Aperol Spritz

Det sägs att spritzen uppfanns under österrikiska ockupationen av Venetoregionen i nordöstra Italien. Det här var långt innan all inclusive-anläggningar med Bamseklubb till ungarna och ät-så-mycket-du-kan av mat och dryck som smakar exakt som hemma, så österrikarna fick nöja sig med vad den lokala mat- och dryckeskulturen hade att erbjuda. Det lokala vita vinet fick de dock aldrig grepp om. ”På tok för starkt!”, tyckte Frank, Ernst, Andreas, Thomas och allt vad de kan ha hetat, och blandade ut vinet med mineralvatten. ”Då smakar det ju ingenting!”, replikerade italienarna och tillsatte en bitter likör, en näve isbitar och en apelsinskiva för…ja, för syns skull. Aperol Spritz var född, och kom att bli en omåttligt populär drink att smutta på innan middagen. Det finns många dåliga saker med sprit. Det här är inte en av dem. IMG_1691

Aperol Spritz

  • 1 näve is
  • 1 litet snapsglas Aperol
  • prosecco
  • färskpressad apelsin
  1. Fyll ett vinglas med isbitar.
  2. Slå på Aperol.
  3. Fyll på med prosecco, nästan ända upp till kanten.
  4. Krama i lite pressad apelsin och servera.

Observera att i originalversionen av Aperol Spritz ingår en slurk mineralvatten också. Vidare ska apelsinen skäras i månar och fästas på kanten (aldrig fattat varför). Var och en gör som den vill tycker jag.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren