Savoydolmar på lamm

Vi tar en skala. I enda änden placerar vi konståkning, en ofattbart avancerad sysselsättning som kräver precis allt av den som utför den – men ofta bara lyckas förmedla en olustig känsla av av att man inte riktigt förstått, blandat med ett sting av rädsla för att någon ska göra sig illa. I andra änden: kåldolmar.

P1020141

Savoydolmar på lamm

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 30 minuter

  • 1 huvud savoykål
  • 1, 5 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g lammfärs
  • 1 msk sirap
  • 1 msk ljus soja
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk kalvfond
  • 3 msk messmör
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Plocka bort de yttersta slappa bladen från savoykålen, plocka isär resten av huvudel så långt det går, förväll bladen en minut eller två och låt svalna. Skär bort den grövsta biten av bladnerven.
  3. Krossa valnötterna och rosta i torr stekpanna.
  4. Riv lök och äpple grovt, vitlök fint.
  5. Blanda lök, äpple, valnötter, lammfärs, sirap, soja och peppra väl.
  6. Slå in färsen, så mycket du kan i varje kålblad och placera tätt i trång form.
  7. Värm grädden (den behöver inte koka) och rör ner kalvfond och messmör. Slå såsen över dolmarna och grädda i ugn, ca 50 minuter. Servera med potatis.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren