Couscouspanna med druvor och chorizo
Mormor bor i ett stort hus vid kanten av sjön Teen i det gamla bruksamhället Hasselfors utanför Laxå. Hon är fyllda nittio, hör illa, lever nästan uteslutande på småkakor och har genom åren visat på häpnadsväckande konsekvens i sina val av väggprydnader. Konst målad med handen göre sig icke besvär, för att en tavla ska vara värd att äga ska den ha målats med a) fot, eller b) mun. Man får anta att det finns en tanke bakom detta, en djupt rotad känsla av att konst målad med handen åstadkommits alltför lättvindligt; är det ingen konst att måla konsten i fråga så är det heller ingen konst. Varje gång jag träffar mormor känner jag att jag måste försöka visa hur mycket hon betyder för mig, innan det är för sent. Det absolut bästa vore om jag kunde baka en plåt småkakor med fötterna. Eller möjligen det här.
Couscouspanna med druvor och chorizo
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 60 min (effektivt arbete 10 minuter)
- 4 dl couscous (okokt)
- 400 g körsbärstomater (ta ett tråg Romantika, dom är godast)
- ca 200 g gröna druvor
- 1 liten aubergine
- 2 röda paprikor
- 4 råa chorizo eller salsiccia (kan uteslutas)
- 1 stånd fänkål eller 1/2 huvud blomkål
- 1 purjolök eller 2 knipplökar
- 2 palsternackor (kan uteslutas)
- 150 g feta
- tjock yoghurt och färsk koriander till servering (kan uteslutas)
- Sätt ugnen på 200°C.
- Ta fram en långpanna. Sprid ut couscousen jämt över plåten, men lämna kanterna fria (couscousen tillagas i vätskan från övriga ingredienser vilken tenderar att vara mest riklig i mitten av plåten – metoden gör den knaprigare och mer smakrik än när den kokas i vatten eller buljong). Strö över en nypa salt.
- Pricka tomaterna och korvarna med en sticka eller gaffel och sprid dem och druvorna och jämt över couscousen.
- Skär övriga grönsaker i bitar (mjuka och vattenrika grönsaker i större bitar än de hårda och lite torrare) och sprid ut över långpannan. Toppa med osten bruten i bitar.
- Ringla över olivolja (snåla inte) och sätt in i ugnen, 45 – 50 minuter.
Kommentarer
Verkar otroligt gott, detta kan bli middagen i morgon.
Haha, tack lovely.
Mycket kalorier? Ja, då rekommenderar jag varmt den här chokladkakan:
200 g mörk choklad (72% kakao eller mer)
150 g smör i tärningar
1 dl brun farin (eller mörkt muskovadosocker eller vanligt socker)
1 krm salt
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 äggulor
4 ägg
1 tsk kakao + 1 tsk farinsocker
chokladsås, hemkokt eller ej
röda bär till garnering
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ner sockret och saltet i chokladen. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten och rör om.
Vänd ner uppvispade äggulor och ägg.
Blanda en tesked vardera av farinsocker och kakao. Smörj och bröa en form med blandningen. Häll i smeten och grädda kakan i exakt 10 minuter. Låt svalna och frys en timme (en förutsättning för att du ska få ut den ur formen).
Koka egen chokladsås (en del socker, en del vatten, en del kakao). Glasera kakan, garnera med bären (jag föreslår hallon eller körsbär eller båda) och ät som om det vore den sista dagen i ditt liv.
Gött!
Detta ska jag laga när vi får besök nästa helg. Har du ingen trevlig efterrätt också? Gärna någon med mycket kalorier, det brukar bli godast då.
Lotta! Tack för fab middagstips. Jag matporrtävlar lite med couscouspannan på min blogg.
Min morfar är också förtjust i mun- och tåkonst, alla vykort han skickar ska vara målade med antingen munnar eller tår. Jag tycker att det är gulligt av honom att både tänka på mig, eller vem det nu är som får kortet, och de som saknar händer att måla med. :)
Nu blev jag hungrig, din blogg är farlig :P
Ja det här borde ju gå att röra till med fötterna!
Ja! Du är tillbaks, allting är bra igen!
Gillar mormödrar fänkål?
Jag har alltid undrat över hur den där mun- och fotkonsten omsattes. Så det var i Hasselfors den hamnade?
Det är klart att mormor ska få småkakor bakade med fötterna. =)
Så otroligt snygga foton du visar i dina inlägg!
Detsamma Åsa!
Sidor