2010-06-10 av Lotta Lundgren
Surdegsdödaren
Alla jag känner säger att det är skitlätt med surdeg. De blandar lite vatten och mjöl i en burk och vips har de en bubblig gegga de kan baka med. Inte jag. Jag blandar mjöl och vatten på precis samma sätt som alla säger, jag väntar, jag skakar burken, jag är luftar, jag matar, jag vårdar och uppvaktar den otacksamma röran ömt och tålmodigt. Blir det någon surdeg tror ni? Nä. Det klena lilla pyset i burken tvärdör i samma stund som jag visar mig.
Vad är problemet? Min kvinnliga utstrålning?
Kommentarer
Jag får väl agera apostel åt surdegsjesus och länka till hans "hur du startar en surdeg": http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html och hans tips för varför det kanske inte funkar http://paindemartin.blogspot.com/2009/11/pa-begaran-vanliga-missar.html .
Sammanfattat: Använd nytt (ej gammalt), ekologiskt mjöl. Låt burken stå varmt, gärna i ovanskåp ovanför kyl/frys t.ex. Låt den ta sin tid, gå på känn mer än ren receptrutin.
Är det värt kampen? Antagligen inte. Det ligger inte för mig att hålla på och joxa med grejer jag inte är bra på, jag är mer av en medvindskvinna.
Men ändå. Hur svårt kan det vara?
Värme. Lort. 100 g vatten, 200 g rågmjöl, 100 g äppelriv. Om det inte funkar så skyller jag på väderstrecken.
Du kanske måste sluta använda den där hypereffektiva allrengöringen spetsad med radiumisotoper i just den där degburken?
Allvarligt, så är det nog snarare befintliga mikrober i mjölet än de i lägenheten som spelar roll. Be att få en surdeg av någon annan och utgå från den.
Ge inte upp!
Jag skulle ge dig tipset att prova rågsurdeg. Den har jag lyckats hålla vid liv. Min vetesurdeg fick jag hiva idag då det inte var det minsta liv i den.
Rågsurdeg är inte alls svårt. Se mitt recept här.
http://naturstigar.se/?tag=ragsurdeg.
Lycka till!
http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5720&Mai...
Såhär gör jag. Inget matande, inga konstiga ingredienser, bara jäst! Och tricket är att knåda degen innan första jäsningen i 15 minuter (!), men inte alls före den andra. Lätt som en plätt!
Ser man på – lite gammal hederlig jästreklam mitt i surdegschatten! Ja här gäller det att hålla sig framme.
Hm. Kan det månne ha funnits en rubrik i stil med "Utnyttja sociala medier" någonstans i Kronjäst nya varumärkesstrategi?
Käckt!
Vi gör ett nytt inlägg av det här. Puss på dig Martin
oj vad jag skriver blurrigt, sorry. Jag tror alltså att mjölet kan vara boven. hej!
Du ska inte ge upp lotta. Om du använt samma mjöl till alla dina misslyckanden kan det nog vara så föreslår jag också att du köper en ny påse, Änglamark, Saltå kvarn eller Axa:s ekologiska tycker jag brukar vara bra allihop.
Och så kan du om du vill testa den här enkla metoden att stara surdegen, http://paindemartin.blogspot.com/2010/03/en-enklare-surdeg.html
När du fått fart på den hojtar du till så ska du få knäckerecept.
(Får jag förresten ha din tomatsås i min nya bok också? Du ska få en bok sen såklart, tror du kommer gilla den, allt är enklare i den.)
Nu har jag bakat surdeg 3 ggr denna månaden, och här är det inget som har dött. Men de ser ju inte mycket ut för världen, men så är ju inte utseendet allt:). Jag rekommenderar Jan Hedhs bok "Bröd". 100 g vatten + 200 g rågmjöl + 100 g rårivet äpple = kärlek
Äh, ge upp säger jag. Min surdeg lägger sig alltid ned och totaldör på 19:e dagen. Just när jag tror jag jag bemästrar den och bloggat kaxigt om hur bra det är med surdeg.
Surdegar hatar glada människor, så enkelt är det!
Jag tror att du har någon i huset som inte gillar surdegsbröd.
Geografiska läget. Där jag bodde förut kunde jag baka både råg- och vetesurdeg och även russinlevain hur lätt som helst. Efter flytt till ny lägenhet vill sig inget av dem. Ett mysterium. Antar att jag måste flytta ut till en gård på landet med tillhörande månghundraårig bakstuga för att få till det igen...
Försöker precis med att starta upp en sedan den gamla, som varit med i kanske två år, började smaka trist. Kanske att det kommit lite mögel i den? Något var fel ivartfall. Ingen riktig fart på den än men surt har det blivit. Får nog dela och mata den och se om det blir något av den. Kanske muta den med lite äpple?
men jag bakar sällan rena surdegsbröd. Jag tar vanliga bröd, halverar mängden jäst, har i cirka 2-3 dl surdeg per halvt paket jäst jag skippat. Låter degen jäsa lite längre och det blir bra bröd med lite fylligare smak än om bara jästen arbetat.
Knepet att skapa surdeg? Kanske att inte ha för rent hemmavid?
har du en källare/lager där du kanske kan odla din deg?
Gör som trollet med den gula kepsen och säg till degen att den är ful, så blir det en surdeg.
Om inte det funkar kanske du känner någon med en fungerande surdeg som kan dela en bit till dig?
bröd, det är väl det där alla lämnar kvar i påsen när de köpt hämtlunch?
visst kan det vara gott, men är det värt kampen?
Prova att ha den uppe på kylskåpet, eller nära torktumlarn - den gillar inte att frysa.
Haha! En sur deg till surdeg! ;)
Glöm inte att använda ekologiskt, grovmalet rågmjöl. Inget siktat elände.
Konsistensen skall vara trögflytande. Inte en fast gröt, inte rinnig.
Ska jag komma förbi med en klick i helgen? Vetesurdegen doftar ljuvligt. Ungefär som spritpenna. Rågsurdegen luktar dock mest blöt hund, men den har fin jäskraft.
Jag vill bara inflika här, att "surdeg" är lite ruttet? Och det är skälet till att det jäser. Vad är fel med vanlig jäst?
Det är mjölksyrebakterierna man vill åt om jag har förstått saken rätt. Inget sådant i vanlig pressjäst.
Det skämmiga är att jag har gått på kurs i Järna för att lära mig det här. Hjälpte inte.
Jag har ångrat mig. Jag lägger ner.
Prova med källvatten på flaska.
Håller folk fortfarande på och bakar sitt eget surdegsbröd? Guuuuuuuud så 2009! ;)
I hear you. jag har till och med fått livs levande surdegar smo dött av blotta åsynen av mig och mitt kök på nolltid.
Jag förstår inte
Strunta i manualen!
Testa med kärlek och va gärna min hemmafru.
Haha, okej då!
Jag har fått överta andras livskraftiga surdegar. De dör i min famn. Jag kanske är basisk?
Om det àr nògon tròst lyckas inte heller jag med mina surdegar, varken med bara mjòl och vatten eller med àpple. Dàremot har jag lyckats med russinsurdeg som har ett lite annat tillvagagèngsàtt.
Under en svindlande sekund trodde jag att det var självaste Martin Surdegsjesus Johansson som kom till min tröst.
Vildjäst. Ja, man kanske skulle prova med sådan istället. Senast jag experimenterade med sådan hade jag den stående ovanpå espressomaskinen som exploderade mitt i natten och fick alla proppar att gå när jästen rann ner i motorn. Reparatören på Lavazza frågade försynt varför jag hällt sirap i min mycket dyra espressomaskin. Sedan överlämnade han en räkning på 5200 kr.
Stackars emi, vad kan hon (?) ha varit utsatt för för plågsamma brödförsök? Det kan ju verkligen vara hur gott som helst. Själv är jag också något av en "medvindskvinna", men jag älskar nybakt så jag använder mig av lättast möjliga recept av typen oknådat bröd eller Latmajas semesterbröd (Anna Bergenström). Det blir supergott och även med minsta-motståndets-lag-metoden, jag lovar. Fast jag erkänner att jag är ruskigt nyfiken på detta med surdeg...
Åhhh vad glad jag blir!!! Jag är kallad kökshitler av mina vänner, ger mig på alla recept, väjer inte för konstigheter. Jungfrusilen för surdegsbak tog dock inte på mig heller. Stashen stendog!
Efter att ha läst dessa inlägg ska jag dessutom sluta äta surdegsbröd -det är ju skitäckligt!
"Jag kanske fått in lite mögel"
"Diska inte"
"Ha på skitigare ställe"
"Helst bland fettdammet på kylskåpet"
Min vetesur går alltid hädan. Rågen däremot skänker tröst.
Ge inte upp. Det var säkert en granne som skickade desinficerande strålning tidigare. Kanske har han/hon nu flyttat.
Jag skulle också rekommendera att emotta donation. Av rågsur. Och sen motionera den lite lagom -
skopa ut det mesta och fyll på med knapp dl ljummet vatten och rågmjöl till lagom konsistens. Som crème fraiche eller vattenpölsbotten sista dagen innan skorpa.
Låt stå framme i soligt fönster, eller annan behaglig plats, ett halvt dygn eller tills den är full av ärtstora bubblor.
In i kylen.
Om inte bakad på så repetera gärna om en liten vecka.
Ett sista försök med rågsur, är det vad ni säger? Helst en ärvd.
Vad ska jag bara med det då?
Och är det någon som sitter på ett fungerande recept på knäckebröd med rågsur?
Baka nattjästa frallor exempelvis. Morgonbröd köper dig sovmorgnar, dyra aktier och evig frid om så önskas.
Jag ska återkomma med ett failproof-recept på morgonfrallor.
Dessvärre inget helsäkert på knäckebröd. De jag testat har haft en tendens att bli lite för hårda.
Äsch, KÖP dig gott surdegsbröd istället. Jag har försökt kanske 7-8 ggr med olika sorters surdeg, i olika temperaturer och med olika trix. Nu har jag lagt ned både försöken och ångesten och köper mig surdeg varje helg istället! Varför krångla liksom? Man har väl annat man kan göra och vara bra på ? :-)
Sidor