När jag var liten var ängamat findus frysta sommargrönsaker i en mjölredd buljong. Man åt alltid ostmacka de dagarna i skolan. Men en sak jag minns och fascineras över att inga nordöländska föräldrar någonsin skrev insändare om att vi stackars växande barn tvingades leva på grönsaker. Men inga föräldrar sörplade heller proteindrinkar på vassle och den som åt en halv kyckling till middag hade nog stirrats lite på. Hemma hos oss räckte en kyckling till en familj om åtta och jag kan inte minnas att jag tvangs gå hungrig från bordet. Vi lever i en tid av överflöd. Det är det mest tidstypisk fåniga man kan säga. Det näst mest tidstypiska man kan säga är att det är kolhydraterna som är boven. Och så äter vi en massa kött för det är proteiner, och eftersom alla proteiner smakar väldigt likt varandra sköljer vi ned det med fett. Och petar bort potatisen. För vi har glömt bort hur man äter. Vi vet hur man äter LCHF och GI och veganskt och Gwyneth Paltrows allergifria diet och på Shake Schack burgers och fan vet allt. Men vi har helt glömt bort hur man sitter ned och äter en helt normal måltid. Här får ni en helt normal måltid. Den är fantastiskt god dessutom. PS Ängssyra delar oxalsyran med rabarber och harsyra bland annat. Du vill inte använda en aluminiumkastrull, för då sker kemiska reaktioner som jag inte orkar googla. Men ängssyra är så gott i den här soppan, plocka det om du kan. Finns i varenda hage.
Kommentarer
På Wikipedia står det att ängssyra innehåller oxalsyra och att det är giftigt - små mängder ängssyra är ofarligt, men vid större intag kan den vara dödlig. Hmm vad är små respektive stora mängder kan man fråga sig...
Lena, med tanke på att både samer och polacker gör soppa på det och att det används i matlagning i många andra länger behöver man inte oroa sig i onödan. Det finns även oxalsyra i rabarber, harsyra, spenat osv. Så länge man inte försöker leva på oxalsyra kan man vara lugn.
Du är värd all den kärlek jag känner till dig. Att det ska vara så komplicerat att begå en måltid! Det gör mig galen från och till. Och, som mamma ser jag ju också hur alla dessa människor gnäller över hur barnen petar i maten...
Jag är så trött på alla dessa dieter och på folk som sitter och petar i maten och pillar bort allt som har en tillstymmelse till stärkelse på tallriken. Jag är så trött på folk som säger att "egentligen mår kroppen inte bra av laktos och gluten".
I generationer har vi växt upp på potatis, bröd och mjölk. Hela välfärdsstaten har byggts upp av miljontals magar mättade med havregrynsgröt, sirapslimpa, potatismos, mjölredningar och om söndagarna gräddsås.
Nu sitter de, nittio år gamla och förvånansvärt friska, och tar ett glas mjölk till lunchmackan och tittar förmodligen förvånat på folks tallrikar som innehåller lika mycket kött för en måltid som utgjorde en hel söndagsstek för dem.
Vet ni vad som är bra för figuren och hälsan? Lagom mycket fysisk ansträngning. Lagom stora portioner mat. God nattsömn.
Tack för receptet, jag ska laga ängamat till söndagsmiddag. Det var längesedan jag redde min grönsakssoppa med ägg.
När jag var liten, född -77, så räckte en ungsstekt kyckling (det var det enda sättet vi åt kyckling på tills 90-talet då filéerna dök upp) till 6 personer, varav 4 barn, och vi var nog ganska stora i maten. Sås och potatis till, kanske någon grönsak, men mina föräldrar var inte mycket för grönsaker... :) Långt ifrån LCHF-hysterin.
Numera får inte ens små barn kolhydrater (och socker) i vissa familjer, rätt sjukt. Varför ska människor alltid överdriva allting?!
Sidor