Sötpotatissallad med rosmarin och chèvre

Det här är ett av mina absolut svåraste recept. Själva svårigheten ligger i att inte bränna pinjenötterna. Sätt en stekpanna på plattan, brassa på värmen och rassla i nötterna. Nu ska du bara stå här och skaka pannan tills nötterna fått färg. Oj, vem är det nu som ringer? Det är din mamma som undrar varför du låter så sammanbiten. Det gör du inte alls, säger du. Joho säger din mamma, nähä säger du och bränner  nötterna. Nytt försök, nya nötter. Nu ska du bara stå här och skaka dem och ... just det, rosmarin! Ut på balkongen. Stackars blommor, ingen bryr sig om dem. Titta han med hunden är ute och går. Gud vad han pratar. Hunden nickar men man ser att den inte lyssnar. Men vad är det som luktar bränt? Nya nötter, påsen nästan tom nu. Nu ska du bara ...

IMG_0715

Sötpotatissallad med rosmarin och chèvre

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 40 min

 • 4 sötpotatisar (välj små, släta exemplar)
 • olivolja
 • 2 kvistar rosmarin
 • 1 tsk honung
 • några droppar citron
 • ca 300 g chèvre i 2 tjocka skivor
 • ca 40 g pinjenötter
 • 1 huvud isberg
 1. Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna sötpotatisen. Lägg på pappersklädd plåt, dressa i olivolja och strö på några nypor flingsalt. Baka ca 25 minuter, skyffla runt någon gång.
 2. Slå några matskedar olivolja i en kastrull och värm. Plocka bladen av rosmarinkvistarna och tillsätt. När det slutat fräsa om rosmarinen, ta från värmen. Rör i honung och citron. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar när oljan svalnat.
 3. När sötpotatisen fått lite yta (efter ca 20 min), lägg in chèvren och slå om till grillvärme (lite olja på så får den fin färg snabbare).
 4. Rosta pinjenötterna. Se ovan.
 5. När chévren börjar få färg, ta ut plåten ur ugnen.
 6. Bryt salladen i stycken och lägg i stor skål. Arrangera sötpotatis, chèvre och rostade nötter ovanpå. Slå över rosmarindressingen och servera genast.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren