Till att börja med – vad jobbar ni med?
LL: Jag är copywriter, matskribent och kokboksförfattare med ett par titlar på mitt samvete.
HF: Jag jobbar inte.
Hur länge har ni samarbetat?
LL: Sedan januari 2007. Jag var hemma med mitt första barn, hade skrivklåda och tänkte väldigt mycket på vad vi skulle äta till middag.
HF: Så en kväll stoppade någon ett mystiskt piller i våra latte och när vi vaknade till sans var vi bloggare!
En pratsam hemmafru, en försvunnen vigselring, en österrikisk sexolog, ett borttrollat fläskberg, futurister på krigsstigen, rotfrukter i motljus, frigörande övningar, dansmaskiner och kölhalning,
Kommentarer
Hej Lotta!
Vill först och främst säga att jag verkligen njuter av både dina texter och din mat. Min all time favorite hittills har varit den lätta moussakan. Jag menar, det går ju inte att misslyckas. Så gott. Och riktigt vackert. Nu såg jag att du har skrivit en kokbok. Yippie! Jag traskade till bokhandeln och insåg...den är ju tryckt i kartonnage. Men varför :( Kartonnage är ju inget kul. Ingen lyx. Ingen flärd. Kommer det en riktig, inbunden senare under året tro? Jag vill så gärna ha den. Men inte i kartonnage. (ja jag är petig - det är jag för övrigt med en massa annat också - tänk vilket jobbigt liv jag har :)
Många soliga vårkramar,
Nina.
Hej Nina, jag tror du får titta på boken igen!
Bokens utförande är tvärtom mer påkostat än vad som är normalt med två finare papperskvaliteter i inlagan, bunden tygrygg, folierad titel och extra tjocka pärmar med renskurna kanter (bara den sista detaljen kostar många kronor per bok). Att göra en bok med vanligt omslag och fodrad pärm hade blivit betydligt billigare!
Något kartonnage är det inte fråga om – ett sådant kommer tidigast om några år. Sedan är det naturligtvis en smaksak vad man upplever som lyxigt och fint. Själv är jag väldigt glad att boken trots sitt fina hantverk kan säljas till ett såpass rimligt pris – normalt sett ligger en sådan här utgåva ett par hundralappar högre – så att boken blir tillgänglig för alla.
Låter som ett superroligt jobb! Hoppas ni hittar någon som ni kan köra med riktigt ordentligt. ;)
Instämmer med alla tidigare skribenter. Har ju precis passerat ålderssträcket "halvvägs till 50", och har ingen som helst mediautbildning. Inte för att jag tror att det blir svårt för er att hitta någon, då det nog är en rätt så attraktiv praktikplats, men jag ska kolla runt i min bekantskapskrets.
Såg Babel igår och blev så glad över debatten om köttätande! Den var både givande och nyanserad för en gång skull. Det måste bli en förändring på hur vi ser på kött! Stolt över att vara en otroligt matglad vegetarian (som diggar din blogg) skulle jag önska att alla människor kunde äta kött med lite mer... vördnad! Det behöver inte vara allt eller inget. Ha en fin helg.
Precis så känner jag också. Det är inte riktigt rätt att äta kött utan att reflektera över vad det är man äter. Sen kan man argumentera om hur "naturligt" det är att äta kött som helst. I den industrialiserade djuruppfödningen finns det inget som helst av det naturliga kvar. Jag vänder mig inte mot köttätande generellt, jag äter ju själv kött om än allt mer sällan. Det är den slentrianmässiga köttcentreringen jag har lite svårt för.
Du och ditt produktionsteam söker någon som "för ett fint praktikintyg" ska göra "slitgöra" för er under en längre tid. Allt detta skall bekostas av CSN-lån och inte utav er. Det skall helst ingå i "någon typ utav medie-utbildning" som ju ofta redan uppgår till heltidsstudier.
Det är som jag kan uttyda, inte heller, några arbetspass i veckan utan det här skall vara en heltidssysselsättning. Utöver studier.
Om man nu lyckas tjata sig till en praktikplats inom sn utbildning får man ägna stor del av denna till att "lära sig" diverse okvalificerade uppgifter som att springa på stan och att städa.
Den sökande får inte vara "äldre och överkvalificerade" Kanske för att de är unga nog att acceptera dåliga villkor.
Visst kan prakikplatser vara en nyttig och effektiv väg in i en snårig branch med hård konkurrens men det legitimerar inte långvarigt gratisarbete.
Inte ens om man skriver i en raljerande och skämtsam ton.
/Malin Thorsen
Sluta tjata om Lottas praktikant nu, han eller hon kommer säkert ha det grymt hos henne plus att praktikanten får ta del av ett fantastiskt kontaktnät.
Nu tycker jag vi pratar recept istället.
Zelda – du som har läst GP – handlade Timos krönika om hur det gick till när vi begravde mormor?
Håller med Emil. Så länge förutsättningarna är givna från början måste det ju vara upp till person som söker att acceptera ett oavlönat arbete eller inte. Kontakter, erfarenhet eller ett papper kan faktiskt bli värdefulla i framtiden om man anser att Lotta och gänget går att lita på. Speciellt i en bransch där uppenbarligen oavlönat arbete är möjligt. Det där med utbud och efterfrågan ni vet.
EB: Då förstår jag inte riktigt ditt problem. Det står oerhört tydligt vad de efterfrågar, så varför försöka få det till att de vill lura skiten ur någon hypotetisk stackare?
Ja det enda riktiga sättet att få erfarenhet, av vilken typ det än är, är att göra något. Det finns inga jobb man kan lära sig teoretiskt, det krävs alltid övning/erfarenhet. Så är man intresserad av media-jobb tror jag helt klart man kan lära sig en hel del med ovan nämnda tjänst. Är man inte det så kanske man inte ska söka.
Det finns någon slags spridd föreställning om att alla mediaprojekt sitter på enorma budgetar. Sanningen är snarare att ju mer ambitiöst, kunskapstätt och prestigefullt ett mediaprojekt är, desto mer jobbar ALLA inblandade till arvoden långt under marknadspriser (Lex Gourmet). Och om man har lite kunskap om den här kaotiska branschen blir man inte ett dugg förvånad att akuta behov av en praktikant uppstår. I synnerhet inte i ett litet projekt.
Det finns missförhållanden inom media vad gäller konsekvent och långvarigt utnyttjande av gratis arbetskraft. En obetald praktikplats (med få formella krav) på ett tidsbegränsat projekt med några av Sveriges mest framstående mediaproffs och skriftligt löfte om att få lära sig massor kan knappast räknas dit.
Det är helt enkelt så att om man vill in i en åtråvärd och ganska olönsam kreativ bransch måste man sänka sina krav när det gäller arbetsvillkor innan man har fått meriter. Och helst inte höja dem alltför mycket ens efter 20 års erfarenhet. ;-)
... så kan vi ju lägga till att om vi inte vore sådana ideella idioter som vi är här på Taffel hade inte den här sajten existerat över huvud taget ;)
Tycker det är underbart att Lotta/Landet Brunsås är så transparenta och öppnar för den här sortens talangsök, ni lär dränkas i CV:n!
Anna: :)
Hej Lotta ,
Njuter av din bok i vardagen :-) Mitt liv går ut på att göra trevliga matgåvor till medarbetare och kunder, Karins matgåvor ab. Tycker din bok är perfekt för min kundgrupp och skulle gärna göra något av den tanken..... Ser fram mot att höra av dig. Önskar dig en solig söndag:-). Karin
Grymt Lotta, här är jag eran blivande praktikant. Har gjort en pilot för YLE och jobbat på radio. Maila mig så kan jag börja redan på måndag. De kommer bli toppen jag lovar
Ingen på redaktionen är anställd. Vi är frilansare allihop, utom Karin som är utlånad av SVT Kultur.
Om man absolut INTE är intresserad av att jobba med TV eller media så är det här fel praktikplats att söka. Två av våra praktikanter från förra säsongen, förträffliga personer båda två, gör detta idag. Den ena direkt till en anställning som reporter på P4 medan den andra har gjort redaktörsjobb på SVT Kultur och just nu är projektanställd av oss som arkivsökare.
Som alla relationer måste yrkesrelationer vara ömsesidiga. Man ger någonting, man får någonting tillbaka. Lyckats man inte ge sina praktikanter någonting i retur, så slutar de sannolikt dyka upp på redaktionen efter ett tag. Det är så att säga ett självreglerande system.
Hej hej Lotta!
Jag vill skriva ett mejl till dej om en viktig sak, men kan inte hitta adressen. Kan du mejla mig den är du snäll?
Mvh
Marie
marie.magnusson@blixtmail.se
Emil O: Det här handlar fortfarande inte om någon tjänst, som jag ser det. Praktisk erfarenhet är av vikt för studenter (inte minst inom MKV), O JA , men det brukar vara införlivat in i en studieplanering - det vill säga att man har en framförhållning på några månader. Akuta behov av praktikanter är sällsynta, och dessa akuta behov bör ifrågasättas.
Men nåväl, LL kanske har en alldeles fantastisk gratisarbetare att presentera den 15 april, vad vet jag.
Jajamen, och jag satt och garvade högt. Ledsen, det kanske egentligen inte passar sig, men var oundvikligt efter den beskrivningen =)
EB, Malin mfl: För att lite slarvigt citera Gladwell behöver man sina tio tusen timmar av övning för att bli riktigt bra på någonting. Ska man begränsa detta utövande till strikt utbildningstid och krav på heltidsanställning så går liksom chansen förbi.
Jag jobbade ideellt och praktiserade på radiostationer och tidningar när jag var yngre. Det arbetet var oerhört nyttigt och utgjorde min språngbräda. Skarpt läge är inte samma sak som studier (jag känner djupt för många mediestudenter jag träffat som tror att enbart schemalagd utbildning räcker) och den som får den här platsen har fina möjligheter till fler - avlönade - uppdrag i framtiden i en svårt konkurrensutsatt bransch.
Vill man inte jobba under de förutsättningarna behöver man ju för all del inte svara. Har man en önskan om ett mer reglerat yrkesliv på den nivån: byt dröm.
Hej Lotta!
Jag skulle vilja komma i kontakt med dig ang. ett författarframträdande. Kan du mejla mig?
liza.backstrom@soderkoping.se
Mvh,
Liza Bäckström
Söderköpings stadsbibliotek
Det ÄR roligt och vi är oändligt snälla. Men krävande.
Lycka till med rekryteringen! Och lova att hojta till den da´n ni behöver en matlagningsintresserad frilansmusiker i 40-årsåldern från västkusten som funderar på vad hon ska bli när hon blir stor.
Haha. Det ska jag.
Jag har nog aldrig tidigare velat vara yngre och jobba med media, men nu... Gud vilken grej.
Förresten var du fantastisk på Babel igår, man blir så stolt över ditt engagemang. Bäst var när du och Morberg tryckte till Sjölin angående industri-körkortet, "moment of glory" for sure.
:(
Jag inte heller önskat mig tillbaka till 20-års åldern förrän nu! Jag få väl nöja mig med att vara en jävel på att sälja din bok.
/ y
Ta det lugnt Malin. I de flesta medieutbildningar ingår en praktikperiod och många skolor är flexibla med att släppa iväg elever på praktik om de kommer till en bra praktikplats. Och det gör man i det här fallet.
Jag uppfattade inte riktigt jobbvillkoren: hur mycket var det man får i lön?
Jag tycker det här låter som ett vansinnigt kul och lärorikt erbjudande med otroligt kompetenta personer som handleder. Lycka till, hoppas ni hittar en superduperperson! Jag ska fundera och rekommendera.
Har redaktionen inte råd att anställa?
Det är ett väldigt stort ansvar att ha praktikanter. Jag blir ofta tillfrågad om att ta praktikanter men tackar nej eftersom jag inte kan handleda och sysselsätta en praktikant på vettigt sätt i mitt pluttföretag. Ni som funderar över skillnaden vad gäller obetald praktikantplats och betalt assistentjobb kan jämföra det inspirerande och ärliga inlägget ovan med min mindre inspirerande men lika ärliga annons för assistent. ;-)
http://matalskaren.taffel.se/2010/08/22/assistent-sokes/
Därmed inte sagt att det INTE FINNS massor av företag och projekt som utnyttjar praktikanter på fel sätt.
Ville bara säga att i morse när jag öppnade GP´n så var du där. Det tyckte jag var en bra början på dagen =)
Sen så avslutade jag tidningsläsandet med att läsa en vansinnigt rolig krönika av Timo.
Då kom jag ihåg att jag har följt din blogg ungefär sen du skrev ett inlägg i din gamla blogg där du beskrev mat som Timo lagat. Vet inte hur länge sen det var, men sen dess har jag varit fast =)
Men nu söker ni ju någon som kan utföra denna heltidstjänst och stå till ert förfogande utan ersättning, med kort varsel. Det är väl irrelevant om personen frilansar eller inte, och du har ju själv villkorat i texten ovan att någon lön inte är aktuell för tjänsten. I alla fall inte vad jag kan se.
"Som alla relationer måste yrkesrelationer vara ömsesidiga. Man ger någonting, man får någonting tillbaka".
Som jag förstår det får den här personen ett papper.
LFW: "Därmed inte sagt att det INTE FINNS massor av företag och projekt som utnyttjar praktikanter på fel sätt."
Precis.
EB: Om du inte ser erfarenhet som något viktigt så sök inte tjänsten. Det viktiga är att Lotta är tydlig med vad de erbjuder, sedan får då den som söker bestämma sig om de tycker det låter OK. Det är ingen som lurar någon i "annonsen" ovan så sluta försöka flamea er till att det är så.
Emil O: Jag är själv inte intresserad av att söka "tjänsten" (praktikplatsen).
Vilken sorts erfarenhet är det du menar?
Inspicient- och redaktionsarbete. Två rätt roliga yrken om du frågar just mig. Man kan komma en månad och man kan stanna två. Här är vi öppna för förslag.
Hej Lotta,
Vänta nu, vad är det där?
Plötsligt fick jag syn på boken i affären och började självklart läsa den med en gång. Jag fortsatte så fort jag kommit hem och är nu tvungen att motvilligt lägga den ifrån mig och skriva det här:
Tack!
/Per
Det är väl rimligen jag som ska tacka. Tack tack!
Jag har fått för mig att ditt barn heter Majken. I såna fall återfinns hennes ryggsäck, termos och matlåda i gläntan bakom scoutstugan. Du vet var jag menar. *När du läst detta, kommer det här inlägget att självförstöras*, har jag lust att tillägga av någon betvingad anledning.
Majken är någon annans unge. Verkade Majken ha något gott i lunchlådan? Jag kanske ska ut och springa lite ikväll och tar eventuellt den vägen.
Det är intressant att jämföra kommentarerna till det här inlägget med de kommentarer som kom till Robins inlägg om utnyttjandet av restaurangpersonal...
Själv tycker jag att det är solklart -utför man ett arbete, skall man också ha ersättning för det. Är det så att Landet Brunsås anser att sveriges skattebetalare skall finansiera programmet, kan de väl söka kulturunderstöd istället för att gå omvägen över CSN.
/Joakim
Joakim: Håller inte med.
"Praktikant i disk" ett dygn eventuellt. Sen gäller det jobb. Även om du naturligtvis inte är lika duktig som den erfarne diskaren. Men vilket bonuspåslag får denne pga sin erfarenhet?
Då kommer nästa pikanta pilsner: Hur f-n försörjer du dig som t ex frilansande illustratör, när du skall konkurrera med "hungriga", "studenter med härligt driv" och allt vad de kallas för, som förväntas jobba för ett papper med några snälla ord på? Eller för den delen på allvar får förslaget att kunden inte skall betala något arvode, men lovar att "typ pusha jättemycket för dig på vår Facebook-sida"? Och hur f-n skall dessa unga med härligt driv få något betalt jobb när deras praktikperiod och studieperiod är över, och nästa årskull förhoppningsfulla studenter kan utlovas en härlig erfarenhet?
Är ett jobb värt att utföras, är det banne mig också värt att betala för.
/Joakim
Sidor