Rostad blomkål med mandlar, palsternacka och persika
Kan du skala en rotfrukt? Dela en persika? Skala en lök? Demolera ett blomkålshuvud? Rota fram påsen med mandlar? Alternativt delegera ovanstående moment till närmsta femåring medan du själv ligger på soffan och myser, läppjandes på ett mustigt vin, begrundandes fornstora dar, fantiserandes om en kommande stordåd. Eller vad du nu gillar att göra om lördagsaftnarna. Hur som helst – gratulerar. Då kan du äta så här gott till middag:
1 blomkålshuvud
3 smala palsternackor
2 gula lökar
2 persikor
1 dl sötmandel, gärna saltad och rostad
3 msk olivolja
flingsalt
2 msk lönnsirap (kan uteslutas)
3 dl couscous + 3,5 dl vatten
smörklick
- Sätt ugnen på 200°C.
- Plocka ner blomkålshuvudet i små buketter. Skala och klyfta palsternackorna på längden. Skala och klyfta löken. Klyv, kärna ur och skär persikorna i bitar. Lägg alltsammans på plåt eller i långpanna tillsammans med mandeln, ringla över olivolja, lönnsirap och strössla över flingsalt (lite extra på persikorna, det tar fram syran).
- Sätt in hela klabbet i ugnen, ca 40 minuter eller tills blomkålen fått ordentligt bruna toppar.
- När grönsakerna börjar bli klara, slå lite olja i en tjockbottnad kastrull och stek under omrörning den okokta couscousen tills den fått färg.
- Ta från värmen, slå på vattnet och lite salt. Se så det bubblar och fräser! När vattnet kokat in, smaka av – är couscousen lagom eller behövs mer vatten? Rör ner en smörklick och servera med grönsakerna.
Kommentarer
...eller hummersoppa! En gång åt jag en crockodil, köttet var som kyckling men mera fiskaktigt. Nu undrar jag om det är någon som har ätit kamel?
oh, böngryta är precis vad jag är sugen på.
Om jag har. Den är ful som stryk men god som guld. Återkommer med recept efter helgen!
Ser vansinnigt gott ut! och vegetariskt! Det gillas skarpt!
Gott, harru nått recept på en mustig böngryta?
Åsa,här kommer ett tips på hur du kan piffa upp quinoan:
Fräs ihop lök och förslagsvis champinioner med vitlök, krydda med din favvo-krydda och blanda i den kokta quinoan!
Rör ihop en snabb sås på t ex turkisk jogurt, riven pepparrot (finns på tub/burk, citronpeppar och lite dill! Ha såsen på sidan!
Älskar quinoa! (den med tre olika färger rekommenderas)
http://www.frebaco.se/Konsument/Sortiment/Produktfakta/default.aspx?Id=9...
Det har jag inte hört någonting om. Men om det stämmer – heja mig!
Här står det! http://www.detgodakoket.se/common/article.aspx?id=10068
Hemmafrun, en evig framgångssaga!
Grattis till nomineringen till Matbloggspriset, Lotta!
I've never add peached to roasted vegetable. I need to try. Thanks for the idea.
You're really creative.
Jag gör nog mos av min blomkål och äter med korv.
Oj vad gott och smart. Att blanda något som är sött, surt, mjukt och knaprigt. Då tröttnar ju inte hjärnan och stänger av smakerna. Dessutom ser det ju urläckert ut.
Det här måste jag göra till middag ikväll. Tack!
Vad gör man med lönnsirapen om man inte utesluter den?
Har du och Sofia gått i samma stillebenskola?
och vad är de två mörkbruna sakerna med drag av vinrött? Det ligger ett nästan i nedersta högra hörnet på bilden. Fikon?
Stefan: Jag tycker det ser ut som hel rödlök, men jag kan ju ha fel.
Här haglar frågorna och kommentarerna! Lönnsirapen ska naturligtvis ringlas över grönsakerna (speciellt palsternackorna!), de mörka plumparna är två fikon som höll på att förfaras, så de fick hänga med men tillförde inte receptet någonting vettigt varför jag utlämnat dem här. Jag är inne på min tredje termin i stillebenskolan. Dom säger att jag tar mig och jag får ofta beröm för min färgkoordinerade mat.
Vi hade nektariner som fick hänga med rotfrukter ner i ugnsformen här om veckan, riktigt gott blev det! Spännande med smakbrytningar som heter duga.
Stenfrukter är från Venus, rotsaker är från Mars. Ibland fungerar de utmärkt tillsammans, hur underligt det än verkar i teorin.
Kan tänka mig att ett par skivor halloumi är gott till. Det här hamnar på "att testa"-listan
Jag har rätt nyligen fått reda på att jag är glutenalleriker. Tycker att quinoa (som blir det självklara alternativet till couscousen för mig) är rätt tråkigt. Har du några tips på hur man spajsar upp den? Kan man fräsa även quinoa först i kryddor t ex?
Vad tråkigt med glutenintoleransen. Quinoa är väldigt hälsosamt och bra. Dessvärre är det inte alls gott tycker jag. Jag har försökt och försökt att gilla det men det vill sig inte. Couscous blir godare av att rostas, quinoa förblir quinoa. Jag föreslår sötpotatis istället.
Jag har druckit orm en gång. Det var väldigt starkt vill jag minnas.
Med den här uppdateringstakten borde jag verkligen inte vara aktuell.
Grattis till nomineringen! Det är du värd!!
Blandade nektariner med rostade rotfrukter en gång. Sååå gott!! Will do again!
Sidor