Julbordsspecial

Här kommer en föga brun trerätters som tack för allt. Den får ni stå er på ett tag för nu tänkte jag gå på julledigt. Ostkakan har jag lagat idag men inte smakat på. Några överraskningar måste man ju spara till julafton. God jul!

Sötpotatismos med citron och ingefära

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: Julbord

Tid: 30 minuter

  • 1 kg sötpotatis, helst små exemplar
  • 50 g smör
  • 2 små tummar ingefära
  • 2 ekologiska citroner
  • 1/2 – 1 tsk salt
  •  
  1. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka mjuka i saltat vatten.
  2. Slå bort kokvattnet och låt smöret smälta över den varma potatisen.
  3. Riv ingefäran fint med skal och allt. Pressa ur saften och kasta bort den torra fiberbollen.
  4. Riv med lätt hand zesten (bara det yttersta gula) av de båda citronerna och pressa ut saften.
  5. Kör potatis, smör, pressad ingefära, zest och nästan all saft till len puré i matberedare eller mixer. Smaka av med salt. Servera till julkorv. Äppelsalladen (receptet nedan) passar också fantastiskt fint till.

IMG_1029

Äppelsallad med apelsin och granatäpple

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: Julbord

Tid: 30 minuter

  • 1 citron
  • 2 blodapelsiner (det går bra med vanliga också)
  • 1 granatäpple
  • 4 – 5 äpplen av syrlig sort
  • 1 msk socker
  • 1 stjärnanis
  • 2 kryddnejlikor
  •  
  1. Pressa ut saften ur citronen.
  2. Skär skalet av apelsinerna (allt det vita också!) och skär ut hinnfria filéer. Pressa ut saften ur skalrester och skrov.
  3. Bryt kärnorna ut granatäpplet (om du gör det i en skål med vatten så skvätter det inte så förtvivlat).
  4. Koka upp en decimeter vatten i en kastrull.
  5. Kärna ur och skiva äpplena fint. Släpp ner skivorna i det kokande vattnet och fiska upp med hålslev efter 5–10  sekunder.
  6. Lägg äppelskivorna på ett fat, lägg på apelsinklyftor och slå över citron- och apelsinsaft.
  7. Stöt socker, anis och nejlikor till fint mjöl i mortel (jag hoppas att du önskat dig stans största och tyngsta mortel, om inte förstår du varför du skulle gjort det nu). Strö kryddsockret över frukten.
  8. Toppa med granatäpplekärnor. (Tips: Den här salladen kan göras två timmar innan servering.)

IMG_1021

Mandelostkaka med jordgubbskompott

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 8 portioner

Tid: 2,5 timme

  • 3 liter standardmjölk
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk ostlöpe (köps på apotek)
  • 4 bittermandlar
  • 3 ägg
  • 1 dl flytande honung (det går bra att smälta fast honung)
  • 3 dl grädde
  • 1 nypa salt
  •  
  • Jordgubbskompott:
  • 1 kg djupfrysta jordgubbar, tinade
  • 1 dl socker
  • 1,5 tsk kardemumma, hela frön
  •  
  1. Vispa ut mjölet i ca 1 dl av mjölken. Värm resten av mjölken till fingervarmt. Vispa i mjölredningen. Tillsätt ostlöpen och vispa kraftigt! Låt stå i rumstemperatur ungefär en timme.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Ta fram hålslev och finmaskig sil. Sleva upp den separerade mjölkblandningen i silen och pressa lätt med baksidan av hålsleven så att vasslen pressas ur. Upprepa tills du har en stor trevlig klump ostmassa. Somliga säger att man kan baka med vasslen. Jag lämnar detta beslut till dig.
  4. Riv bittermandlarna ytterst fint. Vispa ihop rivna mandlar, ägg, grädde, flytande honung och salt (använd vanlig visp). När äggblandningen är slät och homogen, tillsätt ostmassan och vispa så slätt som det går.
  5. Slå på form och grädda i ugnen, 50 – 60 minuter. Gör under tiden jordgubbskompotten:
  6. Låt jordgubbar och socker puttra ihop till fastare konsistens, ca 15 minuter (om du är mycket estetiskt lagd kan du ta undan ett par hela gubbar och garnera kompotten med dem lagom till servering).
  7. Rosta kardemumman i torr stekpanna någon minut och stöt i mortel. Rör ner kardemumman i  jordgubbskompotten. Servera ljummen tillsammans med den likaledes ljumna ostkakan.
  8. God jul!

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren