Restfest och det eviga frysdilemmat
Dagens middag var ett under av frysfynd. I förgrunden ser ni polska pierogi på kokt, plockat fläskben som malts tillsammans med förvälld torkad karljohan och lite timjan. Eftersom de redan var kokta stekte vi dem gyllene i panna. Precis som med kroppkakor är den tillagningsmetoden nästan godare än nykokta.
I bakgrunden skymtar en gåva från min kompis Julita: kapusta z grochem (surkål med gula ärter) som utan tvekan är den godaste surkål jag någonsin smakat. Jag ska definitivt göra en sats så fort tillfälle ges.
Och där någonstans ligger mitt problem. Jag plockar ut en låda ur frysen i mening att rensa ut lite, tänker "åh, det här var praktiskt att plocka fram och gud så gott!" varpå jag gör en ny, mycket stor sats och stoppar in i den nu ännu fullare frysen där jag glömmer bort det tills cirkeln sluts med en ny frysräd när burkarna och påsarna svämmar över alla bräddar. Jag försöker lösa det hela genom att ge bort till vänner och bekanta, men de har ju tyvärr inte heller obegränsad frysplats.
Men som sagt, jag ska göra en sats kapustaz grochem. Det kan ju vara bra att ha.
Kommentarer
Kan bara gratulera till all härlig bonusmat! Du får nog ta och berätta mer om de polska pierogi vid tillfälle, låter som det skulle kunna vara något för mig :)
Hjälp! När bjuder ni på middag? Kan ni inte komma hem till oss och göra korv snart?
Kari: Jag såg att du hittade till receptet alldeles själv. Och fyllningen är ju bara att variera efter förmåga.
Lisa: Vi ska kolla ut en helg när varken jag eller Magnus jobbar och då det passar er. Sahar med sällskap är redan inbjudna även om vi aldrig lyckas boka ett datum. Vi har sängplats för alla!
Att göra egen korv är en klar dröm för mig, borde kanske se om man kan tigga till sig en kurs på Taylors and Jones så man vet vad man håller på med. Sen innebär det ju att man borde skaffa en hushållsmaskin, med rejäl degskål för bra brödbak... Framtida köksdrömmar helt klart.
Det var inte länge sedan jag gick igenom frysen, i samband med avfrostning. Det nöp lite i hjärtat när jag såg alla svamppåsar ligga där. En hel del är experiment med färskinfryst svamp, experiment som måste utvärderas. Äter vi inte upp dem snart så är de nog förstörda.
Var det egenhändigt plockad KJ?
Hej! Jag följer din blogg med sällan skådad entusiasm och har gett dig ett fint omnämnande i min egen blogg :) Ha en trevlig helg!
Älskade Margit!
Så fort vi är tillbaka från usa ska vi styra upp den efterlängtade middagen.
Dina recept gör mig bananas!
Kram/s
Ps. smsa om du har ngt som du vill att jag (i mån av tid) ska köpa med mig hem Ds.
Emil O: Att göra egen korv är rent tekniskt sett en dröm. Men praktiskt är det en riktigt jobbig klibbig mardröm som aldrig tar slut. Fast visst, jag vill också ha en rejäl assistent som kan göra både korv och bröd, mina armmuskler börjar bli överdrivna.
Peter: JAg slängde en massa burkar med blodriska eftersom det bara var lite i varje och min mor intalat mig att de är äckliga - trots att hon är av ryskt arv. Tror du jag ångrar mig nu eller, när jag fått tag på en bra rysk kokbok?
Elin: Tack! Det var en underbar komplimang att läsa! Jag återkommer till din blogg, var så säker.
Sahar: Bara för att du frågar kommer jag inte på något. Och jag har råkat ta död på min mobil. Men jag mejlar om jag kommer på något!
Blodriskan kan vara lite kärv i början, men det är en riktig vuxensvamp!
Vill berätta hur vi äntligen fått till något vi klarar med de svällande frysarna.
Vi har med överordentlighet fått ordning på vår frys. När vi frostar av den tar maken på sig den ena av våra bärbara telefoner och sätter dessutom på sig headsetet. Sedan meddelar han mig, som då fattat post vid datorn vad han hittar i frysen, ja frysarna. Jag sitter vid datorn med den andra bärbara och för in i excel. Sedan gäller det att ta bort, när vi tar upp och äter upp och lägga till vid inköp och matlagning. Vi har funnit det MYCKET viktigt att ha en spalt där vi antecknar vad det nedlagda ligger i: påse, glassburk eller 0,7l plastburk. När allt är klart har vi en bra lista som brukar hålla långt in på året innan glömska tar sin tribut så det är dags för uppdatering. Då är det enklare att kryssa i listan för det som redan står eller lägga till. Efteråt dra ifrån.
Mycket enklare att få till goda veckomatsedlar nu.
Och eftersom vi har koll över det vi har både lagat och olagat så får vi faktiskt godare mat.
Dator är bra till en del!
Kram och tack för alla inspirerande recept1
Nu blev jag inspirerad igen! Lagade en sats Kapusta z Grochem efter receptet du länkade till. Fast jag tog rödkål i stället för vitkål, för att bli av med ett halvt huvud som snart skulle gått hädan annars. Färgen blev lite lustig, men skämde inte anrättningen. Det blev lördagens lunch. Härligt mustig vintermat - mums! Måste testa pierogi också. I min frys finns mycket svamp.
Sidor