Hottoek: Stekta kanelbullar korean style
"Och du som har hånat mig för att jag äter socker och kanel på rostat bröd!" utbrast Magnus när han bitit in i en rykande het och frasig hoddeok med smält kaneldoftande socker som sipprade ur pannkakan i lavaheta rännilar . Det var bara för mig att be om ursäkt. Jag hade faktiskt ingen aning om att så få ingredienser i pannkaksform kunde vara så goda tillsammans, trots att jag borde veta bättre.
Men varför ställde jag mig då och gjorde den koreanska gatumatens stapelvara nummer ett, hotteok? Ja, jag ville vara snäll och överraska Magnus med det som väl bäst kan beskrivas som stekta kanelbullar. Och glad blev han. Men att jag skulle tycka det var så jäkla gott, det trodde jag aldrig. Därav betten på hotteoken ovan.
Gör det här till någon ni tycker om. Framför allt om det är vinterkallt utanför och personen i fråga har suttit på tråkigt möte hela eftermiddagen. Eller det kan ni alla fall intala er. Gör det för er egen skull, för det är faktiskt precis så gott.
Hotteok
Receptmakare: Härifrån, Översatt och bearbetat av Margit Richert
Portioner: 5
Tid: 2 1/2 timme
Koreansk gatumat när den är som bäst och enklast. Frasig deg runt smält kaneldoftande socker. Den som vill blandar ned hackade valnötter, jordnötter eller några matskedar sesamfrön i sockerblandningen.
- 1 tsk jäst
- 1/2 tsk socker
- 2 msk vatten
- knappt 3 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3/4 dl farin- eller råsocker
- 1/4 tsk kanel
- olja till stekning
- Rör ut jästen och socker i vattnet. Låt stå en kvart. Sikta ned mjölet i en bunke och tillsätt mjölken och jästblandningen. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
- Blanda socker och kanel. Dela degen i fem delar med oljade händer. Platta ut en degbit i handen, lägg på knappt en matsked av fyllningen och nyp ihop degen ordentligt till ett knyte. Upprepa med resten av degbitarna.
- Platta ut varje degknyte till en ca 7 mm tjock pannkaka. Stek i neutral olja tills de får fin färg på båda sidor. När du vänder pannkakan, platta gärna ut den lite extra. Men var försiktig så att den inte spricker.
- Ät omgående och akta dig som fan för det smälta sockret!
Kommentarer
Shit va coolt, aldrig hört talas om dessa. Det händer inte superofta, så hejja gitto! :D
det där låter ju gudomligt. är det färsk eller torkad jäst som gäller?
Patrik: Inte illa av mig meo.
Sara: färsk jäst. Grundreceptet anger 1/2 tsk torkad jäst. Men jag bakar aldrig med torrjäst och har fått för mig att 1 tsk färsk motsvarar 1/2 torr. Vet inte om det är så, men det gick iaf bra. :)
Tänker att det är supermysig mat i vintermörkret... och i Mexiko är det vanligt att äta rostat bröd med smör, socker och kanel... så vanligt att de säljs förpackade (av Coca-Colaägd företag)! :D
Gabriela: Magnus gjorde typ vågen över den kommentaren. Nu vill han flytta till Mexico och jag till Korea. Får nog jämka det där på något vis. :)
Åt en sådan på gatan i Seoul i somras, det luktade så gott att jag var tvungen att vänta trots att damen som gjorde dem verkade vilja serverade alla andra men inte mig... Fantastiskt med ett recept! Ska bjuda på Koreansk middag på fredag - kanske blir en schysst efterrätt? Eller har du något annat förslag?
Elisabet: Jag tror det blir en alldeles utmärkt om än lite oortodox efterrätt. Vet inte ens om efterrätter är särskilt utbrett i Korea eftersom jag nästan aldrig äter desserter.
Men hottoek blir nog perfekt. Smaskigt, varmt, orpretto. Precis vad man behöver efter en praktmåltid. Men gör gärna 7-8 mindre pannkakor av det här receptet, för de är rätt mättande. Kanske vore en idé att servera med glass smaksatt med grönt te?
Tack för idéerna! Jag tror inte att efterrätter är särskilt vanligt i korea, de enda sötsakerna jag stötte på var ris- och bönbakverk som inte alls var söta egentligen. Men här hemma kan man behöva något sött efter:)
WOW!!! Jag älskar kanelbullar - detta låter som många snäpp gudomligare! Ska prövas - for sure:-)
Men oj, har du varit i Korea eller var har du hämtat inspiration till de här?! Undrar om man kan äta dem i New York (utan att baka dem själv)... Här finns förstås massor av koreanska restauranger och rentav ett Koreatown, men det är sämre beställt med koreansk gatumat.
Jag testade dem precis! Schmaskigt indeed. Fast jag körde på med 1 tsk torrjäst o de gick fint. Lagat två av dina recept idag damen, woop woop! = )
Elisabet: Åhå, mochi typ?
Anki: Det är verkligen mums!
Gunilla: Jag läser bara amerikansk-koreanska matbloggar.Det är så man får inspiration. Men koreanskm gatumat i NY vet jag inget om dessvärre.
Peppe: Vilket var det andra receptet?
Hej! Verkar vara underbart gott. Har en sats som jäser just nu. Har bara en fråga ... Är det 1 dl mjölk som man ska blanda med mjölet? Petitesser, jag vet, men men. Haha
Ja, förlåt! Mjölk ska det vara. Har ändrat, tack!
Sidor