri med ett ryck.
Fast det konstigaste var alla sötvattenmusslor, stora som en handflata som man kunde få på drag. Jag begriper inte riktigt hur.
Stora, trötta,övergödda gäddor - uäh! Det där med att musslor fastnar på drag har jag också funderat på. Som att de simmar runt och hugger efter småfisk, men det gör dom ju inte.
Jag kommer ihåg att man fick en hel del brax där i sjön som man sen sålde till gamla tanter för en tia. De gjorde tydligen soppa på dom. Kanske vore nåt att prova? Har svårt att tänka mig brax aptitligt. En rätt motbjudande och glupsk varelse som aldrig gick att släppa tillbaka för att den alltid svalde krokfan.
Sidor