En ekorre i Malmö ger er harissa från olika världar
En samlare på cykel i februaridimman, laddad med karta och tygpåse, på kvällsutflykt till stormarknaden. Det är jag det, men kan det vara något kul? För oss som inte är bilburna är stormarknadsbesöket en strapats och åtminstone för mig är upplevelsen exotisk. På stormarknaden lyser ljuset starkt, där finns sådana mängder, kläder samsas med böcker och smörgåstårtor med frukter från fjärran. Jag gick i serpentiner runt de långa diskarna och förbluffades över utbudet. Att handla på stormarknad är rena motionsrundan med allt knatande därinne. Eftersom jag inte har någon frys och inte ens kylen rymmer några utsvävningar, hamstrade jag mest skafferivaror.
Jag bunkrade upp med Mutti (tomater på burk), svartglänsande torkad anchochili från chiliutbudet som var stort och bra samt belugalinser som är tråkigt att klara sig utan en längre tid. Dessutom gjorde jag en Annika - jag tömde en butikshylla på flageoletbönor! Mer om Annikas flageoletpärser och recept till bönorna kan du läsa här på hennes underhållande och ofta uppdaterade blogg.
Med känslan av att det är bäst att passa på så köpte jag på mig torkad frukt och annat ekologiskt. Ändå finns där inte allt, trots hyllorna med "mat från världens hörn". Så när jag rullade hemåt med den tunga lasten balanserandes på pakethållaren kunde jag ändå inte låta bli att stanna till ett par gånger på vägen. Vid första stoppet inhandlades en påse brokiga Madame Jeanet - mer om denna ekivoka dam kan du läsa här - Indo Pak saluför denna chili och här kan du läsa vilka andra skatter butiken gömmer. Ett sista stopp blev det på Al Hilo där det bara plockades ett granatäpple den här gången.
Harissa från olika världar
Receptmakare: Sofia gustafson
Tid: 15 min
Torkad anchochili från stormarknaden möter heta Madame Jeanet från indopakaffären i en nordafrikainspirerad kryddpasta. Eftersom Madam Jeanet är en hiskeligt het chili så passade jag på att få användning av achochilin som bidrar mer med smak och rökighet än hetta. Jag använde kummin, inte spiskummin även om det går alldeles utmärkt det också.
- 1 anchochili
4 röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
1 msk hel kummin eller spiskummin
1 msk hela korianderfrön
1 tsk salt
½ dl olivolja
- Blötlägg anchon i hett vatten.
- Rosta kummin och koriander i torr panna tills de doftar, se till att de inte bränns, och mal sedan fröna.
- Grovhacka chili och vitlök. Mixa tillsammans resten av ingredienserna till en pasta. Harissan klarar sig bra i kylen om du täcker ytan med lite olja.
Här finns recept där harissa ingår och fler kommer:
Kommentarer
Välkommen! Vi är så glada att ha dig här!
Vilken fin blogg du har!
Så fantastiskt kul att du börjar blogga på Taffel! Du "passar" verkligen här.
Och du kan tänka dig att jag blev förvånad när jag plötsligt läste om mig själv ;). "Att göra en Annika" :D !
Åååh... vilken fantastiskt blogg!
Kul, Sofia! Du är så bra.
Tack åh tack allihop!
Rodnar och svettas lite men känner mig väldigt peppad och glad över att vara här!
Annika: fint med gemenskap i flageoletgalenskapen eller hur?
Vad kul Sofia att du är här också.
Det är så härligt att läsa dina recept och det du berättar inspirerar till att prova nya ingredienser och matlagningskonster.
Lycka till här också!
Kram Inger Gustafson
Kul att din fina blogg flyttat in här! Lycka till!
Jag tycker att man skall vara lite försiktig med att använda olja som lock, när man inte har något annat som konserverar. När man använder både färska chilifrukter och vitlöksklyftor, så kan det finnas anledning att antingen sänka pH eller använda salt, om man skall förvara den någon längre tid. Använder man bara torra kryddor som smaksättning är det inte lika viktigt, men här tillför man endel vatten, och då kan otrevliga bakterier växa. Ett bra föredöme:
http://roddelona.blogspot.com/
Vad trevligt med ännu mer inspirerande skrifter här på superba Taffel, varmt välkommen!
Vad kul att att fler hittat hit!
Kurt: Bra att du tipsar om hållbarheten. För mig tar dock harissan slut snabbt! Harissa kan också göras på torkad chili.
Vilken häftig chiliodling! Jag försöker hålla utkik efter svenskodlade chilifrukter. Tyvärr har jag ingen möjlighet att odla själv, jag får hålla tillgodo med sambons plantor som står på fönsterbrädet och växer med variernade framgång.
Sidor