Biber dolmasi revisited
Det är ju inte första gången jag gör biber dolmasi, men till skillnad från förra gången fick jag fatt i riktiga dolmas-paprikor och bestämde mig för en annan, vegansk fyllning. De är mindre och lite tunnskaligare än vanliga gröna paprikor, men de är inte alls nödvändiga för det här receptet utan ta de paprikor du hittar.
Biber dolmasi med bulgur
receptmakare: margit richert
Portioner: 4
Tid: 80 minuter
Vad man väljer att ha i sina fyllda paprikor är egentligen helt fritt. Vanligt i Turkiet är ris smaksatt med dill, mynta och pinjenötter, men det mesta som går att trycka in i en paprika funkar. Här har jag gjort en enkel och smakrik fyllning på bulgur som går snabbt att svänga ihop.
Den turkiska chilisåsen brukar finnas på Coop Forums "Världens mat"-avdelning och är god till mycket. Den kan ersättas av en mindre mängd sambal oelek om det kniper.
- 8 dolmaspaprikor (eller 4-6 vanliga gröna, beroende på storlek)
- det gröna av en liten purjolök, hackat
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 liten torkad chili, smulad
- 2 msk olivolja
- 2 dl grov bulgur
- 3 dl vatten
- 1 msk grönsaksfond
- 8 torkade aprikoser, hackade
- 6 soltorkade tomater, hackade
- 1 dl finhackad persilja
- salt, svartpeppar
- Till kokning:
- 4 dl vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk turkisk chilisås (aci biber sos eller liknande)
- 1/2 tsk salt
- Skär bort fröfästet på paprikorna och gröp ur frön och hinnor. Det går lättast med en tesked. Lägg åt sidan så länge.
- Fräs purjolök, vitlök och chili i olivoljan tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt bulgur, vatten, grönsaksfond, aprikoser och tomater. Koka under lock tills vätskan kokat in och bulguren är mjuk (10-15 minuter beroende på vilken sorts bulgur du använder).
- Smaka av bulgurröran med salt och svartpeppar och blanda ned persiljan. Fyll paprikorna med bulgurblandningen och ställ dem upp i en kastrull eller en ugnsform med lock.
- Blanda vatten, tomatpuré, chilisås och salt och slå i det i ditt kokkärl. Koka antingen 30 minuter på spisen under lock eller tillaga i 40 minuter på 200 graders ugnsvärme.
Kommentarer
Gitto, du är en köksgudinna! Jag är galet hungrig.
Jag skrev ut receptet förra gången, men har glömt det. Ska testa det så fort jag kan (jag är också galet hungrig!).
Sidor