Svartvinbärsmarinerad rostbiff, en servis, ett frieri.
Jag har en väldigt vacker finservis. Rörstrand Brilliant heter den och verkar vara gjord på fyrtiotalet. Det är inte riktigt samma som den Briljant som kommer upp när man söker på den, och om någon har mer information om servismönstret på bilden är ni mer än välkomna att fylla i mina luckor. Hur som, jag lyckades äntligen få en bild med porslinet som såg nästan autentisk ut, ni vet en sådan där från fyrtiotalets kokböcker där maten ser både färggrann och komplett oätlig ut.
Men ändå. Det är en av mina favoriträtter på bilden. Den rostbiff med svartvinbärsmarinad jag uppfann till mitt bröllop och som jag märkligt nog aldrig kommit mig för att blogga. Det borde jag.
En lite vackrare bild från bröllopet. Ja, det är en två gigantiska burkar pickles i bakgrunden. Som av en händelse ska Magnus och jag gifta om oss, jag råkade fria till honom på min födelsedag och han sa ja, storleendes, sömndrucken och lite förvånat. Det var egentligen inte alls meningen att fria, men det bara for ur mig (vi hade vänner på besök och vi erbjöd dem vår säng som goda värdar. Magnus byggde en säng av tunna fåtöljkuddar - jag hade lite innan tolvslaget somnat i soffan - och låg utspridd på dem med en målmedvetenhet som var bedårande och mycket, mycket bakfull. Hur kan man inte fria till en sådan man?). Ibland arbetar mina impulser med mig, i stället för emot mig. Inte alla har förmånen att få gifta sig med världens finaste man två gånger.
Svartvinbärsmarinerad rostbiff
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4 hungriga, 6 normala
Tid: tja, ett dygn
Det här receptet är precis lika gott med lågtempad lammstek faktiskt, men då bör man värma köttet innan servering, det blir godare. Sommartid garnerar man med svarta vinbär och några vackra väl sköljda svartvinbärsblad. Stuvade grönsaker är gott till. Cornichoner, saltgurka eller någon annan slags pickles är nödvändigt tillbehör.
- 1 kilo rostbiff av lämplig del
- marinad:
- 2 msk ospädd svartvinbärssaft
- 1 msk ljus soja
- 1 msk äppelcidervinäger
- en repad stjälk rosmarin
- salt, svartpeppar
- Sätt ugnen på 125 grader, salta och peppra rostbiffen och stek till önskad temperatur. Jag gillar min rosa, men inte blodig, så 59 grader kör jag på. Ta ut och låt svalna tillräckigt för att lägga i en plastpåse.
- Blanda ingredienserna till marinaden (salta och peppra as you se fit, som till en vinägrett ungefär) och häll dem i påsen med rostbiffen. Pressa ut all luft och knyt ihop. Marinera minst ett dygn i kylen och vänd den varje gång du får tråkigt.
- Skiva rostbiffen och ringla antingen över marinaden eller gör en sats till att ringla över.
PS Jag köpte servisen för 2oo kronor. Och en massa wasakärvenbestick i nysilver för inga pengar alls (totalt kanske hundra kronor?). Och en femtiotalsskänk att stoppa allt i för hundra spänn till. Loppisar på Adelsö är bra loppisar indeed.
Kommentarer
Grattis! Och så gott det ser ut!
Grattis Gitto! Ge Magnus en stor, stor kram från mig. Och tack för den ljuvliga nostalgitrippen med rostbiffen.
Men grattis! Och vad kul för oss bloggläsare sen - mina favoritinlägg inkluderar Magnus och hans mediakåta hand. Och förstås Magnus bröder ätandes soppa.
Grattis! Härligt!
Grattis, kul att läsa! Rostbiffen ser fin ut, den skall testas!
Grattis! Vad avundssjuk jag blir... :)
Både på bröllop, kärlek och fynd på loppisar.
Hittar jag något fint så blir det billigare att köpa det nytt, varför är folk så gnidiga? Bara i Småland eller? (jag är smålänning själv) :)
Åhh, vad härligt glad jag blir. Jag känner ju inte dig, men nog har jag saknat den harmoni, lust och kärlek bloggen (du) utstrålade när du var med Magnus. Jag tror att ni kompletterar och är menade för varandra.
Men jag vet förstås inget om detta. Vill bara önska er världens största lycka till!
Massor, massor och åter massor med lycka till!!
Grattis och lycka till från Anders och Dene'!
Men Grattis!
Har alltid undrat över de där som gifter sig två gånger med samma tant/gubbe... det måste va kärlek!
Blir det rostbiff på bröllopet igen då?
GRATTIS till kärleken
Rostbiffen ser jättegod ut
Så glad jag blir! :-D Grattis!
kramar/J
Hoppsan!
Minuterna innan du lade in det här, satt jag och kollade på "svartvinbärsmarineringen" i det ursprungliga inlägget och tänkte att 1000:an att den slarvan inte kompletterademed det utlovade marineringsreceptet.
Tryckte sen på lite knappar och länkar och HOPPSAN där var ju receptet likväl! Plus något om frieri och så. Min trötta hjärna registrerade fel och jag trodde det var ett gammalt svar o ett gammalt frieri....
Skitkul att den s.k. slumpen lät mig leta recept samtidigt som du lade in det. Det måste vara ett teckan på att du har slagit in på rätt väg! :)
Supergrattis till er båda! Men nog kan ni hitta på något annan än rostig biff igen?
Varför inte krabbkakor?
Åh Grattis Gitto o Magnus, så underbara nyheter! Jag önskar er all lycka igen. Jag är så glad att jag en gång sökte på lufsarecept och fann din gamla folkölsblogg och sen fått följa dina äventyr i liv och kök och skafferi - för att nu få se det här receptet som verkar mycket lovande. Och läsa om att ni ska gifta er igen - tänker på er när jag dricker öl eller lagar asiatiskt, och många andra gånger. Kram från Malin i Kalmar
Sidor