Ekocitrus i Malmö: Nån som vet nåt om Bergamott?
Pomerans (längst bak till höger), Tarocco (vänster), Sanguinello (höger) och längst fram Bergamott?
Om Astrid och Aporna är en eko-vego-supermarket med stort sortiment och många långa frysdiskar som rymmer vegetarisk hummer och fläsk så är Morot & Annat en välsorterad handelsbod. Här finns torrvaror i lösvikt, olivolja från Palestina, valnötter från Grenoble, hund- och kattmat, folköl, choklad - allt ekologiskt och ofta rättvisemärkt. Fisk och kött finns i butiken beroende på tillgång, Bosarpkyckling kan beställas och butiken är utlämningsställe för Mossagårdens lådor, men har också en egen frukt- och gröntavdelning med allt från hederliga morötter till häftig grön hokkaidopumpa.
Sist kom jag hem med fyra olika slags ekologiskt odlad citrus. Jag fyllde på mitt förråd av pomerans och köpte två olika sorters blodapelsin, mäkta imponerad över att både sanguinello och tarocco fanns i butiken (läs mer om blodapelsiner här). Dessutom så tror jag att jag kom hem med bergamott, enligt butiken var den från Marocko. Det är bara det att jag inte föreställt mig att bergamotten såg ut så.
Mina frukter var släta och tunnskaliga med en varm gulorange ton. De var mycket saftiga, betydligt saftigare än de ganska torra pomeranserna. Fruktsaften var sur och något bitter men njutbar. The Oxford Companion to Food påstår att bergamotten inte är ätlig men att man kanderar skalet eller utvinner doftande eterisk olja ur det. Oljan används till parfymer och ger Earl Grey-te sin karakteristiska smak och doft. Och jag tycker nog att skalet på mina frukter doftar som teet och dessutom drar doften åt kardemummahållet. Till förra veckan hade jag bara druckit och snusat produkter smaksatta med bergamottolja men jag tycker att hela frukten kan användas där man vill ha skarp, lite bitter syrlighet i maten och väldoft i hela köket - matlagningen blir rena aromaterapin. Bergamottolja sägs vara både lugnande och upplivande och lär användas för att "reglera attityden till mat"!
Tack till Jimmy Lindsjö som påminde mig om att jag glömt ta med Morot & Annat på inköpslistan, typiskt av mig att glömma det viktiga! Jimmy driver en hemsida om miljö med många länkar och lästips, några med mat- och Malmöfokus.
Kommentarer
Bergamotter är väl gröna? Fast de kanske blir rödare...
Härligt med utbud i alla fall.
Jag kan ju passa på att fråga dig om du (eller någon annan) vet var man får tar på flageoletbönor? Helst torkade, inte den konserverade typen. Fransmännens älsklingsböna som är ett måste till lammet.
Men hjälp! Vem vill ha en "reglerad atityd" till mat? Och hjälp igen: Du får mig verkligen att längta till Möllan.
PS: Måste kolla tidsinställningen på bloggarna de verkar gå fel. Visserligen gillar jag att ligga på topp, men det är inte avsiktligt!
Används för att "bryta matberoende" OCH "stimulera aptit". Ja ja hm, jag är hellre helt out of control (lobbar för sidfläsk här hemma och slukar skålar med moules frites). Frukten livade upp mig kan man ju säga.
Njut i toppen men vänta du bara, jag bloggar mer när jag kommer hem ikväll!
Risenta har Flageolet i sitt sortiment
Jag trodde också att bergamotter var gröna men jag tror de kan mogna till orange. Jag vågar inte svära på att det är bergamott jag köpt men mycket pekar ändå på att det är det.
Jag råkar veta att Risentas flageoletbönor är listade på ICA's centrallager i beställningssortimentet så butikerna kan beställa hem bönorna om de inte redan har dem inne.
Åh, vad kul vi ska ha nästa vecka! Citrusorgier!
Man kan lätt googla sig till orangea bergamotter som ser ut som din. Man kan även googla sig till att det görs marmelad på dem. Mumma!
Beistantowa: Men du vet jag vågar ju inte lita på bilder på nätet ... man kan ju inte lukta på dem! En marockansk bergamott skiljer sig troligen från en italiensk och de kan möjligen vara av olika sorter. Jag hade gärna sett mer citrusbilder på frukter i olika stadier av mognad.
Bergamottmarmelad kan ju inte vara annat än fantastiskt och måste ju vara något för dig. Minns du duschgelen med bergamottolja? Den gjorde mina mornar lättare att leva.
Jag har hört att det hänger på temperaturen om citrusfrukter får färg när de mognar. Svala nätter = vackert orange, varma nätter = frukten förblir grön, även som mogen.
Cathy: Just, det styr väl blodapelsinernas färg också?
Jag har faktiskt kvar av bergamottduschgelén. Jag började efter ett tag känna lite som för den klassiska parfymen (?) fahrenheit - man tål att dricka det men inte lukta som det. Jag ser med andra ord fram emot fahrenheit-marmeladen!
Hihi! Hittade violer i en gräsmatta idag. Kanske violmarmelad blir bra?
Sidor