Gröna bönor med smör och ingefära
Kokt mat har alltid haft svårt att hävda sig gentemot stekt mat. Där den stekta maten ställer sin hårda yta i intressant kontrast mot sitt mjuka inre, är den kokta maten snäll och förutsägbar rakt igenom. Där den stekta maten lever på sin brunbrända charm och rykte som "farlig", har den kokta vare sig någonting att dölja eller berätta. Allvarligt talat hade den kokta maten dött ut för länge sedan om det inte hade varit för dess ständiga följeslagare och hemliga vapen: Den stora, goda smörklicken.
Gröna bönor med smör och ingefära
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
- 2 msk sesamfrö
- 25 g smör
- 1 tumme ingefära
- 1/2 tsk havssalt
- ca 300 g haricot verts, djupfrysta
- Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
- Smält smöret.
- Skala och riv ingefäran fint. Pressa ur saften och blanda med det smälta smöret. Smaka av med havssalt.
- Koka bönorna i en och en halv minut. Häll smöret över bönorna och toppa med sesamfrö.
- Servera med grillad lax och japansk soja. Kokt ris till om du vill.
Kommentarer
Apropå brunsås. Varför tror man att detta är så svenskt. Till exempel finns i den nu aktuella boken "Mastering the art of french cooking" av Julia Child omkrting tio sidor om brunsås (Sauces brunes)
det är ju såklart smört som gört, men bönor på sommarn är goda råa, det kommer era barn också tycka, sen...
Sommar!!!!!
allweneed
Mmmm....., så gott det låter. Ska genast prova receptet. Tack!
TomasR, du är tillbaka! Var har du varit?
Tack för alla underbara recept. Har en son med samma beteende som din vad det gäller mat. Tänk att de inte uppskattar våra ständiga matambitioner! Gjorde din kyckling med feta häromdagen som han slängde ett getöga på och konstaterade att den var äcklig! Vi vuxna njöt dock. Bara att jobba på antar jag.
Bara att ignorera och ägna uppmärksamheten åt maten istället. Kämpa på!
Detta är nog tjejens favorit bland tillbehören som man kan svänga ihop, jag smörfräser dock oftast dom med vitlök. Måste klart testas med ingefära för asiatiska smakkombinationer, den med smör och vitlök känns som klassiskt fransk och fungerar perfekt till kött.
Mmmm smöer.
Älskar bönor! Men måste tyvärr smyga ner dom i maten då alla i familjen inte brukar jubla lika mycket. Men denna smaksättning gör kanske susen.
Tack Lotta för att du så generöst strösslar med din humor över oss och gör vardsgsmatsbestyren en smula mer gnistrande.
Men du, den där ekorren, hur smakade den egentligen?
Tack! Jag kan varmt rekommendera ekorre. Mycket fint kött med en svag ton av de frön och nötter ekorren lever på.
Hoppas att bönorna går hem!
Lotta, bara lite tyst emellanåt. Jag följer dig, det ska du veta. Alltid.
Åh, du gör mig glad! Jag är en ganska rutten bloggare tänker jag ibland, jag uppdaterar sällan och försvinner ibland. Det är fint att några gamla stammisar, ja, du fattar.
Är det inte lite för vegetariskt för att vara riktigt gott?
Elvis åt visst ekorre har jag för mig, så då måste det ju vara rätt.
Två korvar och en kebab åså massor av matlagnings videos sedan sist, är inte det någon sorts rekord?!
Nu förstår jag ingenting.
Lotta, med tanke på att de flesta svenska familjer harvar runt på en 10 till 15 standardrätter måste jag säga att du gör ett utmärkt "jobb". Det är en matblogg, det finns inte alltid någon ny maträtt att skriva om.
En annan sak som du skrev om... eh.... dina ungars nattvanor... där kan det hända något varje natt kan jag tro :)
Provar gärna ekorre om jag kommer över någon. Spår av frön och nötter i smaken ... kan kanske bli en nordisk utmanare till Iberico-skinkan. Med rätt lagring och marknadsföring kanske ;-)
Den enda referens jag stött på tidigare är ur boken Pölsan av Torgny Lindgren (rekommenderas varmt). Där görs en skogspölsa på nämnda smågnangare. Smaken beskrivs som; kärv.
TomasR: Jag kämpar på. Snart kommer dagsljuset tillbaka, då blir det enklare att ta lite kort på den förbaskade maten. Och om några år kanske barnen skärper sig.
Johan: Bra tänkt med Iberico-skinkan! Jag tycker mycket om Torgny och Pölsan är fin. Däremot skulle jag aldrig beskriva ekorrens smak som just kärv. Det var ett fint och välsmakande kött bara, magert och småfibrigt. Bäst hade det nog kommit till sin rätt av att grillas.
Skulle kunna betala mycket för den här hemma lagade maten.
Ekorren kanske måste jäsa någon månad först innan kärvheten kommer fram. Torgny gillar ju det mustiga.
Allvarligt talat är uppskattningsvis 95% av alla såser bruna. Den brunsås vi talar om i det här programmet är den bruna pulversåsen med smak av ljummet storkök.
Jag gjorde den här bönrätten. Såååå gott!!! ihop med en annan hemmafru-klassiker: sprängd sushi. Fantastiskt smarrigt blev det.
Jag tycker egentligen inte om Lotta men jag tycker ialla fall bättre om Lotta nu än tidigare.
Tesel: Mycket begåvat tänkt där! Jättefina smaker ihop. Applåder!
Åhmans: Det är bara för att jag är så populär.
Lotta: är du eller Lisa mest folkkär, tror du?
Gudihimlen. Jag tror inte att någon av oss är folkkär. Vi är två i de folkliga lagren helt obekanta kvinnor som lagar mat och skriver. Mycket få bryr sig om våra existenser.
Jag undrar vem av er som först hamnar i Skavlans soffa.
Jag begriper inte vad som får dig att tro att någon skulle vilja se oss där? Det är nog bara du är jag rädd. Men om vi får frågan kommer vi hand i hand.
Om jag får tycka till så är Lotta mer lätt att ha att göra med medan Lisa är mer produktiv.
Måste jag välja så Lotta när som helst, blir så trött av Lisa och hennes energi.
Innehållsmässigt är de likvärdiga men jag ser mer fram emot Lottas inlägg som alltid är roliga, genomtänkta, begåvade och vackra.
Hej Lotta,
tack för fina program som jag följt nu och då på webben (tack och lov för svt play säger småbanrsföräldren)! Det har varit roligt, kunnigt, kul, och genererat många diskussioner framför teven eller efteråt. Lite jobbigt är det att stå och vrida på förpackningarna i affären och läsa om något gammalt E113 smygit sig in i kexpaketet, men det är det värt. Hoppas att du återkommer i rutan, det är DU värd.
Recepten verkar underbara, jag har just hittat hit och inte börjat laga dem ännu men tro mig - jag ska.
By the way har jag visat mapp för dig en gång. En spännande och lite helig stund - du tittade länge på både mig och mina små saker, vände och vred och tyckte om en grej alldeles speciellt varpå jag pös av inre stolthet (som jag förstås inte visade). Något copyjobb blev det inte men i alla fall. Lotta Lundgren - nu dessutom känd från teve.
Nä bevare mig, tio i ett på natten och mina änglar kommer att ruska mig till medvetande inom en handfull timmar. Du fick min skönhetssömn, varsågod.
Trevlig helg!
Haha, ni gör min dag.
Tack och trevlig helg – nu ska jag tvinna kåldolmar!
Sveriges vackraste, härligaste kvinna!
Sidor