Ännu mer koreanskt: dak bulgogi

Att vi äter en del koreanskt har väl knappast undgått frekventa bloggläsare. Men det är ett sådant tacksamt kök: det är lättlagat, fullpackat med grönsaker i form av olika namuler (sallader) och otroligt smakrikt. För att laga koreanskt är det några smaksättare som återkommer gång på gång i olika kombinationer: soja, fisksås, koreanska chiliflingor, gochujang (en chili- och fermenterad sojabönspasta), salladslök, vitlök, ingefära, rostad sesamolja samt -frö. Har man bara dessa ingredienser hemma kan man svänga ihop rätt mycket. Så det är väl föga förvånande att det numera står en gigantisk balja gochujang i min kyl. Den tränger ut allt annat, men det är det värt. Och i frysen ligger ett kilo chiliflingor och väntar på att användas - på det viset håller aromerna mycket bättre, fick jag lära mig av de vänliga koreanska damerna på Korean Food på Luntmakargatan. Och just där har vi det stora problemet: det är rätt svårt att få tag i koreanska ingredienser om man inte bor på pendlingsavstånd till Stockholms innerstad. Jag kan bara beklaga att jag kan noll och intet om koreanska butiker i resten av Sverige, men om någon vet mer än jag så släng gärna in en kommentar nedan. Och det går alltid att skicka iväg ett mejl till mig (gittogitto/snabela/hotmail/punkt/com) så kan jag posta ett paket med lite koreanska basvaror mot självkostnadspris. Men bäst vore ju om någon driftig själ kunde starta lite postorderverksamhet på riktigt... Idag blir det ett recept som fick både Magnus och mig att lovprisa något så banalt som vanlig kyckling - något vi äter rätt sällan. Men med en chilistark marinad blir det fanimig fantastiskt! Och rätt starkt. Bilden är på den sista ynkliga lilla kycklingresten eftersom kamerabatteriet var slut när vi skulle äta.


Dak bulgogi

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6

Tid: 2 timmar eller uppåt ett dygn beroende på marineringstid

Dak bulgogi är helt enkelt grillad koreansk kyckling,  men det fungerar även att steka i panna om regnet öser ned eller grillkolen lyser med sin frånvaro. Blir det rester över? Grattis, du har morgondagens middag säkrad: gör en bibimbap: Ta en skål, fyll den med ris och toppa med kyckling, överblivna namuler, strimlad morot och/eller rättika och krön skapelsen med ett stekt ägg. Blanda sedan ihop allt ordentligt och ät tills du storknar av mättnad.

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 1 1/2 dl gochujang
  • 1 dl soja (helst koreansk)
  • 2 msk sesamolja
  • 3 finstrimlade salladslökar
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tumme ingefära, finriven
  • 1 msk socker
  • till servering:
  • strimlad salladslök
  • rostade sesamfrön
  • salladsblad (tex isbergssallad eller krispsallad)
  • ev ssamjang
  •  
  1. Skär kycklinglåren i tunna skivor.
  2. Blanda samman övriga ingredienser till en marinad (blanda rätt ned i en fryspåse modell större) och blanda sedan ned kycklingen. Marinera i alla fall en timme, men gärna över natten.
  3. Ta upp kycklingen ur marinaden, skaka lätt så lossnar överflödig marinad (men lite ska sitta kvar!). Grilla eller stek kycklingen snabbt på hög värme. Strö över salladslök och sesamfrön. Ät kycklingbitarna inrullade i salladsblad, gärna med en klick ssamjang (klicka på länken i ingredienslistan). Ris och lite namuler är gott till.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert