En mysig maträtt som jag har lagat

För ett par helger sedan var vi på Naturhistoriska familjen och jag, och råkade då på en mäkta trevlig trebarnsfar som fick följa med oss hem tillsammans med sina trenne döttrar. När vi kom hem lagade jag en sorts maträtt som beskrevs som hastigast i en artikel i DN. Ganska många har sedan dess hört av sig för att få reda på lite mer om maträtten i fråga. Eftersom den inte var tänkt att bli ett riktigt recept får jag försöka redogöra för det hela så gott jag minns så här i efterhand. Bild finns inte heller. Man får använda sin fantasi.

Trevlig helg!

En mysig maträtt av paella-typ

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 3 vuxna, 5 barn

Tid: 60 minuter

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 1 g saffran
  • 3 dl råris
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 nypa chiliflakes
  • 2 palsternackor
  • 2 stora röda paprikor
  • 1 stor purjolök
  • 1/2 kg körsbärstomater
  • 1 nät blåmusslor
  • 600 g lax + lite socker och salt
  • 2 ekologiska citroner
  • 1 stort granatäpple
  • smör
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Finhacka lök och vitlök och svetta genomskinlig i lite olivolja. Tillsätt saffran (köper du hel saffran i långa fina pistiller mortlar du dem med lite socker eller flingsalt först), avrunnet råris, smulad buljongtärning, chiliflakes och adekvat mängd vatten (står på förpackningen om man inte som jag brukar kasta bort den och förvara torrvaror i burkar med lock). Sjud tills riset mjuknat till samma aningen tuggiga konsistens som i en bra risotto.
  3. Skala och skär palsternackorna i bitar på längden. Klyfta paprikan. Klyv purjon på längden, spola bladen rena från jord och skär i bitar. Lägg allt huller om buller i långpanna tillsammans med tomaterna, ringla över olivolja, strö på flingsalt och sätt in i ugnen.
  4. Tvätta musslorna och ta bort skäggen. Kasta bort döingar och skadade. Ställ åt sidan så länge.
  5. Skär laxen i stora skinnfria bitar, strössla över en blandning av salt och socker (1 sk socker, 1/2 tsk salt) och blanda runt. Ställ åt sidan.
  6. Riv zesten (bara det yttersta gula) av de två citronerna och bryt kärnorna ur granatäpplet. Pressa saften ur citronerna.
  7. När grönsakerna i ugnen börjar se klara ut och riset fått nästan rätt konsistens, koka upp någon liter välsaltat vatten i en kastrull. Tillsätt citronsaften. Sjud musslorna i blandningen tills alla skal står på vid gavel. Det tar ungefär 5 minuter.
  8. Stek laxen så att den får fin yta runt om men låt den inte gå för länge så att den blir torr.
  9. Rör ner en generös klick smör och citronzest i saffransriset. Smaka av med salt.
  10. Ta fram ett otroligt stort fat (jag värmde dessutom mitt stora Pillivuyt-fat i ugnen innan men det är ju jag). Arrangera ris, grönsaker, musslor, lax på fatet och vräk på granatäpplekärnor. Ät genast.

Tips: Om man blötlägger råriset innan man drar iväg till Naturhistoriska förkortas koktiden.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren