Hirampriset
Idag har jag förärats Gastronomiska Akademiens Hirampris till minne av Märit Huldt. Att säga att jag är stolt vore en underdrift. Att säga att jag är överväldigad är nog närmare sanningen.
När man får ett sådant här pris så hör det ju till god ton att man skriver något litet till intet förpliktigande, men snällt, om den vars högt ärade minne man får låna sina fjädrar av. Det slipper jag tack och lov. Helt ärligt och mycket stolt kan jag berätta för er att Hiram, det var hela min barndom. Från jordkällarens ändlösa rader av burkar med svartvinbärssylt till födelsedagens underbara tårta impregnerade hennes recept vår nordöländska vardag. Många av de rätter jag alltid förknippat med mamma har jag först i vuxen ålder förstått egentligen var bastardiseringar ur Hirams kokboksskatt.
Redan innan jag lärde mig läsa älskade jag på barns vis de livfulla Fru Bråttom-skisserna i hennes kokböcker, och de alster som ännu står hemma i Vedborm är sedan länge söndertummade, fettfläckiga och inte sällan sammanfallande i enbladsmolekyler som försiktigt måste fösas tillbaka i någorlunda rätt ordning när man stänger boken. Och det är egentligen det bästa betyg en matskribent kan få. En kokbok som verkligen blir använd, inte ett vackert stycke skådebok att andlöst bläddra försiktigt i. Kokbokens plats är i köket. Uppslagen. Sprödvärmd och varje sida marinerad i lämplig vätska.
Jag hoppas att den här bloggen kan fungera lite så för er. Och jag hoppas att jag en dag, om inte allt för lång tid, lyckas sätta ihop en kokbok som även den kommer att bli använd, nedkladdad och bläddrad i av flera generationer.
Slutligen. Ett par tack. Pappa, som hade varit så stolt om han hade levt att se det här. Mamma, som satte ned foten den där dagen 1994 då jag bestämde mig för att bli vegetarian och sa att "Hädanefter får du laga maten själv". Farbror Bengt, som på alla sätt - ofta okonventionella och ibland involverande tio liter olivolja och lika många kilo pasta - underblåst mitt matlagningsintresse. Magnus, exmake och kär vän, den som fått diska efter kaoset, den som tvingats äta sig igenom mitt livsverk och allt som oftast varit den som fått skrapa upp mig från golvet när majonnäsen skurit sig och marängerna bränts. Och sist men inte minst: Ni, kära läsare. Det är för er jag skriver. Tack.
PS Tack sladdsyster Siri som jag inte vet riktigt vad jag ska tacka för, men som kommer bli grymt förolämpad om hon blir förbigången. Tack Siri för att du finns.
Kommentarer
Fy fabian vad glad jag blir! Supergrattis du ordtöltande och känsloglittrande Gitto, tack för att berikar min matvärld!
Grattis! "Befriande respektlöshet" tycker jag var en rolig och träffande beskrivning.
Briljant skrivet om Hiram! Hennes svartavinbärssylt är genial. Men man måste lyda hennes råd att plocka bären lite undermogna (heter det så?) Då blir sylten perfekt. Tur man har svartavinbärsbuskar:-)
Än en gång, stort grattis, jag är verkligt glad för din skull!
Stort grattis! Jag är en sådan som läser med glädje men är dålig på att kommentera.
Så alldeles oerhört välförtjänt. Grattis!
Stort grattis! Det här var ju verkligen ett matpris som du förtjänar bättre än någon annan. Jag har alltid gillat rebeller som du!
Grattis grattis!
Och det gör mig väldigt glad att du i dina framtidsplaner har en kokbok numera. Den SKA jag köpa och laga ur så att den blir flottig och fläckig och faller upp av sig själv på favoriterna.
Gud så roligt, du förtjänar det verkligen! Grattis!
Gratulerar till oändlighet! Mer välförtjänt är det svårt att hitta! Har följt dig i flera år och ser fram emot mer att ditt nytänkande, okomplicerade, kärleksfulla, ärliga och uppfinningsrika förhållning till mat :-) <3 <3 <3
Så rätt!! Stort grattis!!!
Härligt!Stort Grattis!
Stort grattis! Jag orkar nästan aldrig laga dina recept för de känns krångliga och inte alltid så goda, men jag läser dem alltid med stor behållning och beundrar dig för att du inte drar dig för att laga komplicerad mat!
Hurra! Stort grattis Gitto - sååå välförtjänt!
Tack till DIG Gitto! och såklart ett rejält GRATTIS.
Vad kan jag säga? Jag bara gråter och är så himla stolt över dig. Du ska bara fortsätta som du gjort hittills och aldrig tvivla på din egen förmåga. Margit, du är fantastisk - och snart är det Jacobs födelsedag och då gör vi Hirams Fantastiska tårta så klart!"
DU ÄR BÄST!
Grattis!!!!
Tack allesammans! Jag är så oerhört hedrad.
GRATTIS !! och HURRA för dig!
En uppväxt med Hiram är något väldigt fint. Stort stort grattis!
Stort Grattis
Jag instämmer i hyllningskören – Grattis!
Jättestort grattis! Du är en sååå värdig vinnare!
Stort Grattis!
Jättegrattis till en oerhört välförtjänt pristagare. Du är mer än väl värd det.
Nu grattar jag dig här med!
Men oj så vansinnigt roligt! Vilket fint pris och vilken härlig motivering. Massor, massor med GRATTIS!!!!
Återigen, tack alla!
Grattis! Du är ju bäst, så det var välförtjänt
Grattis!!!
Ojojoj, så glädjande. Det jag verkligen uppskattar med dig är att du så tydligt går din alldeles egna Gitto-väg. Du har ett personligt vackert språk och det du skriver (och lagar) är alltid intressant.
Stort grattis till dig!
Grattis! Stort! Du är så inspirerande, på alla plan!!!
Grattis Gitto, så oerhört roligt att du fick det här priset, det var verkligen välförtjänt!
Precis så som du beskriver Hirams kokböcker i sönderfall och med fettfläckar, så ser alla recept ut som jag har skrivit ut genom åren,först från din lysande 'Kärlek,mat och folköl' och sedan här på Taffel. De är flitigt använda och många är favoriter i vårt hem.
När du en gång ger ut en kokbok kommer jag att kasta mig över den. Jag hoppas det blir snart :-)
Grattis! Hiram.......får mig att tänka på min morfar......som jag tror gjorde något som hette Hirams kaka eller tårta. Länge sedan nu då han gick bort 1999.
Grattis till priset ... Känns helt klockrätt - helt i Hirams anda! Kan bara se framför mig alla Hirams teckningar och dig i farten...
Tänk att jag helt missat detta!
Jättekul! Stort och sent grattis! Så rätt och så glad jag är för din skull!
Så otroligt välförtjänt! Du är numera den enda blogg jag läser, alla kategorier. Den är så fantastisk eftersom du skriver igenom allt vad tangentbord, skärmar och uppkopplingar heter, rakt in i hjärtat. Efter att också haft förmånen att ha dig lagandes i mitt (förra) kök så ser jag dig också framför mig, i sinnesstämning och allt. Det gör hela skillnaden, din person i ditt språk. Och de fantastiska recepten, impulserna och initiativen förstås - men mest av allt bara det du ÄR, som går igenom allt.
Stort Grattis från Kalmar
Grattis, vad duktig du är !!
Stort Grattis Margit!
Tack Barbara!
Sidor