Rostad blomkål med mandlar, palsternacka och persika

Kan du skala en rotfrukt? Dela en persika? Skala en lök? Demolera ett blomkålshuvud? Rota fram påsen med mandlar? Alternativt delegera ovanstående moment till närmsta femåring medan du själv ligger på soffan och myser, läppjandes på ett mustigt vin, begrundandes fornstora dar, fantiserandes om en kommande stordåd. Eller vad du nu gillar att göra om lördagsaftnarna. Hur som helst – gratulerar. Då kan du äta så här gott till middag:


Portioner: 50 min
Du behöver: 

1 blomkålshuvud
3 smala palsternackor
2 gula lökar
2 persikor
1 dl sötmandel, gärna saltad och rostad
3 msk olivolja
flingsalt
2 msk lönnsirap (kan uteslutas)
3 dl couscous + 3,5 dl vatten
smörklick

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Plocka ner blomkålshuvudet i små buketter. Skala och klyfta palsternackorna på längden. Skala och klyfta löken. Klyv, kärna ur och skär persikorna i bitar. Lägg alltsammans på plåt eller i långpanna tillsammans med mandeln, ringla över olivolja, lönnsirap och strössla över flingsalt (lite extra på persikorna, det tar fram syran).
  3. Sätt in hela klabbet i ugnen, ca 40 minuter eller tills blomkålen fått ordentligt bruna toppar.
  4. När grönsakerna börjar bli klara, slå lite olja i en tjockbottnad kastrull och stek under omrörning den okokta couscousen tills den fått färg.
  5. Ta från värmen, slå på vattnet och lite salt. Se så det bubblar och fräser! När vattnet kokat in, smaka av – är couscousen lagom eller behövs mer vatten? Rör ner en smörklick och servera med grönsakerna.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren