Savoydolmar på lamm
Vi tar en skala. I enda änden placerar vi konståkning, en ofattbart avancerad sysselsättning som kräver precis allt av den som utför den – men ofta bara lyckas förmedla en olustig känsla av av att man inte riktigt förstått, blandat med ett sting av rädsla för att någon ska göra sig illa. I andra änden: kåldolmar.
Savoydolmar på lamm
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 1 timme och 30 minuter
- 1 huvud savoykål
- 1, 5 dl valnötter
- 1 gul lök
- 1 äpple
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g lammfärs
- 1 msk sirap
- 1 msk ljus soja
- 3 dl grädde
- 1,5 msk kalvfond
- 3 msk messmör
- Sätt ugnen på 175°C.
- Plocka bort de yttersta slappa bladen från savoykålen, plocka isär resten av huvudel så långt det går, förväll bladen en minut eller två och låt svalna. Skär bort den grövsta biten av bladnerven.
- Krossa valnötterna och rosta i torr stekpanna.
- Riv lök och äpple grovt, vitlök fint.
- Blanda lök, äpple, valnötter, lammfärs, sirap, soja och peppra väl.
- Slå in färsen, så mycket du kan i varje kålblad och placera tätt i trång form.
- Värm grädden (den behöver inte koka) och rör ner kalvfond och messmör. Slå såsen över dolmarna och grädda i ugn, ca 50 minuter. Servera med potatis.
Kommentarer
Hej Lotta,
blev väldigt sugen på att göra dina kåldolmar men messmör är svårt att hitta i min del av världen (så gott förresten!)
Har du något tips på ersättning eller ska jag bara hoppa över den och låtsas att det regnar?
Hej
Jag har inte läst din blogg förut men nu har jag tittat runt lite och gillar att du vurmar för Asien Livs i Söderhallarna. En riktigt bra affär, men de har lite mysko hyllmärkning. På hyllan med "Pickled cabbage" finns t.ex. en skylt jag aldrig lyckats tyda. Där står prydligt präntat: "Röd i snö". Jag förstår ingenting. Om burkarna innehållit rädisor kanske man kunde gissa på en lätt språkförvirring, men nej, alltid dessa konservburkar med inlagd kål och denna obegripliga skylt på exakt samma plats i butiken sedan säkert femton år tillbaka. Ett mysterium. (Om du vill kan jag mejla över en bild på burkarna och skylten som jag tog i smyg för ett tag sedan. Kunde inte låta bli.) Min favoritskylt finns tyvärr inte kvar. Den fanns på hyllan med olika sorters kex och på den stod det: "Absolut gott!". Befriande läsning, och en otänkbarhet på ICA.
Ah du gör det så ... enkelt. Inte skrämmande eller stort utan det verkar bara så enkelt. japp, jag kanske våga laga detta jag med, jag älskar kåldolmar!
Åh, MESSMÖR. Mina föräldrar är från Norrland och alla på Stockholmsdagiset tyckte att jag var VÄRSTA WEIRD som a) åt messmör och b) uttalade det mess-smör. Gör fortfarande båda, dock. Hehe.
Till kåldolmarna, i alla fall. De låter goda! Soja och äpple och valnötter som är så gott. Och lammfärs. Heja.
Lamm och kål, finns det något godare? De här dolmarna måste jag prova! Har bara använt messmör i viltsåser tidigare, så det blir spännande.
Jag har gjort dolmarna och rev ner norsk mesost i såsen, det blev gudagott och stor succé när jag bjöd några matnördar på middag. Tack!
Åh vad roligt att höra!
Hurra!
laga koldolmar verkar svårt.
Maria Magdalena kanske är intresserad,
En lunch på Enskede världshus
nästa månad på poäng datumet
och poäng klockslaget?!
Svårt, nja sådär. tar en jekla TID det gör det. Smakmässigt blir det ungefär samma om man mosar ned allt i en form och kallar det kållåda men kan lova att utseendet blir ett annat...
Mitt barn dör antagligen av dom dolmarna.(åtmindstonde får vi uppsöka sjukhus och jag kommer att framstå som både dum och ansvarslös moder) Hur skall jag göra för att undvika detta? Bara ta bort valnötterna eller kan man ersätta det med något som inte är nötter?
Oj den här varianten av kåldolmar är verkligen tilltalande. Den måste jag testa! Att den dessutom innehåller messmör är ju ett plus eftersom jag bor i messmörets huvudstad =)
Mina barn åt kåldolmar med glupande aptit som små men som lite större med attityd har detta ändrats. Därför serveras kålrätter med jämna mellanrum, hehe.
Undras vilken typ av messmör som ska till? Går det lika bra att smälta ner mesost?
De här kåldolmarna vill jag verkligen laga. Snart!
Eva – du klarar dig utan messmör.
Moder – det verkar onödigt, ta bort valnötterna, det går så bra ändå.
Janicke – jag antar att det går att smälta ner mesosten också. Annars kan du riva och blanda ner i lammfärsen som någon läsare tipsade om för ett tag sedan.
Åh, jag har ett sådant där hatkärleksförhållande till messmör. Köper hem ibland, äter två skedar, blir hånad av resten av familjen och slänger burken i lönndom. Kanske ska börja smyga ner lite i maten så att deras hånskratt fastnar i halsen?
Gillar man lite smörkolaton i gräddiga sammanhang så är det bara att ta sig samman och upptäcka messmöret. Höll inte folk på med fläsk och fisk och messmör för en massa år sedan?
Jag har haft det i renskavsgryta och viltsås. Men naturligtvis är det gott till lamm också, fast jag har inte tänkt på det.
Messmörssås till lutfisk vill jag minnas är grejen hemma. (Har dock inte förstått poängen med geléartad lutfisk så jag har inte 100 koll...)
Hej Lotta,
är nyfiken på ditt ställningstagagande till att inte använda nötkött. Kan du berätta lite om det? Är det miljö-eller andra skäl? Jag har tyvärr en lammsmakshatande man här hemma men antar att man bara rätt och slätt kan byta ut lammfärs etc mot nöt. Vet du om man kan snoka fram lamm med mindre "fårig" smak, för det är det som han hakar upp sig på. Jag är heller inte överförtjust i alltför fåriga smaker.
Hur som helst ser dolmarna ljuvliga ut - och messör verkar ju helt rätt!
Åh, det är enkelt och stavas klimatskäl. Jag är iofs en entusiastisk konsument av mejeriprodukter, men kött från nötkreatur som står stilla i stall och äter kraftfoder kan jag vara utan. Däremot äter jag fortfarande lite gris, fast det blir mindre och mindre där också. Men ett liv helt utan chorizo, salsiccias och lufttorkad skinka känns inte som ett riktigt liv. Men jag kanske kommer ändra mig där också på sikt. Det kommer vi nog allihop är jag rädd.
Lamm, speciellt höstlamm, äter gräs och går ute, vilket ger ett lättare kött med mindre klimatbelastning. Om man nu ska äta rött kött så är lamm ofta det godaste och ur etisk synpunkt bästa alternativet (ja, det finns undantag, men generellt).
Kanel döljer effektivt det där lite ulliga smaken (som inte alls är god, det är jag den första att hålla med om). Jag har ätit ullsmakande lammbiffar på lunchrestaurang några gånger, begriper inte vad det är för kött dom får tag på, för så trist har lamm aldrig smakat hemma hos mig.
Gotlandslamm som brukar finnas på Coop brukar vara bra. Men annars är kanel, svartpeppar och vitlök nyckeln.
Mitt tips: gör de här dolmarna enligt receptet och servera utan att berätta att det är lamm. Skriv sedan och berätta hur det gick!
Åhhh!!! Vi lagade precis kåldolmarna och det blev verkligen oerhört fantastiskt jättegott! Tack för att du är så bra!
Mattias: Tack för roligt brev! Man behöver inte förstå så mycket på HS Asienlivs. Man kan bara ta in och njuta av den subtila humorn.
Katarina: Tack raring. Det ÄR enkelt. Jag är en mycket lat person och det svåra ligger helt enkelt inte för mig.
Hanna: På den tiden jag jobbade på reklambyrå brukade jag göra mig en knäckemacka med messmör och jordnötter som pålägg. Många tyckte att det var tråkigt att en så matintresserad person som jag åt så osexiga mackor.
Lina: Det är DU som är bra som lagar kåldolmar en vanlig torsdag. Mäktigt! Vi lyfter på hatten.
Jag glömde nämna att konserverna med "Friterade malade köttsfiskar" sorgligt nog utgått ur sortimentet. Så att du inte blir besviken om du gjort dig omaket att ta dig till Asien Livs bara för dem, menar jag.
Jag gjorde också dolmarna ikväll och fick fem kockmössor av min son fastän såsen blev lite väl tam (hoppade över messmöret). Ska vässa den till imorgon när vi äter resterna. Fyllningen är gudagod! Tack för alla härliga recept, och mest tack för inledningarna på alla härliga recept!
Sidor