Vårens godaste chutney
I ett annat liv hade jag varit mormonhustru med ett tvåårslager livsmedel i den bombsäkrade källaren. I det här livet fick jag hålla till godo med en sval matkällare och ett stort behov av trygghet. Hittills i år har jag fyllt upp hyllorna med solskensmarmelad, syltade granskott, ramslökskimchi och rabarberchutney. Vi har ingen rabarber på tomten, men vi vet ett ställe där den växer liksom övergiven vid en av kommunens byggnader. Där skördar Magnus stora buketter på väg hem från jobbet. Jag kokar chutney. Hyllorna fylls så sakteliga. Och ska ni bara ha en chutney till sommarens grillkvällar och ostbrickor, så gör för guds skull den här. Den är mångsidig, välbalanserad och förbannat god, om jag får säga det själv. Rabarberketchup skulle jag nästan vilja kalla den.
Kommentarer
Hej, tack för inspirerande och lättgjorda receptförslag. Är en hemmafixare och hämtar gärna nya input!
Det låter helt fantastiskt gott!!
Är det 12% eller 24% ättika?
12%, ska klargöra det i receptet. Tack!
En sak jag brukar sakna med chutney, sylt och andra inläggningsrecept är hur stor volym det blir på slutet. Så man får en känsla av hur mycket burkar man behöver.
Men jag vet ju inte! Jag mätte den inte. Men skulle säga kanske 2 liter?
Jag är livrädd för att misslyckas med att konservera grejer så. Vågar jag försöka? Någon gång måste jag ju testa eller hur? Och funkar en mörk, ngt fuktig källare i anslutning till huset tror du?
Det är inget att vara rädd för, i det här receptet verkar både socker, ättika och rabarberns egen oxalsyra konserverande. Sylter och safter och sådant märks direkt om det blivit dåligt, då jäser de eller möglar. Fyll den heta chutneyn direkt på steriliserade burkar (antingen kokade 10 min eller har fått stå i 125 g ugn i en halvtimme ungefär). Då ska det inte vara något problem att förvara dem ens i rumstemp, men för säkerhets skull har jag dem i källaren. Men öppnade burkar mår bäst i kylen.
Bra ögonmått. Blev knappt 2 liter.
Förresten kollade, 1,8 liter snedskurna 1 cm bitar av rabarber. 550 g
1 liter finskuren gul lök. Även 550g
Tack Örjan! Min våg har gått sönder.
Vilken chutney du gjorde! Helt i min smak. Jag testar gärna ditt recept
Hälsningar Gosia
Sidor